Ο Δρ. Θάνος Ασκητής εξηγεί και αναλύει κάτι που μας αφορά! Άλλοτε (πολύ) θορυβώδης κι άλλοτε βουβός ο αντρικός οργασμός γνωρίζαμε μέχρι πρότινος πως έχει μια συγκεκριμένη όσο και… εμφανέστατη υγρή κατάληξη! Εκείνο ωστόσο που δεν γνωρίζαμε σε τόσο μεγάλη κλίμακα έως τώρα είναι πως υπάρχουν και περιπτώσεις που το… τέλος της ερωτικής κούρσας δεν ισοδυναμεί για όλους τους άντρες με το απτό «αποτέλεσμα» που έχουμε συνηθίσει.

Πιο συγκεκριμένα, όπως όλοι ξέρουμε… 

Το τέλος της ερωτικής πράξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο στο μυαλό των περισσότερων ανδρών και γυναικών με την ανδρική εκσπερμάτιση. Επιπλέον, κοινά παραδεκτή «θεωρία» θέλει τον οργασμό των ανδρών να ακολουθείται αναπόφευκτα και από εκσπερμάτιση. Βάσει λοιπόν της συγκεκριμένης «θεωρίας πολλές γυναίκες αισθάνονται αμηχανία και ανησυχία, όταν διαπιστώνουν, ότι δεν υπάρχουν πουθενά σπερματικά υγρά μετά την ερωτική πράξη και έτσι εικάζουν είτε ότι ο σύντροφός τους έχει πρόβλημα είτε ότι ψεύδεται, προσποιούμενος οργασμό. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η θεωρία δεν ισχύει. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι άντρες μπορούν να ολοκληρώσουν, ακόμη και χωρίς να εμφανίσουν σπέρμα, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «στεγνός οργασμός».

Όσοι έχουν στεγνούς οργασμούς καταφέρνουν να ολοκληρώσουν αλλά δεν εμφανίζουν καθόλου σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης. Αυτή η έλλειψη του «υγρού στοιχείου» κάνει τον οργασμό να θεωρείται στεγνός. Τις περισσότερες φορές ένας στεγνός οργασμός δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα οι περισσότεροι άντρες αναφέρουν ότι αισθάνονται ευχαρίστηση όταν ολοκληρώνουν ακόμα και με αυτόν το «στεγνό» τρόπο. Τέτοιου είδους οργασμοί ωστόσο μπορεί να είναι πρόβλημα για τους άντρες που θέλουν να γίνουν γονείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι στεγνοί οργασμοί αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες. Μερικές φορές, για παράδειγμα, οι άντρες έχουν πολλούς οργασμούς σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα στις πρώτες επαφές να εκσπερματώνουν κανονικά, με τον… κλασικό τρόπο, αναπόφευκτα όμως στη συνέχεια οι οργασμοί τους καταλήγουν να γίνονται στεγνοί από… την «υπερχρήση». Με λίγα λόγια, «ξεμένουν» από σπέρμα, καθώς δεν διατίθενται… ρεζέρβες για κάτι τέτοιο, σε αυτή την περίπτωση όμως το φαινόμενο αποδεικνύεται κάτι προσωρινό και δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας. Κι αυτό γιατί μέσα σε μία μέρα περίπου, το σώμα αναπληρώνει αυτομάτως και με φυσιολογικές διαδικασίες τα σπερματικά αποθέματα. Μια τέτοια κατάσταση είναι κοινή στους άντρες νεαρότερης ηλικίας, που τείνουν να έχουν μικρότερης διάρκειας ανερέθιστες περιόδους. Δεν χρειάζονται δηλαδή πολύ χρόνο, αφότου έρθουν ήδη μια φορά σε οργασμό, για να διεγερθούν σεξουαλικά και να εκσπερματίσουν ξανά για άλλη μία φορά.

Οι στεγνοί οργασμοί μπορούν ωστόσο να αποτελούν «σύμπτωμα» και κάποιου χειρουργείου, όπως είναι η ριζική προστατεκτομή (αφαίρεση του προστάτη), η κυστεκτομή (αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, καθώς και διαδικασίες για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (διογκωμένος προστατικός αδένας). Σε τέτοιες περιπτώσεις οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν την αποκαλούμενη ως παλίνδρομη εκσπερμάτιση, κατά την οποία το σπέρμα «ταξιδεύει» πάλι πίσω στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως αντί να προωθείται, όπως συμβαίνει φυσιολογικά, προς το έξω στόμιο της ουρήθρας. Έτσι το σπέρμα αναμειγνύεται με τα ούρα και βγαίνει από το σώμα όταν άνδρα ουρεί.

Ωστόσο, η παλίνδρομη εκσπερμάτιση ενδέχεται να οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια. Για παράδειγμα, συχνά καταγράφεται σε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φόβο ενδοκολπικής εκσπερμάτισης. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι ψυχογενώς η φυσιολογική πορεία της εκσπερμάτισης αναστέλλεται, με αποτέλεσμα ο άνδρας να εκσπερματίζει προς τα πίσω, «ανάδρομα», ενώ ψυχικά φαίνεται να βιώνει το αίσθημα της οργασμικής ευχαρίστησης (αρνείται να δεχθεί ιδεοληπτικά τη φυσιολογική πορεία και έξοδο του σπέρματος). Δεν προκαλούνται οργανικές επιπλοκές λόγω της παλίνδρομης εκσπερμάτισης, το βασικό πρόβλημα, όπως προαναφέρθηκε, και δεν είναι άλλο από αυτό της γονιμοποίησης.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε στεγνούς οργασμούς είναι χημειοθεραπεία, νευρική βλάβη εξαιτίας σακχαρώδη διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση, φάρμακα, όπως είναι τα ψυχιατρικά, φάρμακα για την πίεση ή για διογκωμένο προστάτη, τραύματα της σπονδυλικής στήλης, αποκλεισμένοι σπερματικοί αγωγοί και υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη).

Παρά το γεγονός ότι οι στεγνοί οργασμοί συνήθως δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία, οι άντρες που τους βιώνουν χρειάζεται να επισκεφθούν κάποιο ανδρολόγο-ουρολόγο, εάν αισθάνονται ανησυχία. Εάν το πρόβλημα αποτελεί παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, η ρύθμιση ή αλλαγή του φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει. Ειδικά οι άντρες που επιθυμούν να γίνουν γονείς πρέπει να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό γονιμότητας, καθώς ο στεγνός οργασμός δεν σημαίνει και στειρότητα. Ενώ το ζευγάρι μπορεί να μην είναι σε θέση να συλλάβει μέσω της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να είναι δυνατό να ανακτηθεί σπέρμα από την ουροδόχο κύστη του άντρα, εάν εκείνος αντιμετωπίζει παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Έτσι το σπέρμα μπορεί να γονιμοποιηθεί με ένα ωάριο και το έμβρυο που θα προκύψει να εμφυτευθεί χειρουργικά στη μήτρα.

Κάποιοι άντρες βέβαια ακόμα και με στεγνούς οργασμούς μπορούν να ελευθερώσουν μία μικρή ποσότητα σπέρματος, που πιθανόν να μη γίνεται καν αντιληπτή, παρόλα αυτά κρίνεται απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού, εάν το ζευγάρι ανήκει στην κατηγορία όσων δεν θέλουν να αποκτήσουν τη δεδομένη περίοδο παιδί. Εξάλλου, τα προφυλακτικά αποτελούν τη μόνη αντισύλληψη που πέρα από την ανεπιθύμητη σύλληψη, μειώνει παράλληλα και το ρίσκο κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής

Ψυχίατρος-Σεξολόγος

Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθηγητής Ψυχιατρικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Τηλ. επικοινωνίας: 210 7789890

(Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09.30-21.30)

www.askitis.gr

Facebook: https://www.facebook.com/institutethanosaskitis/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ