Ποια είναι τα λεγόμενα θετικά χαρακτηριστικά που βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τη ζωή και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της; Και, κυρίως, πώς τους τα «περνάμε» ως γονείς;

Από τη Μαρίνα Μόσχα,
M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, M.Sc. Ψυχοθεραπείας

Αρκετά συχνά ακούω από γονείς να ρωτάνε ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναπτύξει το παιδί τους. Η απάντηση είναι πως κάθε παιδί έχει θετικά χαρακτηριστικά και πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για το ποια πρέπει να είναι αυτά ή για το πώς αποκτώνται, καθώς το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

θετικά χαρακτηριστικά
Cheerful parents having fun with their small kids at home.

Η παραπάνω ερώτηση, λοιπόν, πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως: ποια είναι κάποια από τα πιο συχνά θετικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα παιδιά; Και σε αυτήν την ερώτηση, μπορούμε να απαντήσουμε με τα κάτωθι:

Υπευθυνότητα: Ξεκινάμε με την ανάληψη της ευθύνης, καθώς φαίνεται ακόμη και στην καθημερινότητά μας πως είναι αυτή που. πληγώνει, ακόμη και σκοτώνει όταν την πετάει ο ένας στον άλλον σαν να πρόκειται για μπάλα.

Γονιέ, είναι δική σου υποχρέωση να μάθεις στο παιδί σου να είναι υπεύθυνο και να αναλαμβάνει την ευθύνη του ακόμα και αν αυτό θα έχει συνέπειες. Αλλά φυσικά για να του το μάθεις, θα πρέπει να το δείξεις ο ίδιος, μέσα από τη δική σου συμπεριφορά. Αν δεν αγκαλιάζεις εσύ τις ευθύνες σου και τις πετάς στους άλλους, το ίδιο θα μάθεις και στο παιδί σου!

Daughter and father smiling at each other

Μία δεύτερη σημαντική παρατήρηση είναι να δείξεις στο παιδί σου πως το αποδέχεσαι ό,τι και όπως και να είναι, ό,τι και να κάνει, ώστε να μπορέσει κι αυτό να σου μιλήσει χωρίς να φοβάται πως θα το κρίνεις αυστηρά ή θα το τιμωρήσεις. Δώσε του την ευκαιρία ακόμα και να κάνει λάθος ώστε να μάθει μέσα από αυτό.

Οριοθέτηση: Πόσο σημαντικό είναι το όριο, πόση ασφάλεια και σιγουριά δίνει σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους και πόσο αυξάνει έννοιες όπως αυτοσεβασμός και αλληλοσεβασμός! Αν το παιδί δεν έχει όρια, νιώθει μεγάλη ανασφάλεια και πολλές φορές το βλέπουμε να προκαλεί προκειμένου να οριοθετηθεί.

Ηθική: Με αυτήν δεν εννοούμε φυσικά τον πουριτανισμό και το συντηρητισμό, αλλά τις αξίες και τους κώδικες που βάζουν την προσωπική μας πινελιά στη διαδρομή της ζωής μας και εξασφαλίζουν την αρμονική πορεία μας.

Loving father having fun with his small son at home.

Ενσυναίσθηση: Για να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις, όπως μία καλή σχέση ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί, αλλά και νοητικές ικανότητες που έρχονται στην πορεία της ψυχολογικής εξέλιξης του παιδιού γύρω από την αντίληψη και την κατανόηση του «πως νιώθει ο άλλος» αλλά και το ίδιο.

Πώς τα βοηθούμε ως γονείς να τα αποκτήσουν;

Τα παιδιά μας αντιγράφουν και μας μιμούνται. Αν λοιπόν ως γονείς τηρείτε όλα τα παραπάνω, τα παιδιά θα μάθουν μέσα από την δική σας συμπεριφορά να εκτιμούν, να συναισθάνονται, να οριοθετούνται, να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους, να σέβονται, αλλά και να έχουν παράλληλα μία καλή εικόνα εαυτού και αυτοεκτίμηση. Αν παίρνουν λάθος παραδείγματα από εσάς, θα ακολουθήσουν αντίθετη πορεία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Photo credits: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ