Τα πιο κοινά διαιτητικά καροτενοειδή είναι τα α και β-καροτένιο, η β-κρυπτοξανθίνη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το λυκοπένιο. Τα πρώτα τρία αποτελούν μορφές προβιταμίνης Α, που σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπούν στο σώμα μας σε ρετινόλη, δηλαδή στην πολύ σημαντική βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και για την όραση.

Την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, όμως, έχει αποσπάσει κυρίως το λυκοπένιο για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση. Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική ουσία που δίνει στα φρούτα, όπως το καρπούζι, τα κεράσια και το ροζ γκρέιπ φρουτ, το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους. Πολλές μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αλλά και καρδιαγγειακής νόσου.

Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 10 μερίδων τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο εβδομαδιαίως συσχετίζεται με 34% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Σε άλλη μελέτη, άνδρες που είχαν τη διπλάσια ποσότητα λυκοπενίου στο σωματικό τους λίπος, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, από αυτούς που είχαν ελάχιστη ποσότητα λυκοπενίου αποθηκευμένη στο σώμα τους.

Το θέμα είναι πως, για την καλύτερη απορρόφηση των καροτενοειδών από τον οργανισμό μας, απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα μας, σε ποσότητα 3-5 γραμμαρίων τουλάχιστον. Επίσης, φαίνεται ότι το κόψιμο και η ομογενοποίηση των φρούτων σε μίξερ ή μπλέντερ ουσιαστικά διασπά το πλέγμα του καρπού και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών.

Ωστόσο, τα φρούτα αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα, διότι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το φως και η θερμοκρασία, επιδρούν αρνητικά και μειώνουν την ποσότητα άλλων βιταμινών, όπως της βιταμίνης C. Στον παρακάτω πίνακα σας παρουσιάζουμε τα πιο σπουδαία αντιοξειδωτικά στα καλοκαιρινά φρούτα, τις πηγές τους, αλλά και τις ευεργετικές δράσεις που μπορούν να έχουν για την υγεία μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ