Κάθε σχέση με έναν άλλο άνθρωπο προϋποθέτει να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Κι αυτό, το να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας, χρειάζεται δουλειά.

Από τη Μαρίνα Μόσχα,
M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια

Κανείς δεν μπορεί να κάνει μια σταθερή και καλή σχέση αν δεν τα έχει πρώτα καλά με τον εαυτό του. Ο ίδιος μας ο εαυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που μαθαίνουμε να αγαπάμε, πριν αγαπήσουμε στη συνέχεια τον πιθανό μας σύντροφο. Για κάποιους αυτό είναι αυτονόητο, όμως για πολλούς άλλους όχι. Πώς μπορεί να ανεβάσει κάποιος την πεσμένη του αυτοπεποίθηση;

αυτοπεποίθησή
Μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση γίνεται ταυτόχρονα ελκυστική στους άλλους.

Συγκεντρώσου σε αυτά που έχεις καταφέρει: Όλοι μας έχουμε πετύχει κάτι στη ζωή μας, από μικρούς μέχρι πιο μεγάλους στόχους. Θυμήσου πότε ήταν η τελευταία φορά που πέτυχες αυτό που ήθελες και ένιωσες περήφανη για τον εαυτό σου; Ακόμα και εάν θεωρείς ασήμαντες τις επιτυχίες σου, έχε στο μυαλό σου ότι σε βοήθησαν να κάνεις ένα βήμα μπροστά και να πιστέψεις περισσότερο στον εαυτό σου.

Σκέψου τις αποτυχίες σου: Ποιος δεν έχει βιώσει έστω μία αποτυχία στη ζωή του; Θυμήσου λοιπόν, τι είχε συμβεί και δεν μπόρεσες να πετύχεις το στόχο σου, τι έκανες και πώς ώστε να “χαθεί”. Θα διαπιστώσεις ότι πολλές φορές εμείς οι ίδιοι «φτιάχνουμε» μία αποτυχία…

Κατέγραψε τους στόχους σου: Σημείωσε αυτά που θα ήθελες να πετύχεις στο μέλλον και όσα χρειάζονται για να τα πραγματώσεις.

H καταγραφή των στόχων βοηθά στην επίτευξή τους.

Κάνε κάτι που συνήθως αναβάλλεις: Μήπως είσαι από αυτούς που κάθε μήνα λες πως θα ξεκινήσεις δίαιτα, γυμναστήριο, εξόδους με φίλους, κ.λπ., αλλά τελικά τα αναβάλλεις όλα για αύριο, για την άλλη εβδομάδα ή για τον επόμενο μήνα;
Έχεις σκεφτεί πως με την αναβλητικότητά σου αυτή το μόνο που πετυχαίνεις είναι να γεμίζεις με δυσάρεστα συναισθήματα, όπως άγχος, θλίψη, ενοχή, αδυναμία, ανικανότητα να ολοκληρώσεις και να τηρήσεις αυτό που… σου υπόσχεσαι;
Ανέλαβε δράση και ξεκίνα να διεκδικείς όλα όσα τόσο καιρό φοβάσαι ή διστάζεις να κάνεις! Θυμήσου πως με την αναβλητικότητα το μόνο που καταφέρνεις είναι να ενισχύεις τη χαμηλή σου αυτοεκτίμηση και την αίσθηση του «Δεν μπορώ».

αυτοπεποίθηση
Η αναβλητικότητα δεν βοηθά. Ξεκινήστε άμεσα κάτι που σκεφτόσαστε καιρό αλλά δεν αποφασίζετε.

Ασχολήσου με κάτι που κάνεις καλά: Όλοι μας έχουμε μία ιδιαίτερη κλίση, κάνουμε κάτι καλά ή έχουμε ένα ταλέντο που αφήνουμε αναξιοποίητο. Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις καινούργια πράγματα όπως μαθήματα χορού, φωτογραφίας, κατάδυσης, μαγειρικής ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει και έχεις απωθημένο από παλιά. Η εμπλοκή σου και μόνο με κάτι που σε ευχαριστεί και στο οποίο βλέπεις ότι είσαι καλή, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου.

Χαλάρωσε: Μάθε να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σουγια ξεκούραση και χαλάρωση, ιδιαίτερα στην περίπτωση, όπου έχεις έντονο άγχος και στρες. Είναι σημαντικό, να δίνεις έστω μισή ώρα μέσα στη μέρα σε σένα για να ηρεμείς έστω για λίγο, μακριά από δυσάρεστες σκέψεις και υποχρεώσεις!

Η αυτογνωσία βοηθά πολύ στο χτίσιμο αυτοπεποίθησης γιατί δεν επιτρέπει να υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας.

Απόκτησε αυτογνωσία: Το να έχει κανείς αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι τέλειος ή πως χρειάζεται να παραγνωρίζει τα μειονεκτήματά του. Αντίθετα, είναι σημαντικό να εκτιμάμε τόσο τα δυνατά μας σημεία, όσο και τα αδύναμα, προσπαθώντας να τα διορθώσουμε. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα, να νιώθει πολύ μειονεκτικά επειδή είναι πολύ κοντός. Αλλά ταυτόχρονα να νιώθει αυτοπεποίθηση επειδή έχει ωραία σώμα, επειδή είναι έξυπνος, κτλ.

Απομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους: Άτομα που διαρκώς ασκούν κριτική ή σε κάνουν να νιώθεις «λίγος/η» με τη στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντί σου, πρέπει να τα αποβάλλεις από τη ζωή σου ή να βάλεις όρια στη σχέση σας, ώστε να μην σε επηρεάζουν.

Γενικώς, το να αγαπήσει κανείς τον εαυτό του είναι μία μακριά διαδρομή με αφετηρία τα παιδικά μας χρόνια. Δεν γίνεται να ξυπνήσεις ξαφνικά ένα πρωί και με έναν μαγικό τρόπο να έχουν αλλάξει όλα γύρω σου, γεμίζοντάς σε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια.

Γι’ αυτό, γνώρισε τον εαυτό σου καλύτερα, μάθε τα χαρίσματα και τα ελαττώματά σου και δέξου αυτό που είσαι. Μην σαμποτάρεις ό,τι κάνεις και κυρίως μη σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Άλλωστε, αν δεν μάθεις εσύ να σε αγαπάς, πως περιμένεις από τους άλλους να σε αγαπήσουν; Και, στην τελική, γιατί να το κάνουν όταν τους περνάς το μήνυμα «Άσε με γιατί δεν αξίζω»;

Photo credits: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ