Ο Θάνος Ασκητής, μιλάει για τη σεξουαλική ζωή του άνδρα που ξεκινά συνήθως στην εφηβεία, σε μια περίοδο όπου το αγόρι αφυπνίζεται και οδηγείται σταδιακά στην ωρίμανση του σεξουαλικού του ρόλου.

Οι κινήσεις του εφήβου κατά την πρώτη του σεξουαλική αγωγή χαρακτηρίζονται από απειρία και αμηχανία. Ο έντονος πόθος του για μια γυναίκα δείχνει να είναι η κινητήριος δύναμη που τον ωθεί να εμπλακεί σεξουαλικά μαζί της, καθώς τώρα έχει την τάση να λειτουργεί περισσότερο σαρκικά και λιγότερο συναισθηματικά. Άλλωστε, η άγνωστη εμπειρία της “πρώτης φοράς”, με την ανασφάλεια, το άγχος και το φόβο που συνεπάγεται, λογικά επηρεάζουν τη συναισθηματική του κατάσταση. Θέλει από τη μία να κρύψει την απειρία του και από την άλλη να δείξει στη γυναίκα απέναντί του ότι είναι καλός εραστής.

Στην ουσία, βιάζεται να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές, να δείξει τον ανδρισμό του και να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με τους φίλους του ή ακόμα και με τους γονείς του. Όμως, πολλές φορές αυτό τον αγχώνει ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Μια ενδεχόμενη απώλεια στύσης ή μια γρήγορη εκσπερμάτιση είναι συνηθισμένα φαινόμενα και δεν συνεπάγονται την έναρξη μιας μόνιμης κατάστασης.

Το λάθος της απόσυρσης

Είναι πολύ συχνό μετά από μια τέτοια «αποτυχία» ο νεαρός άνδρας να φοβάται να βρεθεί ξανά σεξουαλικά με γυναίκα, από φόβο μήπως προδοθεί και πάλι. Μια τέτοια συμπεριφορά, όμως, μπορεί να καταλήξει στη σταδιακή σεξουαλική του απόσυρση, καθώς η ανασφάλειά του με τον καιρό ενισχύεται. Ωστόσο, συνήθως πρόκειται για τυχαίο γεγονός, που δε θα επηρεάσει απαραίτητα και την επόμενη σεξουαλική του επαφή. Άλλωστε, είναι λογικό την πρώτη φορά να επικρατεί άγχος, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η στάση της σεξουαλικού συντρόφου. Ανάλογα με το πόσο προκλητική και απαιτητική είναι ή αν, για παράδειγμα, είχε προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες ή όχι, μπορεί να ενισχύσει το άγχος και την ανασφάλεια του άπειρου άνδρα ή, αντίθετα, να τον χαλαρώσει και να του δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να προσπαθήσει ξανά.

Μια προσωπική απόφαση

Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει το κάθε ενδεχόμενο σεξουαλικό πρόβλημα με ψυχραιμία, γνωρίζοντας πως ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν καθορίζει την ταυτότητά του ούτε το σεξουαλικό του μέλλον. Αντίθετα, πρέπει να μοιράζεται τους προβληματισμούς του με τη σύντροφό του, εφόσον αυτή είναι δεκτική, και να μην έχει παράλογες προσδοκίες από τον εαυτό του. Με λίγα λόγια, πρέπει να διεκδικεί τη σεξουαλική του έκφραση με ηρεμία και αποφασιστικότητα, όταν ο ίδιος το επιθυμεί και νιώθει έτοιμος. Χωρίς να βιάζεται “μη μείνει πίσω”, χωρίς να πιέζεται από τους γύρω του και χωρίς να νιώθει πως έχει πράγματα να αποδείξει. Εξάλλου, η σεξουαλική συμμετοχή είναι προσωπική επιλογή του καθενός και είναι δικαίωμά του να βιώσει την πρώτη του, αλλά και τις μετέπειτα επαφές του, με τους δικούς του, προσωπικούς ρυθμούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ