Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Υπάρχουν αρκετοί κοινοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τα δύο φύλα στην απιστία. Η σεξουαλική στέρηση, μια σεξουαλική δυσλειτουργία, τα προβλήματα στην επικοινωνία, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης, η παρορμητικότητα  είναι κάποια από τα κίνητρα που μπορεί να ωθήσουν τον άνδρα και τη γυναίκα στην απιστία.

Είναι αλήθεια ότι είναι πιο σύνηθες για τον άνδρα να καταφεύγει στη λύση της απιστίας, την οποία βλέπει είτε σαν ανακούφιση από τα προβλήματα της σχέσης του, είτε σαν ευκαιρία να νιώσει επιθυμητός και σεξουαλικός, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση του. Βιώνει ναρκισσιστικά την εμπειρία της απιστίας, καθώς πιστεύει ότι το σεξ εκτός σχέσης θα τον κάνει να νιώσει δυνατότερο και κυρίαρχο. Μάλιστα, όταν ο ίδιος αισθάνεται και βλέπει ότι μεγαλώνει ηλικιακά, αυξάνεται και η ανασφάλεια που νιώθει για τον σεξουαλικό του ρόλο, με αποτέλεσμα να επιζητά περισσότερο την επιβεβαίωση μιας περιστασιακής επαφής, ώστε να νιώσει «νεότερος». Από την άλλη, τα προβλήματα επικοινωνίας, η γκρίνια, οι καυγάδες και η σεξουαλική συνήθεια που επέρχεται μέσα στη σχέση, σε συνδυασμό με το άγχος της επαγγελματικής του καριέρας τον κάνουν να χρησιμοποιεί την απιστία σαν ένα μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα τρίτο πρόσωπο λειτουργεί σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα κατάλοιπα που έχουν αφήσει προηγούμενα πρότυπα κοινωνικών ρόλων του άνδρα και της γυναίκας, όπου η απιστία για τον άνδρα κοινωνικά είναι πιο «αποδεκτή», διευκολύνοντας τον να προβεί σε αυτήν, αφού δεν στιγματίζεται, όπως η γυναίκα.

Η γυναίκα που απιστεί συνήθως θα αναζητήσει κάποιον που θα της δείξει το ενδιαφέρον που ίσως δεν εισπράττει στην σταθερή της σχέση, ενώ θα την κάνει να νιώθει θηλυκή, ποθητή και ελκυστική. Στην ηλικία των 30-40 ετών ζητάει αρκετή προσοχή και τρυφερότητα από το σύντροφό της, ενώ βλέπει το πόσο αρέσει και στο περιβάλλον της. Στην δεκαετία αυτή ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο ζωής της. Σ’ αυτή την ηλικία ο γάμος, η μητρότητα, το επάγγελμα ίσως να την κουράσουν και να θελήσει αλλαγές και ανανέωση και έτσι να οδηγηθεί στην αγκαλιά ενός άντρα που να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές και σεξουαλικές της ανάγκες. Όταν μάλιστα η γυναίκα αισθανθεί ότι ο σύντροφος της την παραμελεί και αδιαφορεί, τότε είναι πιο επιρρεπής στην απιστία.

Ωστόσο, μια σχέση χρειάζεται την επικοινωνία για να μπορέσει να διατηρηθεί η ψυχική επαφή και μια ενεργή και ποιοτική σεξουαλική ζωή, από την οποία και οι δύο σύντροφοι θα αντλούν ικανοποίηση. Για αυτό είναι χρήσιμο να μοιράζονται τα συναισθήματα τους, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους και να αναζητούν από κοινού τη λύση στις δυσκολίες, κλείνοντας την πόρτα σε τρίτα πρόσωπα, ώστε να ξαναβρούν αυτό που ο χρόνος, η μονοτονία και η καθημερινότητα τους πήρε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ