Η Έλλη Λαμπέτη έκανε τα πρώτα της βήματα στο θέατρο δίπλα στην σπουδαία Μαρίκα Κοτοπούλη: το 1942, η πρώτη επίσημη της εμφάνιση στη σκηνή ήταν στο έργο «Η Χάννελε πάει στον Παράδεισο» του Χάουπτμαν, στο θέατρο “Ρεξ”  δίπλα στη μεγάλη πρωταγωνίστρια που την είχε ξεχωρίσει. Ήταν μόλις 16 ετών. “Η Μαρίκα διακήρυττε ότι είμαι μια δεύτερη Σάρα Μπερνάρ! Έδινε τρελές συνεντεύξεις υμνώντας με” είχε διηγηθεί η Έλλη Λαμπέτη στη Φρίντα Μπιούμπι για το βιβλίο “Η τελευταία παράσταση” (εκδόσεις Εξάντας).

Ο δημοσιογράφος, λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, που δίδασκε εκείνη την εποχή στη σχολή της Κοτοπούλη έγραψε για εκείνη ένα χρονογράφημα εξυμνώντας το ταλέντο και την μοναδική σκηνική παρουσία της. Όπως διηγείται όμως η ηθοποιός, υπήρχε και ένα δυσάρεστο παρασκήνιο, παρά την προστασία που απολάμβανε η ίδια από την Μαρίκα Κοτοπούλη.

 

Μαρίκα Κοτοπούλη Έλλη Λαμπέτη

Η Μαρίκα Κοτοπούλη απονέμει στην Έλλη Λαμπέτη το “Έπαθλο Κοτοπούλη” το 1951.

 

“Έγραψε τότε ο Μελάς ένα χρονογράφημα όπου με έλεγε “Λαμπετάκι”… Ήταν πολύ σημαντικό εκείνη την εποχή να γράψει ο Μελάς για μια πρωτόβγαλτη” είχε πει στη Φρίντα Μπιούμπι.

Ωστόσο, σαν άνθρωπος ήταν φοβερός αυτός ο Μελάς. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει χειρότερος γυναικάς. Το τι προστυχόλογα έλεγε! Χυδαιολόγος γνωστός. Το τι τράβηξα! Παρ’ ότι δεν με χώνευε στη Σχολή σαν μαθήτρια, με κυνηγούσε, κι όπου με έβρισκε με χούφτωνε. Μου έπιανε το χέρι και εγώ το τραβούσα. Πήγαινα να ανοίξω μια πόρτα κι έβρισκα το χέρι του πάνω στο δικό μου, στο πόμολο. Μαρτύριο! Πάντα ένα χέρι στο δικό μου, στα πόμολα…Μια ζωή!

“Μερικές φορές μου ριχνόταν κανονικά. Αναγκαζόμουνα να προσφύγω στην Κοτοπούλη: “Κυρία Μαρίκα, σας παρακαλώ, πέστε στον κύριο Μελά να σταματήσει, μου πιάνει το χέρι κι εγώ δε θέλω…Προσπάθησε να με φιλήσει…”

Είχε γίνει θρύλος αυτός ο άνθρωπος, η Μαρίκα διηγιόταν τα όσα μου έκανε σαν ανέκδοτα.

Τον καλούσε μπροστά μου: “Τι έκανε βρε παλιόγερε στο κορίτσι;” 

-“Πατρικά Μαρίκα μου, πατρικά!” έλεγε εκείνος.

-“Να χαθείς παλιόγερε!”

“Πατρικά Μαρίκα μου, πήγα να την φιλήσω πατρικά”.

Εγώ διαμαρτυρόμουν: “Όχι κύριε Μελά, δεν πήγατε να με φιλήσετε πατρικά…”

-“Πατρικά, Μαρίκα μου” επέμενε…

Δεν μπορούσες να τα βγάλεις πέρα μαζί του. Είχα τραβήξει το διάολο μου.”

 

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Χορν: Οι θυελλώδεις έρωτες με τις γυναίκες της ζωής του | Hello Magazine

Σπάνιες φωτογραφίες: Ο γάμος του Δημήτρη Χορν με την Άννα Γουλανδρή | Hello Magazine

Νίκος Κούρκουλος: Ο τελευταίος σταρ | Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ