Θα περίμενε κανείς ότι τα ανάκτορα του Buckingham αποτελούν πρότυπο ασφάλειας και πως όσοι διαμένουν σε αυτό με πρώτη από όλους τη βασίλισσα προστατεύονται από τις απειλές του έξω κόσμου με στρατιές φρουρών και αστυνομικών και άλλων μέτρων ασφάλειας.

Ίσως αυτό να ισχύει σήμερα, ωστόσο ένα πρωινό του 1982, ένας άνδρας 33 ετών μπήκε στο παλάτι μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο και έφτασε μέχρι τα ιδιαίτερα διαμερίσματα και την κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Μάικλ Φέιγκαν 70 ετών σήμερα, έχει διηγηθεί αρκετές παραλλαγές της απίστευτης ιστορίας του, που θα μεταφερθεί στην τηλεόραση καθώς συμπεριλαμβάνεται στον τέταρτο κύκλο του The Crown που είναι διαθέσιμο στο Netflix από τις 15 Νοεμβρίου.

Το σίγουρο είναι πως εκείνο το πρωινό της 9ης Ιουλίου του 1982, γύρω στις 7 τα ξημερώματα σκαρφάλωσε την σιδηρόφρακτη περίμετρο του ανακτόρου και ανεβαίνοντας σε μια υδρορροή εισέβαλε σε αυτό.

 

Ο Μάικλ Φέιγκαν ποζάρει μπροστά στον Πύργο του Λονδίνου, όπου παραδόξως δεν οδηγήθηκε μετά την εισβολή του στην κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας.

 

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ήθελε να συναντήσει  τη βασίλισσα και να ζητήσει τη βοήθεια της καθώς είχε χωρίσει από τη γυναίκα του και είχε προβλήματα με την ανατροφή των παιδιών του.

Αφού περιπλανήθηκε σε διάφορους διαδρόμους χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς, έφτασε και στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της βασίλισσας.

Ο Φέιγκαν δεν είχε καταλάβει που ακριβώς βρισκόταν καθώς το δωμάτιο δεν ήταν τόσο πολυτελές όσο περίμενε. «Δεν  είχε κρεβάτι με ουρανό αλλά είχε ένα μικρό τραπεζάκι για το τσάι της» αποκάλυψε στις εφημερίδες ο Φέιγκαν. Η βασίλισσα κοιμόταν μόνη σε ένα διπλό κρεβάτι, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του Φέιγκαν.

 

Σκίτσο του Τύπου της εποχής που παρουσιάζει τη στιγμή της εισβολής στην κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας.

 

Με χαρακτηριστική ψυχραιμία αλλά και έκπληξη τον ρώτησε «Τι κάνεις εσύ εδώ;».

Η βασίλισσα πάτησε το κουμπί του συναγερμού και κάλεσε την ασφάλεια χωρίς αποτέλεσμα καθώς ήταν η ώρα της αλλαγής φρουράς.

Σύμφωνα με τις αρχικές διηγήσεις του Φέιγκαν η βασίλισσα συζήτησε μαζί του για περίπου δέκα λεπτά. Στις πρόσφατες δηλώσεις του ωστόσο ο Φέιγκαν είπε πως δεν αντάλλαξε άλλη κουβέντα με τη βασίλισσα που σηκώθηκε αμέσως από το κρεβάτι της και βγήκε από το δωμάτιο για να αναζητήσει κάποιον από την ασφάλεια του ανακτόρου.

 

Το περιστατικό και η ψύχραιμη αντίδραση της βασίλισσας υπενθύμισαν σε όλους το απτόητο του χαρακτήρα της.

 

Ο Φέιγκαν θυμάται ακόμη το πόσο γρήγορα κινήθηκε η βασίλισσα προκειμένου να απομακρυνθεί από την κρεβατοκάμαρα. «Πέρασε δίπλα μου τρέχοντας ξυπόλυτη με τα ποδαράκια της»…

Εν τέλει η φρουρά των ανακτόρων συνέλαβε τον Φέιγκαν, εναντίον του οποίου όμως δεν ασκήθηκε δίωξη. Παρ’ όλα αυτά πέρασε μερικούς μήνες σε ψυχιατρείο, ενώ χρόνια αργότερα συνελήφθη για εμπόριο ναρκωτικών.

Η εισβολή του στα ανάκτορα έδειξε τα κενά στην ασφάλεια του Buckingham προκαλώντας σκάνδαλο και φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των ανακτόρων. Την ίδια στιγμή θύμισε την θηριώδη ψυχραιμία της βασίλισσας Ελισάβετ και το απτόητο του χαρακτήρα της.  Η απίστευτη ιστορία επιστρέφει τώρα στην επικαιρότητα μέσω του σήριαλ “The Crown” έστω και αν σύμφωνα με τον Φέιγκαν τα όσα θα δούμε στην μικρή οθόνη έχουν εμπλουτιστεί με αρκετή φαντασία…

 

Μιχάλης Αργυρόπουλος

 

 

Photo Getty Images/Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!