Αυτό το τελευταίο κομμάτι πίτσα, μία ακόμα μπουκιά από το αγαπημένο σου burger και η συνταγή με κιμά που τόσο λατρεύεις, τα έχεις στ’ αλήθεια τόση ανάγκη; Ίσως, δεν είμαι εδώ άλλωστε για να σε κρίνω για τις διατροφικές σου συνήθειες. Όμως έχεις σκεφτεί πως θα ήταν να τα στερηθείς, δοκιμαστικά, για ένα μόλις μήνα; Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Veganuary, μας κάλεσε να ευαισθητοποιηθούμε και να ακολουθήσουμε vegan διατροφή για το μήνα Ιανουάριο (και βλέπουμε). Εγώ λοιπόν αποδέχτηκα την πρόκληση και ολοκληρώνω τον πρώτο μήνα του 2021, έχοντας τηρήσει πιστά τo challenge.

Την προηγούμενη χρονιά, παρατηρούσα πάλι με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο εγχείρημα και την τεράστια απήχηση του, με 400.000 συμμετέχοντες worldwide! Φέτος, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ανακοινώνοντας περισσότερες από 500.000 εγγραφές, μία εκ των οποίων και η δική μου.

Δεν είναι μόνο ένας ο λόγος που με οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Έκανα μία μικρή έρευνα πριν προχωρήσω με τα vegan ψώνια μου και συνάντησα μερικά πολύ ενδιαφέροντα facts. Γνωρίζατε ότι η μαζική αποχή από την κρεατοφαγία, μπορεί να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και να μειώσει αισθητά το οικολογικό μας αποτύπωμα; Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να με παρακινήσει. Ωστόσο, δε θα σας κρύψω ότι είναι και ένα challenge που έβαλα εγώ η ίδια με τον εαυτό μου, για να δοκιμάσω τις αντοχές μου.

Ο θετικός «θόρυβος» που έχει δημιουργήσει το #veganuary στα social media, είναι ένα από τα πράγματα που μου έδωσαν το απαραίτητο motivation για να μη σταματήσω. Διάφοροι influencers και celebrities τόσο από την Ελλάδα όσο και απ’ όλο τον κόσμο, μοιράζονται την εμπειρία τους, δίνοντας τέλειες ιδέες για συνταγές, που αποδεικνύουν ότι μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, χωρίς να στερηθούμε τίποτα σε γεύση και χωρίς να νιώσουμε στιγμή το στομάχι μας άδειο ή την ενέργεια μας να εξαντλείται. Ακόμη και για ‘μένα που γυμνάζομαι συστηματικά, η vegan διατροφή δεν «φρενάρει» καθόλου την ένταση της άσκησης μου.

Από το ελληνικό Instagram, θα σου πρότεινα να κάνεις μία «βόλτα» από τα accounts των @ladypapaya, @veggiesisters, @aveganfoodie και @beetsme_com ώστε να πάρεις όμορφες ιδέες αλλά και να νιώσεις τη φιλοσοφία και την αισθητική που αναδύεται μέσα από αυτό το ρεύμα. Είναι σημαντικό πριν πάρεις μία απόφαση, να έχεις συγκεντρωμένη την απαραίτητη πληροφορία.

Θα κλείσω «κλέβοντας» την φράση της αγαπημένης μου Natalie Portman για το Veganuary, “Let’s fight climate chaos with our forks!”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!