Ο Θάνος Ασκητής μας εξηγεί πώς η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική διαταραχή η οποία στις ημέρες μας εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες, θα παρουσιάσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Με λίγα λόγια, η κατάθλιψη αγγίζει τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και τη σεξουαλική μας ζωή.

Παρόλο που η κατάθλιψη «πλήττει» κυρίως τις γυναίκες, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανδρών μέσης ηλικίας με κατάθλιψη συνεχώς μεγαλώνει. Και αυτή η αύξηση στη συχνότητα εμφάνιση της νόσους πιθανότατα έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Πράγματι, για τους περισσότερους από εμάς, ο καθημερινός τρόπος ζωής γίνεται όλο και πιο στρεσογόνος. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις, η οικονομική κρίση, οι πιεστικές συνθήκες ζωής που κυριαρχούν στις περισσότερες κοινωνίες προκαλούν στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Πρόκειται για μια ψυχική νόσος που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής του άνδρα: στην εργασία, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ακόμη και στη σεξουαλική του ζωή, η οποία πλήττεται από σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Κακή διάθεση, κακή ζωή

Ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του. Και κυρίως μια άσχημη διάθεση και απώλεια του ενδιαφέροντος για ασχολίες και δραστηριότητες που του ήταν πάντα ευχάριστες. Η κακή αυτή διάθεση φαίνεται να καθιστά αδύνατη την απόλαυση της ζωής, επιφέροντας μια αίσθηση ανηδονίας, την οποία ο άνδρας βιώνει ακόμη και στη σεξουαλική του ζωή. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στον ύπνο και προβλήματα στη λήψη τροφής, όπως αύξηση ή μείωση της όρεξης για φαγητό. Συχνά υπάρχει σωματική κούραση και έλλειψη ενεργητικότητας που βασανίζουν ακόμη περισσότερο το άτομο. Παράλληλα, είναι πιθανό να παρατηρηθεί δυσκολία σε λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Επιπλέον, ο άνδρας μπορεί να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του, όπως ότι δεν αξίζει ή ότι δεν είναι σημαντικός ως προσωπικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις να σκεφτεί ακόμη και να κάνει κακό στον εαυτό του.

Αίσθηση ανηδονίας

Όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία, η κατάθλιψη είναι πιθανό να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, όπως η στυτική δυσλειτουργία, οι διαταραχές στην εκσπερμάτιση και η μειωμένη ερωτική επιθυμία. Ειδικά η τελευταία συναντάται πολύ συχνά ως απότοκο της κατάθλιψης. Ο άνδρας χάνει το ενδιαφέρον του και το κίνητρο για τη συνέχεια της σεξουαλικής του ζωής, ενώ «βυθίζεται» σε μια γενικότερη κατάσταση ανηδονίας. Η διάθεσή του για εμπλοκή στο σεξ μειώνεται, το ίδιο και οι σεξουαλικές του φαντασιώσεις. Παράλληλα, ο άνδρας με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στο να αποκτήσει και να διατηρήσει τη στύση του, κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά στην ήδη μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, νεότερες έρευνες σχετικές με τη σεξουαλική υγεία συσχετίζουν την κατάθλιψη με την εμφάνιση διαταραχών της εκσπερμάτισης. Ειδικά η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση φέρεται να συσχετίζεται ισχυρά με την κατάθλιψη, κυρίως επειδή προκαλεί μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή αλλά και αίσθηση ανηδονίας.

Πηγή: 7ΜΕΡΕΣTV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ