Ο Δρ.Θάνος Ασκητής αναλύει την περίπτωση μίας γυναίκας που είναι παντρεμένη εδώ και 19 χρόνια με 2 παιδιά που δεν βρίσκει ηδονή στο σεξ με το σύζυγό της.

Είναι 37 ετών, ψηλή με ωραίο σώμα. Έχει καστανά μακριά μαλλιά και πράσινα μάτια. Είναι πολύ γλυκιά και χαμογελαστή. Είναι παντρεμένη εδώ και 19 χρόνια, με 2 παιδιά και ο σύζυγός της είναι 42 ετών. Δεν πρόλαβε να σπουδάσει  γιατί έμεινε έγκυος λίγο πριν δώσει εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο, «είχα περάσει στη Φιλοσοφική Αθηνών, στο τμήμα φιλολογίας. Από πολύ μικρή ήθελα να ασχοληθώ με αυτό, ήταν το όνειρο μου… δεν τα κατάφερα ποτέ. Τόσο ο σύζυγός μου, όσο και η οικογένεια μου θεωρούσαν αδιανόητο να φέρω στον κόσμο ένα παιδί και παράλληλα να σπουδάζω. Δεν είχα άλλη επιλογή… έκανα αυτό που μου είπαν. Ακόμα όμως σκέφτομαι πως θα ήταν η ζωή μου αν είχα ακολουθήσει το όνειρο μου».  Κάπου εκεί το βλέμμα της και ο τόνος της φωνής της άρχισαν να αλλάζουν. Δάκρυσε, αλλά πολύ γρήγορα σκούπισε τα μάτια της, χαμογέλασε και συνέχισε να μου μιλάει σαν να μην έγινε ποτέ η προηγούμενη συζήτηση.

Ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να μου μιλήσει για το λόγο που την είχε φέρει εδώ. Έδειχνε αμήχανη και σφιγμένη. Όταν χαλάρωσε λίγο άρχισε πολύ διστακτικά να λέει: «Εδώ και αρκετό καιρό δε νιώθω τίποτα όταν κάνω σεξ με τον άντρα μου.  Καμία ευχαρίστηση, καμία επιθυμία, κανένα ενδιαφέρον. Δε μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω οργασμό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν απολαμβάνω το σεξ, δεν αισθάνομαι ηδονή. Αισθάνομαι πολύ άσχημα με τον εαυτό μου. Νιώθω ότι χάνω την σεξουαλικότητα μου και φοβάμαι ότι δεν θα την ξαναβρώ ποτέ. Και είμαι πολύ νέα για να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Τι κάνω λάθος; Πως γίνεται αυτό  από τη μια στιγμή στην άλλη; Παλιά δεν ήταν έτσι. Απολάμβανα το σεξ μαζί του, ένιωθα όμορφα…τώρα δεν αισθάνομαι τίποτα.

 Ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη σχέση που είχα. Περνούσα πολύ όμορφα μαζί του και ένιωθα πολύ ερωτευμένη. Σκεφτόμασταν να παντρευτούμε αλλά μας πρόλαβε η εγκυμοσύνη. Όταν το έμαθαν οι γονείς μου αντέδρασαν πολύ άσχημα, με αποτέλεσμα να επισπεύσουμε το γάμο. Τα πράγματα κυλούσαν καλά τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά τη γέννηση της κόρης μου άρχισαν τα προβλήματα. Εντάσεις, φωνές, τσακωμοί, παράπονα… Το συναίσθημα χανόταν σιγά σιγά  μαζί με την αγκαλιά που είχα τόσο ανάγκη. Έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι, και όταν επέστρεφε το βράδυ δεν είχε όρεξη ούτε να μου μιλήσει. Εγώ όμως είχα πολύ μεγάλη ανάγκη να του πω για διάφορα πράγματα. Ήμουν κάθε μέρα κλεισμένη μέσα στο σπίτι, έκανα δουλείες, διάβαζα τα παιδιά, και χρειαζόμουν στο τέλος της ημέρας να περάσω λίγο χρόνο με τον άνθρωπό μου. Προσπάθησα πολλές φορές να βρω μια δουλειά, για να ξεφύγω λίγο από αυτή την κατάσταση, αλλά δεν με άφησε ποτέ.

Νιώθω πολύ μπερδεμένη και προβληματισμένη. Σα να πέρασαν όλα πολύ γρήγορα από μπροστά μου και εγώ απλά είχα μείνει πίσω και τα κοιτούσα… Αυτό που με πλήγωσε πιο πολύ απ’ όλα είναι ότι δύο  χρόνια πριν,  κατάλαβα ότι υπήρχε και άλλη γυναίκα στη ζωή του. Από τότε υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα μας, και εγώ πάγωσα. Και κάπου εκεί άρχισε το σεξ να χάνει το νόημα του…με αγγίζει, με χαϊδεύει, με φιλάει και  δεν αισθάνομαι τίποτα. Κάνουμε έρωτα και το μυαλό μου είναι αλλού, δεν είμαι εκεί, δε μπορώ να είμαι εκεί. Δεν του έχω δείξει πως ακριβώς νιώθω. Κάθε φορά προσποιούμαι ότι έχω οργασμό και ότι απολαμβάνω το σεξ, γιατί ντρέπομαι να του δείξω ότι έχω πρόβλημα. Ήθελα τουλάχιστον με το σεξ, να κρατιέται η σχέση μας πιο ζεστή.  Τώρα τελευταία βέβαια, εκείνος  έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν φαίνεται να τον προβληματίζει πολύ αυτό. Μάλλον αδιάφορος είναι.  Είμαι πολύ θυμωμένη μαζί του αλλά δε μπορώ να του το δείξω. Είναι στιγμές που νιώθω ότι πνίγομαι, κι όμως δε μπορώ να κάνω κάτι.

Πριν από ένα χρόνο περίπου,  γνώρισα έναν άλλον άντρα. Είναι υπάλληλος σε τράπεζα και τον συναντούσα κάθε φορά που πήγαινα να πληρώσω λογαριασμούς και να κάνω διάφορες δουλειές. Είναι ένας γοητευτικός άνδρας 35 χρονών, ανύπαντρος.  Αρχίσαμε να μιλάμε λίγο περισσότερο. Είναι γλυκός, ευγενικός, τρυφερός… Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι μου δίνει σημασία. Ασχολείται μαζί μου, ενδιαφέρεται για μένα, με ακούει. Καταλαβαίνω ότι του αρέσω… ότι με θέλει! Επιτέλους μετά από πολύ καιρό θυμήθηκα πως είναι να επικοινωνείς με έναν άνθρωπο. Αρχίσαμε να βγαίνουμε  και συνειδητοποίησα ότι νιώθω πολύ έντονα και τρυφερά συναισθήματα για αυτόν. Αισθάνομαι ότι τον ερωτεύτηκα.  Ένιωσα πανικό  με την σκέψη αυτή! Τι κάνω; Πως μου συνέβη εμένα αυτό; Ακόμα δεν έχω βρει τις απαντήσεις… Παρά τα όσα ένιωθα και νιώθω δεν το άφησα να εξελιχθεί όμως.  Δώσαμε μόνο μερικά φιλιά και τίποτα παραπάνω. Δεν έπρεπε!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό που με τρομάζει. Φοβάμαι πολύ ότι αν κάνω σεξ μαζί του θα μου συμβεί ακριβώς το ίδιο  και δεν θα καταφέρω να νιώσω τίποτα…καμία επιθυμία, καμία ηδονή, κανέναν οργασμό. Δε θέλω να νιώσω κάτι τέτοιο… Θα είναι σα μια τεράστια επιβεβαίωση ότι έχω πρόβλημα, και δεν υπάρχει τρόπος να το λύσω. Επίσης φοβάμαι ότι μπορεί να καταλάβει τον φόβο μου για το σεξ  και να φύγει… Ντρέπομαι που το λέω, αλλά έτσι νιώθω.  Είναι κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό στη ζωή μου αυτή τη στιγμή  και  τον έχω ανάγκη».  Την διακόπτω στην έντονη ροή του λόγου της και προσπαθώ να την ρωτήσω, εάν πράγματι θέλει να είναι σε αυτή την παράνομη σχέση. Απαντά αμέσως και χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα: «Δεν θέλω να τον χάσω… μπορείτε να με βοηθήσετε? Είμαι  μπλοκαρισμένη μέσα σε όλα αυτά!

 

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής

Ψυχίατρος-Σεξολόγος

Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθηγητής Ψυχιατρικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Τηλ. επικοινωνίας: 210 7789890

(Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09.30-21.30)

www.askitis.gr

Facebook: https://www.facebook.com/institutethanosaskitis/

Διαβάστε περισσότερα στο Ηello.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ