Πολλές φορές οι περισσότεροι στρέφονται στο πρόχειρο και έτοιμο φαγητό, χωρίς να μπορούν να σκεφτούν τι πραγματικά συνεπάγεται αυτό, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και μακροπρόθεσμα. Το βαρύ, λιπαρό φαγητό δεν χωνεύεται εύκολα και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και την απόδοσή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας στην προσπάθειά του να μεταβολίσει τον τεράστιο όγκο θερμίδων που του δώσαμε, στέλνει αίμα στο στομάχι, στερώντας άλλα ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, από τη σωστή τους αιμάτωση. Έτσι εξηγείται και η έντονη υπνηλία που παρατηρείται ύστερα από «βαριά» γεύματα.

Κι όμως, με τα σωστά βήματα μπορεί να τρως πιο υγιεινά στο γραφείο σου, ξεκινώντας με μικρές αλλαγές στο μικρόκοσμό σου:

Μπορείς να φας και στο γραφείο πρωινό

Αν ξεκινάει νωρίς το ωράριο της εργασίας σου και έχεις πίεση χρόνου το πρωί, προτίμησε να απολαύσεις ένα καλό πρωινό στο γραφείο. Καλές επιλογές είναι: 1 ποτήρι φυσικός χυμός με ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή ένα κουλούρι ή μπορείς να παραγγείλεις ένα δροσιστικό smoothie με φρούτα και λαχανικά.

Κάνε πραγματικά διάλειμμα για φαγητό

Απόφυγε να τρως, ενώ απαντάς σε e-mail ή διαβάζεις κείμενα ή γράφεις μηνύματα. Αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο για να σταματήσεις αυτά που κάνεις και να απολαύσεις το φαγητό σου. Τήρησε μια ιεροτελεστία: πλύνε τα χέρια σου, καθάρισε και κάνε χώρο στο γραφείο σου, βγάλε τις χαρτοπετσέτες σου. Εστίασε στο φαγητό σου και απόλαυσε τη γεύση του. Αξιοποίησε την ευκαιρία να φας χωρίς να κάνεις κάτι άλλο. Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού σού επιτρέπει να καταλάβεις πότε χόρτασες.

Μπορείς να φας και «πράσινα»

Αν υπάρχει ψυγείο στη δουλειά, μπορείς να γεμίσεις μια γωνιά του με λαχανικά και φρούτα της αρεσκείας σου, έτσι ώστε να μπορείς να φτιάξεις μια σαλάτα για να συνοδεύσεις το γεύμα σου και να έχεις την εναλλακτική του φρούτου ως υγιεινό σνακ.

Προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες την ώρα εργασίας

Τα απλά σάκχαρα, για παράδειγμα τα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης ταχύτατα μεν, σου δίνουν στιγμιαία τόνωση, όμως, γρήγορα αυτό εξαντλείται και νιώθεις χωρίς ενέργεια. Προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως π.χ. παξιμάδια ολικής άλεσης που κρατούν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά για περισσότερη ώρα.

Απομακρύνσου από τον αυτόματο πωλητή

Συνήθως περιέχει φαγητά χωρίς θρεπτικά συστατικά που θα κλέψουν την ενέργειά σου. Προτίμησε να πάρεις μαζί σου σνακ από το σπίτι που χωράνε σε μικρά τάπερ ή στην τσάντα σου.

Κάνε το τάπερ συνήθεια

Αν συνηθίζεις να παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας στην εργασία σου, δοκίμασε για μία συνεχόμενη βδομάδα να πάρεις φαγητό από το σπίτι. Παρατήρησε πόσο διαφορετικά θα εξελιχθεί η ημέρα σου από άποψη αντοχής και γενικότερης απόδοσης, βάσει των υγιεινών επιλογών σου. Θυμήσου ότι η δέσμευση να τρως σπιτικό φαγητό απαιτεί απλώς μόνο ίσως μια καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία το προηγούμενο βράδυ. Αξίζει όμως τον κόπο. Αύριο θα σου δοθεί μια νέα ευκαιρία να φας στο γραφείο σου. Βάλε τα δυνατά σου και εξασφάλισε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στη διατροφή σου. Εξάλλου, είναι στο χέρι σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ