Έχετε αναρωτηθεί τι υπολογίζετε περισσότερο στις εκάστοτε σχέσεις σας; Την αγάπη που σας δένει με το σύντροφό σας ή το σεξ, που δείχνει το πόσο θέλετε ο ένας τον άλλον;

Αγάπη σημαίνει νοιάζομαι για το σύντροφό μου όσο και για τον ίδιο μου τον εαυτό· είμαι έτοιμος να κάνω συμβιβασμούς και θυσίες για να είμαι μαζί του. Τι σχέση, όμως, μπορεί έχουν τα συναισθήματα αυτά με το σεξ;

Τα παραπάνω απεικονίζουν μια ιδανική συντροφική σχέση· υπάρχουν όμως και καταστάσεις στις οποίες κάνουμε υπομονή, βάζοντας τις προσωπικές μας επιδιώξεις σε δεύτερη μοίρα και θεωρώντας πως αυτά που κάνουμε δεν εκτιμώνται όσο θα θέλαμε από το έτερόν μας ήμισυ. Τι γίνεται τότε με τη ψυχική επαφή ανάμεσα στο ζευγάρι και πώς επηρεάζεται το μεταξύ τους σεξουαλικό παιχνίδι;

σχέσεις

Μόνο αν οι δύο σύντροφοι μιλάνε ανοιχτά και μοιράζονται σε βάθος τα συναισθήματα και τις προσδοκίες τους μπορούν να έχουν μια υγιή σχέση με διάρκεια, τόσο από σεξουαλικής όσο και από συναισθηματικής άποψης. Άλλωστε, η αγάπη είναι ένας συνδυασμός σεξουαλικής έλξης, πάθους, πόθου, αμοιβαίου θαυμασμού και ακατανίκητης επιθυμίας.

Υπάρχουν, όμως, δύο είδη: η παθιασμένη αγάπη –κοινώς ο έρωτας–, που συμπεριλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών συναισθημάτων, όπως η φροντίδα, ο σεξουαλικός πόθος, η έξαρση του πάθους, ο πόνος, η αγωνία, η ανακούφιση, ο αλτρουισμός και η ζήλια… και όλα αυτά σχεδόν ταυτόχρονα!

Ο έρωτας υπάρχει συνήθως στην πρώτη περίοδο μιας ερωτικής σχέσης· όμως καθώς περνάει ο καιρός, δίνει τη θέση του στη συντροφικότητα και την αγάπη, στην οποία υπάρχουν λιγότερες συναισθηματικές εξάρσεις κι ενώ το σεξουαλικό στοιχείο παραμένει ζωντανό, εμπλουτίζεται από μια φιλική και βαθιά συναισθηματική αφοσίωση.

Καθένας από εμάς είναι ικανός να βιώσει και τα δύο αυτά είδη αγάπης. Κάποιες φορές η αγάπη μας πηγάζει από μια φιλία, κάποιες άλλες φορές βρίσκουμε το πρόσωπό της σε έναν καινούριο άνθρωπο που μπαίνει στη ζωή μας, ενώ κάποιες άλλες αρκεί μόνο μία ματιά για να νιώσουμε ερωτευμένοι. Ο έρωτας είναι δικαίωμα κι ο άνθρωπος που ερωτεύεται νιώθει μοναδικός και ικανός για τα πάντα!

Για να θεωρείται, όμως, και σεξουαλικά υγιής, πρέπει να μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του αυτά, τη χαρά και την ηδονή του, στον άνθρωπο που έχει ο ίδιος επιλέξει με τη ψυχή και την καρδιά του. Η σεξουαλική υγεία, άλλωστε, είναι συνυφασμένη με τη ψυχική και τη σωματική υγεία και προϋποθέτει ένα μυαλό και ένα σώμα που σκέφτονται, νιώθουν, εκφράζονται, διεγείρονται και, εν τέλει, φτάνουν σε κορύφωση.

Βέβαια, αυτή καθεαυτή η σεξουαλική επαφή έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία: τα άτομα που κάνουν σεξ έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουν από γρίπη ή κρυολόγημα. Έρευνες επίσης δείχνουν ότι οι άνδρες που κάνουν συχνά σεξ αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του προστάτη.

Μετά την κορύφωση, υπάρχει και για τα δύο φύλα έκκριση προλακτίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει το κέντρο οσμής, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη αίσθηση της όσφρησης. Επιπλέον, οι φερομόνες που εκκρίνονται όταν το σώμα είναι σεξουαλικά ενεργό κάνουν την προσωπική μυρωδιά του ατόμου ακόμη πιο ελκυστική για το αντίθετο φύλο.

Στις γυναίκες, δε, το σεξ παράγει οιστρογόνα τα οποία μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου και, παράλληλα, να κάνουν τα μαλλιά πιο λαμπερά και το δέρμα στιλπνό και απαλό. Όμως πέρα από οτιδήποτε άλλο, το σεξ είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση, αφού μία παθιασμένη ερωτική πράξη «καίει» τουλάχιστον 200 θερμίδες, σχεδόν δηλαδή όσες θα έχανε κάποιος τρέχοντας 15 λεπτά στο διάδρομο του γυμναστηρίου ή παίζοντας ένα παιχνίδι σκουός.

Αυτό και μόνο αρκεί για να αντιληφθούμε το πόσο μπορεί να βοηθήσει η σεξουαλική επαφή στη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης.

Photo credits: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ