Η βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε το ιστορικό ορόσημο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της για να επαναπροσδιορίσει το μέλλον της μοναρχίας, ανακοινώνοντας ότι η Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης θα λάβει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς.

Όταν ο Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα το 2005 το ζευγάρι είχε κάνει γνωστό πως η Δούκισσα δεν θα γινόταν βασίλισσα με την άνοδο του Καρόλου στο θρόνο, παρόλο που θα είχε το δικαίωμα ως σύζυγος του βασιλιά. Αντίθετα, θα έφερε τον τίτλο της πριγκιπικής συζύγου ως αναγνώριση των ευαισθησιών της κοινής γνώμης για έναν τίτλο που προοριζόταν για την αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε η Καμίλα δεν χρησιμοποιεί τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Η 95χρονη βασίλισσα παρουσίασε το όραμά της για τη μετάβαση του θεσμού στο μέλλον σε ένα μήνυμα προς το έθνος που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την 70η επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου.

“Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους σας για την υποστήριξή σας. Παραμένω αιώνια, ταπεινά ευγνώμων για την πίστη και τη στοργή που συνεχίζετε να μου δείχνετε”, είπε η βασίλισσα στο ιδιαίτερα συναισθηματικό μήνυμα της.

«Και όταν, στο πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου Κάρολος γίνει βασιλιάς, ξέρω ότι θα  παρέχετε σε εκείνον και στη σύζυγό του Καμίλα την ίδια υποστήριξη που δείξατε σε εμένα, και είναι η ειλικρινής μου ευχή όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα να είναι γνωστή ως Βασίλισσα- σύζυγος καθώς συνεχίζει τη δική της πιστή υπηρεσία».

Όταν ο Κάρολος ανέβει στο θρόνο η Καμίλα θα λάβει τον τίτλο της βασίλισσας-συζύγου

Είναι μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση από τη βασίλισσα που είναι η μόνη που μπορεί να αποδώσει βασιλικούς τίτλους. Μια παρέμβαση που βάζει τέλος σε πολυετής φημολογίες και υποθέσεις όχι μόνο για το τίτλο της Καμίλα αλλά και σχετικά με μια πιθανή παραίτηση της Ελισάβετ από το θρόνο προς όφελος των διαδόχων της. Η βασίλισσα ξεκαθαρίζει ότι η διαδοχή θα έρθει με το πλήρωμα του χρόνου και όχι νωρίτερα και πως η αλλωτινή ερωμένη του Καρόλου θα φέρει τον τίτλο του δικαιούται η σύζυγος του βασιλιά.

Είναι μια μεγάλη μεταστροφή για την γυναίκα που είχε στοχοποιηθεί- και μισηθεί- ως η αιτία της κατάρρευσης του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα.

Η Νταϊάνα είχε κατηγορήσει την Καμίλα για την καταστροφή του γάμου της, λέγοντας στην περιβόητη τηλεοπτική της συνέντευξη το 1995: «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε πολυκοσμία». Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Κάρολος είχε επίσης εμφανιστεί στην τηλεόραση και ομολόγησε την απιστία του, αλλά είχε υποστηρίξει πως αυτή ήρθε αφού ο γάμος του είχε διαλυθεί.

Το δημόσιο αίσθημα απέναντι στην Καμίλα οξύνθηκε έπειτα από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα της πριγκίπισσας της Ουαλίας στο Παρίσι το 1997.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η σύντροφος του πρίγκιπα εξακολούθησε να βρίσκεται στο πλευρό του Καρόλου και σιγά σιγά άρχισε να εμφανίζεται δημόσια μαζί του.

Ελισάβετ
Χρειάστηκαν χρόνια για να αποδεχθεί η βασίλισσα την παρουσία της Καμίλα στη ζωή του Καρόλου.

Ακόμη και μετά το θάνατο της Νταϊάνα, η βασίλισσα ήταν αντίθετη με το δεσμό Καρόλου- Καμίλα

Η βιογραφία του πρίγκιπα της Ουαλίας με τίτλο “Ο Επαναστάτης Πρίγκιπας” (“The Rebel Prince”) που υπογράφει ο Tom Bower περιγράφει τις μάχες του Καρόλου με τη μητέρα του προκειμένου να αποδεχθεί την γυναίκα που ήταν η αληθινή του αγάπη από την δεκαετία του 70.

Σε μια σκηνή που τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά το διαζύγιο και πριν από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Κάρολος προσπαθεί να πείσει τη μητέρα του να μην ανακατευτεί στη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Έχοντας πιει μερικά Martini, η βασίλισσα αντέκρουσε τον Κάρολο λέγοντας πως δεν ήθελε ούτε να ακούσει για αυτήν την “κακιά γυναίκα”. Η βασίλισσα εξήγησε χωρίς να μασάει τα λόγια της πως δεν είχε συγχωρέσει τον Κάρολο και την Καμίλα ούτε για τη μοιχεία που είχαν διαπράξει ούτε για το σοκαριστικό τηλεφωνικό διάλογό τους που είχε μαγνητοφωνηθεί και είχε διαρρεύσει στον Τύπο.

Το μέρος του Καρόλου είχε πάρει τότε η θεία του πριγκίπισσα Μαργαρίτα, αλλοτινό ”μαύρο πρόβατο” των Windsor. Χωρίς αποτέλεσμα: H βασίλισσα έμοιαζε ανένδοτη.

Ως επικεφαλής της Εκκλησίας αρνείτο για χρόνια ακόμη και να συναντηθεί μαζί της. Μέχρι και το 2002 η επιθυμία της ήταν ο Κάρολος και η Καμίλα να χωρίσουν. Σίγουρα πάντως το να ζουν μαζί χωρίς να έχουν ενωθεί με τα δεσμά του γάμου δεν ήταν αποδεκτό.

Ο Κάρολος όμως ήταν αποφασισμένος να την κρατήσει στη ζωή του.

Μετά από μια  εξαιρετική εκστρατεία p.r από τη μεριά του ζεύγους, η στάση της βασίλισσας απέναντι στην Καμίλα μαλάκωσε. Ο πάγος άρχισε να σπάει όταν η Καμίλα προσκλήθηκε σε ένα barbecue. Βλέποντας πόσο ευτυχισμένο κάνει τον Κάρολο, η βασίλισσα άρχισε να βλέπει με άλλο μάτι την αλλοτινή «κακιά γυναίκα».

Η έντονη φιλανθρωπική της δράση και η πάντα διακριτική της στάση έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Το ότι η Καμίλα αγαπά τα άλογα και τις ιπποδρομίες όσο και εκείνη σίγουρα βοήθησε.

Ο Kάρολος και η Καμίλα μαζί με την Ελισάβετ την ημέρα του γάμου τους.

Ο γόρδιος δεσμός του πως ο μέλλων βασιλιάς θα παντρευτεί μια διαζευγμένη γυναίκα λύθηκε έπειτα από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις. Το 2005 το ζευγάρι έκανε πολιτικό γάμο, με τις ευλογίες της βασίλισσας, που πλέον είχε συμφιλιωθεί πλήρως με την παρουσία της Καμίλα στη ζωή του Καρόλου. «Ξεπέρασαν κάθε είδους δυσκολία και είμαι πολύ περήφανη και τους εύχομαι ό,τι καλύτερο» είπε η βασίλισσα στο δείπνο που ακολούθησε την τελετή. «Ο γιος μου είναι επιτέλους με τη γυναίκα που αγαπά».

Τα προσεκτικά βήματα για την αλλαγή του δημόσιου προφίλ της Καμίλα έφεραν το γάμο του ζευγαριού και η διακριτική παρουσία της Καμίλα που προσαρμόστηκε αμέσως στις ανάγκες του νέου της ρόλου δείχνοντας σπάνια εργατικότητα, στωικότητα και διάθεση για προσφορά, έφεραν την ανακοίνωση της βασίλισσας για τον τίτλο που θα λάβει στο μέλλον.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα ανακοίνωσαν ότι τα λόγια της Αυτής Μεγαλειότητος και η μεγάλη αυτή τιμή τους συγκίνησαν.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952 σε ηλικία 25 χρόνων, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, σε ηλικία 56 ετών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της, η Ελισάβετ χρησιμοποίησε συχνά στιγμές-ορόσημα για να επιβεβαιώσει την αφοσίωσή της στα καθήκοντά της, και το έκανε για άλλη μια φορά με το μήνυμά της το Σάββατο, βαδίζοντας πλέον προς τα 96α γενέθλιά της.

«Καθώς γιορτάζουμε αυτή την επέτειο, με χαρά σας ανανεώνω την υπόσχεση που έδωσα το 1947, ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφιερωμένη στην υπηρεσία σας», είπε η Ελισάβετ στο μήνυμα της.

Η βασίλισσα εξέφρασε επίσης «ένα αίσθημα ελπίδας και αισιοδοξίας» για τη χρονιά που έρχεται, προτού εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στην οικογένειά της για την υποστήριξή της και αποδώσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα σύζυγό της, Δούκα του Εδιμβούργου.

“Ήμουν ευλογημένη που στον Πρίγκιπα Φίλιππο είχα έναν σύντροφο πρόθυμο να φέρει εις πέρας τον ρόλο του συζύγου και να κάνει ανιδιοτελώς τις θυσίες που τον συνοδεύουν. Είναι ένας ρόλος που είδα τη μητέρα μου να παίζει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα μου”.

Η βασίλισσα ολοκλήρωσε το μήνυμά της επαναλαμβάνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχίσει να υπηρετώ τους υπηκόους της με όλη της την καρδιά και μοιράστηκε την ελπίδα της το ιωβηλαίο της να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να συναντηθούν μετά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Διαβάστε επίσης

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιορτάζει τα 70 χρόνια βασιλείας της με ένα εντυπωσιακό tea party στο Sandringham (hellomagazine.com)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ