Όταν γυμνάζεστε, σώμα και πνεύμα απολαμβάνουν ένα σωρό οφέλη. Ακόμη και κάποια που ίσως δεν έχετε σκεφτεί και αφορούν την ερωτική σας διάθεση.

Η φυσική άσκηση αναμφίβολα έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Συνδέονται όμως τα οφέλη αυτά και με τη σεξουαλική λειτουργία; Όπως φαίνεται ναι, αφού κάποιοι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην άσκηση μπορεί να συμβάλλουν θετικά και στην ερωτική διάθεση των γυναικών.

γυμνάζεστε
Ακόμη και η πιο ήπια άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. (Photo: istock)

Η άσκηση περιλαμβάνει φυσιολογικές αλλαγές στον οργανισμό, είτε βραχυχρόνιες είτε μακροχρόνιες, κυρίως μεταβολικές και νευρομυϊκές. Επίσης, ενόσω αθλούμαστε παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του καρδιακού παλμού και έκκριση ορμονών, όπως κορτιζόλη, οιστρογόνα, προλακτίνη, ωκυτοκίνη και τεστοστερόνη, οι οποίες που σχετίζονται με τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία και συγκεκριμένα με τη σεξουαλική διέγερση.

Γυμναστική, υγεία και σεξ

Όταν λοιπόν η άσκηση είναι τακτική, το σώμα μας βιώνει χρόνιες αλλαγές. Συγκεκριμένα, έχει φανεί πως η μακροχρόνια και τακτική άσκηση αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

H μακροχρόνια τακτική άσκηση έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση για την καρδιά.
(Photo: istock)

Όμως είναι γνωστό πως η αρτηριοσκλήρυνση, πάθηση που αφορά στα αγγεία, παρεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία των γενετικών οργάνων, ενώ η υπέρταση έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες. Έτσι, η μακροχρόνια φυσική άσκηση μπορεί να ενισχύσει και τη σεξουαλική λειτουργία, μειώνοντας την υπέρταση και ρυθμίζοντας την αιματική ροή στην περιοχή του κόλπου.

Ψυχολογική τόνωση

Επίσης, η άσκηση έχει φανεί πως συμβάλλει στη μείωση του στρες και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, η αερόβια γυμναστική ενεργοποιεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, μια από τις ορμόνες που ρυθμίζει τη διάθεση μας.

Μέσα στα θετικά αποτελέσματα της γυμναστικής είναι και η τόνωση της ψυχολογίας. (Photo: istock)

Έτσι, η φυσική άσκηση μπορεί να επιδρά έμμεσα στη σεξουαλική λειτουργία μέσω της καλής διάθεσης που μας χαρίζει. Σύμφωνα, δε, με μία έρευνα, φοιτήτριες που ασκούνταν για τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα ανέφεραν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση από εκείνες που δεν γυμνάζονταν.

Τέλος, η χρόνια άσκηση βελτιώνει την εικόνα του σώματος, δηλαδή τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που αναπτύσσει το άτομο γύρω από την εμφάνισή του. Συγκεκριμένα, όσοι γυμνάζονται τακτικά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια θετική εικόνα σώματος, ενώ με τη σειρά της η θετική εικόνα σώματος συνδέεται άμεσα με καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ