Οι γυναίκες θεωρούνται πιο επιρρεπείς στην άρνηση του σεξ, όμως οι φαίνεται ότι όλο και πιο συχνά οι άντρες είναι αυτοί που προφασίζονται πονοκέφαλο.

Γενικώς, έχουμε μάθει να θεωρούμε πως οι άντρες είναι πάντα πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνουν σεξ, σε αντίθεση με τις γυναίκες που πολύ συχνά βρίσκουν δικαιολογίες για να το αποφύγουν. Κι όμως, φαίνεται πως αυτοί οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί…

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία εξέπληξε πολλούς· παράλληλα, όμως, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι δικαιολογίες αποφυγής του σεξ δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο προνόμιο. Το αντίθετο μάλιστα· οι άνδρες είναι πιθανότερο να αρνηθούν μια σεξουαλική πράξη, σε σύγκριση με τις συντρόφους τους και μάλιστα σε ποσοστό 62%.

Το αποτέλεσμα; Πλέον, πολλές γυναίκες αμφιβάλλουν για το αν είναι επιθυμητές ή όχι, χωρίς φυσικά να υποψιάζονται πως συχνά, οι αιτίες που οδηγούν έναν άντρα στο να πει «όχι» στο σεξ είναι ανεξάρτητες από την ελκυστικότητα της συντρόφου τους.

Καταρχάς, υπάρχουν πολλοί που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο συναίσθημα και την τρυφερότητα, στην επικοινωνία και τη «χημεία» που υπάρχει με τη σύντροφό τους, βάζοντας έτσι το σεξ σε δεύτερη μοίρα και αφήνοντας τη σχέση να γίνει με τον καιρό «πλατωνική». Ο βασικότερος, όμως, λόγος που επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία είναι το άγχος που, μαζί με την κούραση, συνδέονται άμεσα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Οι άντρες περνάνε πολύ χρόνο στη δουλειά, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ενώ πολλές φορές φέρνουν τα ζητήματα της δουλειάς και στο σπίτι. Έτσι, πιεσμένοι και αγχωμένοι, θέλουν απλώς να ηρεμήσουν και να πέσουν για ύπνο· το σεξ είναι ένα βαρύ «καθήκον» που καμιά φορά… πρέπει να γίνει.

πονοκέφαλο

Ένας άλλος παράγοντας που επιδρά καθοριστικά στη διάθεση για σεξ είναι η σωματική υγεία, καθώς ακόμη και μια ίωση μπορεί να επιφέρει σωματική εξάντληση και αδυναμία εμπλοκής σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ και η λήψη φαρμάκων έχει συχνά σχετικές παρενέργειες.

Παράλληλα, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα σεξουαλικά προβλήματα που, πλέον, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους. Πολλές φορές, λοιπόν, ο άντρας που αντιμετωπίζει κάτι ανάλογο αποφεύγει την ερωτική επαφή, επηρεασμένος από το άγχος επίδοσης. Η σύντροφός του, με τη σειρά της, δυσανασχετεί και το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Μέσα σε όλα, δε, και ο ίδιος ο ρόλος της γυναίκας στο σεξ έχει αλλάξει, αφού πλέον η ίδια έχει γίνει πιο ενεργητική κι έχει αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες· ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί, παίρνει πρωτοβουλίες και συχνά γίνεται κι επιθετική, φτάνοντας στο σημείο να «μπλοκάρει» τον άντρα, ο οποίος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να την ικανοποιήσει.

Ένας άλλος παράγοντας που επίσης πρέπει να μπει στην εξίσωση είναι η ρουτίνα· ειδικά σε μια μακρόχρονη σχέση, η επανάληψη των ίδιων παραστάσεων και εικόνων, αλλά και η έλλειψη φαντασίας κάνουν το σεξ διεκπεραιωτικό, με τον άντρα να χάνει τελικά το ενδιαφέρον του γι’ αυτό και να το αποφεύγει.

Το ίδιο συμβαίνει και με την έλλειψη αυτοπεποίθησης που, όπως φαίνεται, δεν επηρεάζει σεξουαλικά μόνο τις γυναίκες. Το αντίθετο μάλιστα· αν ένας άντρας δε νιώθει καλά με τον εαυτό του, δεν αισθάνεται ούτε σεξουαλικά ελκυστικός, γεγονός που μειώνει την ερωτική του επιθυμία.

Ο πιο ουσιαστικός παράγοντας, βέβαια, μέσα σε όλους τους παραπάνω είναι η ίδια η φύση και η ποιότητα της σχέσης, με τα όποια προβλήματά της να «αντανακλώνται» στο σεξ. Όταν υπάρχουν έντονες συγκρούσεις, θυμός κι αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα στο ζευγάρι, η απόσυρση έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο, συνεπικουρούμενο κι απ’ την ελλιπή επικοινωνία των δύο συντρόφων.

Γι’ αυτό πρέπει αμφότεροι να είναι κατ’ αρχάς ειλικρινείς και ανοιχτοί στην κουβέντα. Μόνο τότε θα συζητήσουν ανοιχτά για το σεξουαλικό πρόβλημα που έχει προκύψει και θα βρουν μαζί την καλύτερη λύση και για τους δύο.

Photo credits: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ