Η 19η Μάϊου αποτελεί την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Σήμερα,λοιπόν, συμπληρώνονται 102 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ανάμεσα στα βίαια, μαζικά και φονικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Ο τουρκικός εθνικισμός, είχε σαν απόρροια τον αφανισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις εστίες τους. Οι ωμότητες που διαπράχθηκαν πολλές και ο σαφής αριθμός των θυμάτων δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Έτσι, λοιπόν, αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν αφιερωματικές αναφορές και αναρτήσεις, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης».

Μητσοτάκης Γενοκτονία Ποντίων

H ανάρτησή του στο facebook

Καταθέτοντας στεφάνι

Παράλληλα, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Σάκης Τανιμανίδης, η ολυμπία Χοψονίδου, ο Γιάννης Σπαλιάρας και άλλοι ακόμη μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και έκαναν τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν, με την τραγουδίστρια να γράφει στην φωτογραφία που κοινοποίησε: «Δεν ξεχνώ… 19 Μαΐου έμελλε να είναι μια ημέρα που χάραξε για πάντα στις ψυχές των Ποντίων… Ο ξεριζωμός δεν αναγνωρίστηκε, όμως εμείς ξέρουμε, είμαστε όρθιοι, τιμούμε την ρίζα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας , τους προγόνους μας… Αιωνίας τους η μνήμη !!! Στους προπαππούδες που χάθηκαν στα βάθη του πόντου ! Δεν ξεχνώ όσα χρόνια και αν περάσουν ! Δεν ξεχνώ!».

Η φωτογραφία με την οποία συνόδευσε τις σκέψεις της

 

Η ανάρτηση του Σάκη Τανιμανίδη

Η ανάρτηση του Γιώργου Αγγελόπουλου

Η κοινοποίηση της Ολυμπίας Χοψονίδου

Η ανάρτηση του Γιάννη Σπαλιάρα

Η κοινοποίηση του Ιωάννη Παπαζήση

Η ανάρτηση της Ζέτας Δούκα

Η εικόνα του ηθοποιού Γιώργου Παπαπαύλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ