Στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας βρίσκονται οι ρίζες του φημισμένου οίκου Bulgari.

Η μεγάλη αυτοκρατορία κοσμημάτων Bulgari ξεκίνησε από την παλιά πόλη της Παραμυθιάς. O Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής του Οίκου, του μοναδικού από τα 11 παιδιά του Γιώργου Βούλγαρη και της Ελένης Στρουγγάρη, κατάφερε να επιβιώσει κι από πλανόδιος πωλητής ασημικών έγινε ιδρυτής μιας δυναστείας πολυτελών κοσμημάτων που έγιναν συνώνυμο της πολυτέλειας.

Η οικογένεια έφυγε από την περιοχή όταν οι Τούρκοι έκαψαν τρεις φορές το εργαστήριό τους. Αρχικά μετακομίζουν στην διπλανή Κέρκυρα. Δημιουργούν ένα μαγαζί με κοσμήματα. Εκεί ο Σωτήρης Βούλγαρης γνωρίζει τον Μακεδόνα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο. Το 1880, οι δυο τους αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία ανοίγοντας αρχικά στη Νάπολη το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά.

Τα προβλήματα όμως με την τοπική μαφία τους αναγκάζει να κλείσουν το μαγαζί και να μετακομίσουν στη Ρώμη. Στην αρχή επιβιώνουν φτιάχνοντας βραχιόλια και σκουλαρίκια που τα πουλάνε σε πάγκους στημένους έξω από το Βατικανό για τους τουρίστες. Σύντομα καταφέρνουν να ορθοποδήσουν και με την πρώτη ευκαιρία ανοίγουν στην οδό Βία Σιστίνα το καινούριο μαγαζί τους που ονομάζουν «Οld Curiosity Shop», εμπνευσμένο από μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.

Ωστόσο μεταξύ τους δεν τα πηγαίνουν καλά. Ο Σωτήρης Βούλγαρης έχει μεγαλύτερα όνειρα, έτσι αυτονομείται και στη Βία Κοντότι ανοίγει το δικό του μαγαζί, ιταλοποιώντας το όνομα του με το χαρακτηριστικό V αντί για U στην πρώτη συλλαβή από τις αρχαϊκές ρωμαικές γραφές, δημιουργώντας το μυθικό πια brand brand Bvlgari.

To κατάστημα στη Ρώμη, στη Via dei Condotti
To κατάστημα Bulgari στη Ρώμη, στη Via dei Condotti

Μετά τον θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη το 1932, οι γιοι του, αντί για ασήμι, χρησιμοποιούν χρυσό, πλατίνα και διαμάντια στοχεύοντας στην αγορά της high society.

Η Elizabeth Taylor φωτογραφήθηκε από τον Helmut Newton, Λος Άντζελες, 1985. Το κολιέ είναι Bulgari και ήταν. ένα δώρο από τον Richard Burton. Photo: Instagram/lizlangeofficial
Η Elizabeth Taylor φωτογραφήθηκε από τον Helmut Newton, Λος Άντζελες, 1985. Το κολιέ είναι Bulgari και ήταν δώρο από τον Richard Burton. Photo: Instagram/lizlangeofficial

Στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου στο σπίτι τους βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, Εβραίοι και κατατρεγμένοι Ελληνες μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Τις ελληνικές ρίζες τους δεν σταμάτησαν να μνημονεύουν ποτέ μέχρι. Στον τόπο καταγωγής τους, στην Παραμυθιά έκαναν πολλές δωρεές μεταξύ των οποίων και για την ανέγερση σχολείου, μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας, ενώ τον Αύγουστο του 2023.

Ο Νίκολα Βούλγαρη, εγγονός Σωτήρη, πραγματοποίησε ιδιωτική οικογενειακή, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και πολυάριθμα μέλη της οικογένειάς του, με στόχο τα νεότερα μέλη της οικογένειας να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους και να διατηρήσουν την επαφή με τις ρίζες τους.

Η οικογένεια θέλησε να κρατήσει την παρουσία της διακριτική και ζήτησε να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Σουλίου, Ιωάννη Καραγιάννη και του συνεργάτες του για την εξέλιξη των εργασιών στο Κτήριο Βούλγαρη.

Δείτε την ιστορία των Βούλγαρη στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ BULGARI,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ