Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν μια τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο. Η  αντίδραση της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο, σε αυτόν είχε σχολιαστεί έντονα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απρόθυμη να κάνει μια άμεση δημόσια δήλωση. Αλλά και να θρηνήσει ανοιχτά. Αμέσως μετά το δυστύχημα της πριγκίπισσας παρέμεινε στο ανάκτορο του Μπαλμόραλ. Αρνήθηκε να επιστρέψει στο Λονδίνο. Έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα μόνο έπειτα από πίεση του πρωθυπουργού. Για μερικές ημέρες το αντιμοναρχικό συναίσθημα θέριεψε στη Μεγάλη Βρετανία. Η εμφάνιση της βασίλισσας στην τηλεόραση η επιστροφή της στο Λονδίνο και η έκφραση της θλίψης της για το χαμό της πριγκίπισσας ανέτρεψαν τελικά το κακό κλίμα.

Μια αποκαλυπτική επιστολή

 

Μια επιστολή της βασίλισσας ρίχνει τώρα φως στα αληθινά συναισθήματα της Ελισάβετ για τον θάνατο της Νταϊάνα. Η επιστολή γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 1997 ως απάντηση στα συλλυπητήρια της Henriette Abel Smith, κυρίας των τιμών και έμπιστης φίλη της βασίλισσας. Η αλληλογραφία της βγήκε σε δημοπρασία μετά το θάνατο της. Μια από τις επιστολές που βρήκαν το δρόμο για το φως της δημοσιότητας ήταν η συγκεκριμένη επιστολή της βασίλισσας. Η επιστολή έχει ιδιαίτερα προσωπικό ύφος. Το πρώτο μέρος της είναι δακτυλογραφημένο. Στο τέλος όμως υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα.

 

H βασίλισσα την ημέρα της κηδείας της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η ίδια θα προτιμούσε η τελετή να έχει ιδιωτικό και όχι δημόσιο χαρακτήρα.

 

«Ήταν πραγματικά τρομερά λυπηρό, και είναι μια τεράστια απώλεια για τη χώρα», γράφει η βασίλισσα. «Αλλά η δημόσια ανταπόκριση στο θάνατό της, και η λειτουργεία στο Αββαείο  φαίνεται να έχει ενώσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με έναν πολύ σημαντικό τρόπο». Η βασίλισσα αναφέρεται επίσης στους εγγονούς της. «Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι έδειξαν μεγάλη γενναιότητα και είμαι τόσο περήφανη για αυτούς»

Το ιδιόχειρο σημείωμα της βασίλισσας στο τέλος της επιστολής, με τον οικείο τόνο του αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα της πιο ξεκάθαρα: «Νομίζω ότι το γράμμα σου ήταν από τα πρώτα που άνοιξα. Τα συναισθήματα είναι ακόμα τόσο ανάμικτα.  Βιώσαμε όλοι μια πολύ άσχημη εμπειρία». Η επιλογή των λέξεων από τη βασίλισσα έχει ενδιαφέρον…

 

Photo:Getty Images/Ideal Image

The Crown: Η αλήθεια για τη σχέση του Καρόλου και της Νταϊάνα

Ελισάβετ & Φίλιππος: Τα μυστικά ενός γάμου

Βασίλισσα Ελισάβετ vs Μάργκαρετ Θάτσερ: O μυστικός πόλεμος του Buckingham

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ