Μπορούν οι ερωτικές σχέσεις να ζήσουν και να ευημερήσουν χωρίς τη σεξουαλική επαφή; Η απάντηση του ειδικού εκπλήσσει!

Πόσες φορές ακούμε στο γραφείο του θεραπευτή τη φράση “έχουμε γίνει πια φίλοι”; Και η αλήθεια είναι πως αυτό συμβαίνει κατά κόρον στις μακροχρόνιες σχέσεις… Το πάθος μετατρέπεται σε αδερφική φιλία και οι δύο εραστές πρέπει να μάθουν να πορεύονται ως απλοί σύντροφοι. Πώς μπορεί να επιβιώσει μια τέτοια σχέση;

Η σεξουαλική επαφή μεταξύ δύο ατόμων αποτελεί το βασικό παράγοντα που καθορίζει την διαφυλική σχέση και την διαφοροποιεί από τη φιλική. Το σεξ ως συμπεριφορά αποτελεί το ψυχικό κριτήριο που καθορίζει τους διακριτούς ρόλους ανάμεσα στα δύο φύλα και βοηθά στο να υιοθετήσουν τα διαφορετικά μοτίβα συμπεριφοράς πάνω στα οποία θα ισορροπήσει η σχέση τους.

ερωτικές σχέσεις
Όταν απουσιάζει η σεξουαλική εμπλοκή, αυτόματα το ζευγάρι επαναπροσδιορίζει τη σχέση του. (Photo: istock)

Από την άλλη, η σεξουαλική επαφή δεν ορίζει μόνο το ρόλο του άνδρα και της γυναίκας αλλά επηρεάζει, διαμορφώνει και εξελίσσει την ποιότητα της συναισθηματικής επικοινωνίας του ζευγαριού. Ο άνδρας και η γυναίκα επενδύουν συναισθηματικά μέσα από τη σεξουαλική εμπλοκή, προσφέροντας με κάθε επαφή «κάποια εκατοστά εγγύτητας στη μεταξύ τους απόσταση».

Την ίδια στιγμή, η επιθυμία για μελλοντική σεξουαλική συνεύρεση ανατροφοδοτείται θετικά μέσα από την ηδονή που λαμβάνουν, ενισχύοντας το οικοδόμημα της σχέσης τους, που θα τους οδηγήσει στη δημιουργία οικογένειας και στην προσωπική και κοινωνική τους ολοκλήρωση.

Όταν λοιπόν το σεξ απουσιάζει ή είναι πολύ περιορισμένο, επηρεάζεται αρνητικά τόσο η συναισθηματική εγγύτητα του ζευγαριού όσο και η μελλοντική επιθυμία των συντρόφων.
Με λίγα λόγια, δύο σύντροφοι που χάνουν την σεξουαλική τους ζωή χάνουν μαζί και ένα σημαντικό κομμάτι της σχέσης τους και της ψυχικής τους επικοινωνίας.

Γιατί το σεξ αραιώνει στο πέρασμα του χρόνου;

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως η εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, η προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, οι συχνές και καθημερινές εντάσεις και τριβές, η γέννηση ενός παιδιού, η έλλειψη ελευθέρου χρόνου ή απλώς η αδιαφορία και η παραίτηση. Έτσι, πολύ συχνά δυο εραστές και σύντροφοι καταλήγουν σιγά σιγά να «αδελφοποιούνται».

Τι είναι η αδελφοποίηση;

Αδερφοποίηση είναι η απουσία του ερωτικού στοιχείου μέσα στη σχέση σε τέτοιο βαθμό που πλέον οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι σαν αδέρφια, να χάνουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και ρόλο και να αποκοιμιούνται κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους σαν αδελφάκια. Υπάρχει αγάπη, ενδιαφέρον και στοργή μεταξύ τους, αλλά μόνο σε φιλικό ή σε αδελφικό επίπεδο.

H οικειότητα σε ένα ζευγάρι μπορεί να φέρει τη λεγόμενη αδελφοποίηση. (Photo: istock)


Όταν συμβαίνει αυτό σε μια σχέση χάνεται η επιθυμία, το πάθος και η υγιής ζήλια ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Οι δύο σύντροφοι παραμελούν την εμφάνισή τους και το ερωτικό παιχνίδι γίνεται μακρινή ανάμνηση.

Συχνές δικαιολογίες… η συντήρηση και ενίσχυση του προβλήματος

Μπροστά σε αυτή τη πραγματικότητα πολλά ζευγάρια επιλέγουν τον «δρόμο της σιωπής» και κρύβουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Υποκρίνονται ακόμα και στον εαυτό τους ότι δεν τους ενοχλεί και αυτοπαρηγορούνται με σκέψεις όπως «το σεξ δεν είναι τόσο σημαντικό», «λογικό είναι αφού είμαστε τόσα χρόνια μαζί», «δεν πειράζει, έχουμε την οικογένειά μας και αγαπιόμαστε».

Μπορεί οι σύντροφοι να ξεγελιούνται, στην πραγματικότητα, όμως, η απουσία σεξ από τη ζωή τους σίγουρα τους απασχολεί. (Photo: istock)

Έτσι, η κατάσταση συντηρείται και ενισχύεται ενώ η ερωτική σχέση υποχωρεί για να δώσει την θέση της στην σχέση δύο ανθρώπων που συζούν με την πρόφαση ενός γάμου.
Η λύση είναι μία: δύο εραστές που επιθυμούν να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή, οφείλουν να «κοιταχτούν αγκαλιά στον καθρέφτη» και να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλον.

Πως μπορούμε να επαναφέρουμε τη σεξουαλική μας ζωή;

Είναι αλήθεια, ότι μια συζήτηση γύρω από ένα τέτοιο θέμα μπορεί να ανακινεί δύσκολα συναισθήματα, όπως ντροπή, άγχος και θυμό. Για αυτό, η λύση του προβλήματος ξεκινά όταν και οι δύο εραστές αποφασίσουν να σταθούν συμμαχικά απέναντι στο πρόβλημα και όχι ο ένας απέναντι από τον άλλον.

Μόνο έτσι θα κατορθώσουν να «θυμηθούν» πώς αισθανόντουσαν στην αρχή της σχέσης τους, να ανακαλύψουν πού χάθηκε το πάθος που τους ένωνε και, μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία, να συμμαχήσουν και να αποφασίσουν να κάνουν κάτι για να νιώσουν ξανά ζωντανοί και ερωτεύσιμοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ