Η μόνη κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ ποτέ δεν ήταν εκθαμβωτικά όμορφη ή glamorous όπως η Νταϊάνα ή η Μαργαρίτα. Aν και ήταν το πρώτο παιδί της βασίλισσας που πήρε διαζύγιο, δεν έγινε ποτέ βορρά στα νύχια των εφημερίδων όσο οι σύζυγοι των αδελφών της. Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών της, η Άννα αφιέρωσε τη ζωή της στις βασιλικές της υποχρεώσεις, και για χρόνια ήταν η πιο σκληρά εργαζόμενη της βασιλικής οικογένειας αναλαμβάνοντας φιλανθρωπίες, οργανισμούς και εμφανίσεις. Το πρόγραμμά της είναι πάντα όσο φορτωμένο όσο ήταν και όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της σε ηλικία 19 ετών. Για χρόνια, η προσφορά της σε οργανισμούς, οι ειδικού τύπου «διπλωματικές» αποστολές, όπως η συνάντηση της τη δεκαετία του 80 με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και η ακαταπόνητη παρουσία της σε κάθε είδους εκδηλώσεις, φιλανθρωπικές, στρατιωτικές, εκπαιδευτικές συνεχίζεται αμείωτη χωρίς να έχει πάντα την κάλυψη του Τύπου. Η Άννα ποτέ δεν παραπονιέται ούτε εξηγεί. Ποτέ δε νοσταλγεί, παρά μόνο πράττει. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί 700 εμφανίσεις ανά τον κόσμο ως μέρος των πριγκιπικών της υποχρεώσεων, έχοντας αναλάβει αρκετά από τα καθήκοντα της συζύγου του αδελφού της και υποστηρίζει ενεργά 200 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών της, η Άννα αφιέρωσε τη ζωή της στις βασιλικές της υποχρεώσεις από την ηλικία των 19 ετών.

Η εργατικότητα και η αφοσίωση της ωστόσο πλέον αναγνωρίζονται από όλους και η Άννα βλέπει τη δημοτικότητα της να αυξάνεται. Κάποιοι λένε ότι θα ήταν ιδανική για να διαδεχθεί τη μητέρα της στο θρόνο. Επίσης μετά την προβολή του τελευταίου κύκλου του The Crown όπου την πριγκίπισσα υποδύθηκε η Erin Doherty, παρουσιάζοντας την ως ατίθαση, ανεξάρτητη, κοφτή στα λόγια και πολύ μπροστά σε τρόπο σκέψης γύρω από λεπτά ζητήματα σε σχέση με την εποχή της, ο τρόπος που μεγάλο μέρος του κοινού αντιμετώπιζε την πριγκίπισσα άλλαξε. Κοντά στα εβδομήντα πλέον η πριγκίπισσα Άννα με την εκρηκτική προσωπικότητα, το σνομπ αέρα, τους περιβόητους κακούς τρόπους και την απόλυτη αφοσίωση της στο στέμμα και τη βασίλισσα, έρχεται ξανά στο φως.

Το τεύχος Μαΐου 2020 του περιοδικού Vanity Fair κυκλοφόρησε με συνέντευξη της πριγκίπισσας και αφιέρωμα στη ζωή της έχοντας στο εξώφυλλο μια από τις χαρακτηριστικές νεανικές της φωτογραφίες.

Στο εξώφυλλο του Vanity Fair, ως επαναστάτρια των Windsor.

Η πριγκίπισσα Άννα γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1950. Όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός της, Κάρολος, ήρθε στον κόσμο πριν η μητέρα τους ανέβει στο θρόνο, τα καθήκοντα της Ελισσάβετ όμως ήδη δεν της επέτρεπαν τη συχνή επαφή με τα παιδιά της. Όπως προέβλεπαν οι συνθήκες της αυλής εκείνη την εποχή, η φροντίδα των παιδιών είχε ανατεθεί σε μια γκουβερνάντα, την Κάθριν Πιμπλς. Από νωρίς, σε αντίθεση με τον αδελφό της, έδειξε τη δυνατή προσωπικότητά της. Ταυτόχρονα πειθαρχημένη και ξεροκέφαλη, πραγματίστρια και στωική, απόμακρη και αθλητική, λάτρις των αλόγων και του κυνηγιού, έγινε το αγαπημένο παιδί τόσο του πατέρα της, που έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Άννα έχει όλες τις αξίες που θα αναζητούσε σε ένα γιο, όσο και της μητέρας της, που έβλεπε σε αυτήν τη συνέχιση των παλιών αξιών της οικογένειας.

Η Άννα έχει κληρονομήσει το αντισυμβατικό χιούμορ και την κοφτερή γλώσσα του πατέρα της πρίγκιπα Φίλιππου.

Τα προσωπικά της ενδιαφέροντα περιορίζονταν μάλλον στα άλογα και τις ιπποδρομίες. Άλλωστε, ως αναβάτρια είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας που έλαβε ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ίδια δεν κατόρθωσε να κερδίσει, το πέτυχε όμως η κόρη της στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και η Άννα είχε την χαρά να της απονείμει το χρυσό μετάλλιο.

 

Σε αντίθεση με την Νταϊάνα, την οποία ποτέ δε συμπάθησε, η Άννα εκπροσωπεί το παλιό στιλ της μοναρχίας. Δε θα αγκάλιαζε ποτέ ένα άρρωστο παιδί μπροστά στις κάμερες, αντίθετα θα στεκόταν ψυχρή και απόμακρη, την ίδια στιγμή που θα είχε εξασφαλίσει στο παρασκήνιο την ιατρική βοήθεια που του ήταν απαραίτητη.

 

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με την πριγκίπισσα Άννα βλέποντας το ντέρμπι στο Epsom του Surrey.

Στις δημόσιες εμφανίσεις της είναι ειλικρινής σε βαθμό αγένειας και έχει κληρονομήσει το αντισυμβατικό χιούμορ και την κοφτερή γλώσσα του πατέρα της όπως έγινε φανερό στο πρώτο της επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ, όταν σε ηλικία 20 ετών δε δίστασε να αστειευτεί με την ασχήμια του φαλακρού αητού, περιγράφοντάς τον ως ατυχή επιλογή για εθνικό σύμβολο. Η Άννα λέει πάντα αυτό που σκέφτεται και η ίδια παραδέχεται ότι δεν έχει μεγάλη υπομονή. Και τα δύο χαρακτηριστικά της έχουν κερδίσει φίλους αλλά και εχθρούς, και τα δύο χαρακτηριστικά διαψεύδουν εκείνους που την θέλουν ιδανική για το θρόνο. Η ίδια έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε να είχε γεννηθεί άνδρας και ο βρετανικός τύπος τη θεωρεί πολύ περισσότερο «παλικάρι» από ό,τι τους αδελφούς της, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής της.

Όταν το 1974 ο επίδοξος απαγωγέας της εμβόλισε το αυτοκίνητο που τη μετέφερε και κραδαίνοντας το όπλο του τη διέταξε να βγει από αυτό, η απάντηση της ήταν ένα πεισματάρικο «Νot bloody likely!». Προτού τα πράγματα χειροτερέψουν, περαστικοί κατάφεραν να αφοπλίσουν τον απαγωγέα και να τον παραδώσουν στην αστυνομία με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να τραυματιστούν. Όλοι όμως επαίνεσαν την πριγκίπισσα για την ψυχραιμία της. Η αγάπη για την ιππασία ήταν αυτό που την έφερε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 κοντά στην πρώτη της μεγάλη αγάπη, τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, τον κατοπινό σύζυγο της Καμίλα Σαντ, σημερινής συζύγου του πρίγκιπα Καρόλου. Γέννημα θρέμμα της αγγλικής αριστοκρατίας, με ευγενική καταγωγή, κοινά ενδιαφέροντα, τρόπο ζωής και απόψεις, ο νεαρός στρατιωτικός ήταν το ιδανικό ταίρι για την Άννα. Ο έρωτας ανάμεσα τους ήταν μεγάλος, όμως η καθολική πίστη του Πάρκερ Μπόουλς έκανε το γάμο τους αδύνατο. Όταν εκείνος παντρεύτηκε την Καμίλα, το 1973, η Άννα γρήγορα αρραβωνιάστηκε με τον λοχαγό Μαρκ Φίλιπς του Τάγματος των Δραγόνων.

 

Ο γάμος της με τον Μαρκ Φίλιπς τελέστηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στις 14 Νοεμβρίου του 1973.

Παντρεύτηκαν στις 14 Νοεμβρίου της ίδια χρονιάς στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Αθλητικός άνδρας και δυναμικός χαρακτήρας, άρεσε στην Άννα γιατί δεν υποχωρούσε στη θέλησή της και δεν μπορούσε να του επιβάλλει τη γνώμη της. Όταν η βασίλισσα του πρότεινε έναν τίτλο εκείνος αρνήθηκε, μια απόφαση που ανακούφισε την Άννα για πολλούς λόγους. Από νωρίς γνώριζε πόσο βαρύ ήταν το φορτίο του τίτλου της και των καθηκόντων που αυτός επέβαλλε και αποζητούσε ιδιωτικά έναν απλούστερο τρόπο ζωής κοντά στη φύση και τα αγαπημένα της άλογα. Η άρνηση του Φίλιπς να αποκτήσει τίτλο την έφερε πιο κοντά σε αυτή τη καθημερινότητα, με το ζευγάρι να εγκαθίσταται στο κτήμα του Έσκοουμπ.

 

Με τη βασίλισσα Ελισάβετ και την κόρη της Ζάρα.

Παρόμοια απόφαση πήρε και για τα παιδιά που απέκτησε από το γάμο με τον Φίλιπς, τον Πίτερ και την Ζάρα Φίλιπς, που σήμερα, αν και εγγόνια της βασίλισσας, δεν έχουν κανέναν τίτλο, δε λαμβάνουν χρήματα από το βασιλικό προϋπολογισμό ούτε απασχολούν σωματοφύλακες στις μετακινήσεις τους. Ο Πίτερ Φίλιπς εργάζεται ως στέλεχος στη Royal Bank of Scotland και η Ζάρα έχει μια επιτυχημένη καριέρα ως αναβάτρια κερδίζοντας ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους και έχοντας κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες πρωταγωνιστώντας σε διαφημιστικές καμπάνιες των εταιρειών που είναι σπόνσορές της. «Ήταν η πρώτη που μας έβαζε στη θέση μας όταν έβλεπε ότι παίρναμε αέρα. Όταν γίνω μητέρα, ελπίζω να γίνω τόσο καλή όσο εκείνη» είχε δηλώσει η Ζάρα για τη μητέρα της… Σήμερα η Άννα έχει πλέον τέσσερα εγγόνια, δυο από το κάθε παιδί της…

 

Με τα δύο παιδιά της Ζάρα και Πίτερ Φίλιπς που δεν φέρουν τίτλους έπειτα από δικό της αίτημα.

Σίγουρα η επιλογή της Άννας να εργάζεται σκληρά για το Στέμμα χωρίς να απαιτεί τίτλους και τιμές για τα παιδιά της, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον αδελφό της πρίγκιπα Ανδρέα που επιμένει στη διατήρηση του τίτλου της πριγκίπισσας για τις δύο κόρες του και αρέσκεται περισσότερο στην προσοχή που φέρνει το αξίωμα του παρά στο καθήκον που το συνοδεύει, έχει ανεβάσει την πριγκίπισσα στην εκτίμηση του κοινού.

Η ίδια παίρνει τη θέση της πολύ σοβαρά. Όταν πέρσι διέρρευσε ένα βίντεο που την έδειχνε σε δεξίωση στο Μπάκιγχαμ για τους αρχηγούς του ΝΑΤΟ να γελά μαζί με τον Τζαστίν Τριντό και τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με ένα αστείο για την συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, το γραφείο της πριγκίπισσας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Άννα είναι απολύτως ουδέτερη πολιτικά και πως ποτέ δεν θα γελούσε εις βάρος ενός προσκεκλημένου της.

 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μιλά στην πριγκίπισσα Άννα κατά τη διάρκεια δεξίωσης στη σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Αφρικής που έγινε στο Μπάκιγχαμ στις 20 Ιανουαρίου 2020.

Αν και ως μητέρα παίρνει άριστα από τα παιδιά της, ως σύζυγος η Άννα δεν ευτύχησε τόσο. Πολύ γρήγορα μετά το γάμο της, ο ατίθασος χαρακτήρας του Φίλιπς αποδείχτηκε πρόβλημα και μετά το τέλος της δεκαετίας του ’70 το ζευγάρι ζούσε ουσιαστικά χωριστά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Άννα είχε ένα φλερτ με έναν από τα μέλη της φρουράς της, όταν όμως έγινε γνωστό ότι ο Φίλιπς είχε αποκτήσει ένα παιδί εκτός γάμου κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί μια λύση. Το διαζύγιο της Άννας το 1992 προξένησε μεγάλη οδύνη στη βασίλισσα και σύντομα ακολουθήθηκε -και επισκιάστηκε-από αυτά του Καρόλου και της Νταϊάνα και του Άνδρέα και της Σάρα Φέργκιουσον. Την ίδια στιγμή η Άννα είχε έρθει πολύ κοντά σε έναν από τους σταβλάρχες της μητέρας της, τον Τίμοθι Λόρενς. Σύντομα οι δυο τους έγιναν εραστές. Γιατί, αν και δεν ήταν ποτέ συμβατικά όμορφη, η Άννα, που διατηρεί μέχρι σήμερα την αθλητική φιγούρα της χάρη στην ιππασία, έχει τη δική της «αυταρχική» γοητεία…Τα ερωτικά γράμματα που έγραφε ο Λόρενς στην Άννα έπεσαν στα χέρια των δημοσιογράφων, που απειλούσαν να τα δημοσιεύσουν στον αγγλικό τύπο. Η αντίδρασή της ήταν άμεση. Δήλωσε ερωτευμένη με τον Λόρενς, αδιαφορώντας για την «ταπεινή», σύμφωνα με τις εφημερίδες, καταγωγή του και ανακοίνωσε πως θα τον παντρευόταν. Το σκάνδαλο δεν κράτησε πολύ. Ο γάμος τους τελέστηκε την ίδια χρονιά της έκδοσης του διαζυγίου της με μια ιδιαίτερα σεμνή τελετή και το ζευγάρι έμοιαζε πολύ ευτυχισμένο, παρόλο που πολλοί φίλοι της Άννας πίστευαν ότι η πριγκίπισσα είχε εξαναγκαστεί να παντρευτεί τον Λόρενς λόγω των συνθηκών. Οι δυο τους μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα στο Πίμλικο του Λονδίνου και ο Λόρενς προήχθη σε λοχαγό και κατόπιν σε αρχιπλοίαρχο. Ο χρόνος ωστόσο έδειξε πως η ένωση ήταν ευτυχισμένη, και αν και κατά καιρούς υπήρξαν φήμες για κρίση το ζευγάρι κατάφερε να μείνει μαζί. Στις επίσημες εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, είναι ο Λόρενς που στέκεται πάντα στο πλευρό της Άννας. Η αγαπημένη της ασχολία είναι να κάνει μικρές εκδρομές μαζί του με σκάφος στη δυτική ακτή της Βρετανίας. «Είμαστε μόνο ο σύζυγός μου και εγώ» είπε με χαμόγελο στο Vanity Fair.

 

Η πριγκίπισσα Άννα σχολίασε πρόσφατα και το The Crown, στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ που σηματοδοτεί τα 70α γενέθλιά της.

Η πριγκίπισσα εξήγησε ότι έχει δει κάποια επεισόδια, τα οποία περιγράφει ως “αρκετά ενδιαφέροντα”, γέλασε όμως με την πληροφορία ότι χρειάζονται δύο ώρες για να πετύχουν το χτένισμα της Erin Doherty που την ενσαρκώνει στη σειρά:” Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Γιατί τους χρειάζεται τόσος χρόνος; Σε εμένα παίρνει 10 με 15 λεπτά”.
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ η Άννα έχει μια απολαυστική συνομιλία με την βασίλισσα Ελισάβετ, μέσω zoom, με την κόρη να δείχνει στη μητέρα τα μυστικά της τεχνολογίας. Ωστόσο δεν κρύβει και την αντιπάθεια της για τα social media με τα οποία η νεότερη γενιά των Windsor λατρεύει να ασχολείται. «Ξέρω τι είναι το Twitter, αλλά δεν θέλω να έχω καμία σχέση» λέει με το φλεγματικό της χιούμορ στο ντοκιμαντέρ της βρετανικής τηλεόρασης…

Η Άννα σήμερα έχει, αν μη τι άλλο, κατορθώσει να κερδίσει, αν όχι την αγάπη, τουλάχιστον το σεβασμό της κοινής γνώμης χάρη στη κινητικότητά της όσον αφορά την εκπλήρωση των πριγκιπικών καθηκόντων της και το αθόρυβο αλλά σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο. Το έχει δε πετύχει χωρίς κάποια καλά ενορχηστρωμένη καμπάνια διαμόρφωσης του δημόσιου προφίλ της. Σε αντίθεση με τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που είδαν την προσεγμένη δημόσια εικόνα τους να ανατρέπεται εν μια νυκτί, η φήμη της Άννας παραμένει ανέγγιχτη χωρίς η ίδια να κάνει την παραμικρή προσπάθεια για αυτό, πέρα από το καθήκον της.

«Όλα έχουν να κάνουν με το καθήκον» είπε στο Vanity Fair, τονίζοντας την σημασία των παραδοσιακών αξιών του βασιλικού θεσμού και το πως γίνονται αντιληπτές από τη νεότερη γενιά των Windsor που δείχνει να θέλει την ανανέωση του. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασικά», προειδοποίησε τους νεαρούς royals όπως ο Χάρι και η Μέγκαν. «Δεν νομίζω ότι αυτή η νεότερη γενιά καταλαβαίνει τι κάναμε στο παρελθόν και λέει, “Ας το κάνουμε με έναν νέο τρόπο”. Δεν χρειάζεται όμως να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Ήμασταν εκεί, και το έχουμε ήδη κάνει. Μερικά από αυτά τα καινούργια πράγματα δεν λειτουργούν. Ίσως χρειαστεί να επιστρέψουμε στα βασικά.»

Μιχάλης Αργυρόπουλος

 

PHOTOS: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!