H Αμερικανίδα reality star Kim Kardashian έρχεται αντιμέτωπη με την υπόθεση που αφορά στην αγορά του κλεμμένου αρχαίου ρωμαϊκού γλυπτού, γνωστό ως «θραύσμα της Αθηνάς της Σάμου», με την ίδια να αρνείται ότι έχει σχέση.

Μάλιστα τα τελωνεία είχαν αποστολή στο όνομά της με τιμή 750.000 δολαρίων. Πρόκειται για γλυπτό που κατασχέθηκε από τελωνειακούς το 2016 καθώς «λεηλατήθηκε και εξαγόταν λαθραία από την Ιταλία», σύμφωνα με τη dailymail.

Το ασβεστολιθικό άγαλμα, που χρονολογείται από τον 1ο μ.Χ αιώνα, δείχνει το κάτω μισό μιας γυναίκας από τη μέση προς τα κάτω και έχει το τίτλο “Fragment of Myron Samian Athena”. Εισήχθη στο Λος Άντζελες το 2016, ενώ οι Kardashian και Kanye West ανακαίνιζαν το σπίτι τους. Μάλιστα, εκπρόσωπος της διάσημης τηλεπερσόνας, ο Άλεξ Βέρβοολντ που είχε κάνει την ανακαίνιση του σπιτιού της, μίλησε στην dailymail και αποσαφήνισε ότι εκείνη δεν γνώριζε για την εισαγωγή του αγάλματος στη χώρα και μάλιστα με το όνομά της.

Οι δηλώσεις του για την Kim Kardashian

«Η Kim δεν αγόρασε ποτέ αυτό το κομμάτι και αυτή είναι η πρώτη που έχει μάθει για την ύπαρξή της. Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αγοραστεί χρησιμοποιώντας το όνομά της χωρίς εξουσιοδότηση και δεν γνώριζε τη συναλλαγή. Ενθαρρύνουμε μια έρευνα και ελπίζουμε ότι θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες».

 

Kim Kardashian γλυπτό

Aπό την dailymail

Ακόμη, το συγκεκριμένο δημοσίευμα εμπλέκει κι άλλους στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Βέρβοολντ, ο οποίος εργάστηκε μαζί με τους Sting και Trudie Styler, τον Robert de Niro και τον Bill Gates, αγόρασε ένα άγαλμα τον Νοέμβριο του 2012 από τη Galerie Chenel στο Παρίσι – ένα μέρος που ειδικεύεται στις ρωμαϊκές αρχαιότητες. Είπαν ότι το άγαλμα ήταν μέρος μιας «Παλαιάς Γερμανικής Συλλογής, που αγοράστηκε πριν από το 1980». Η ακριβής αξία του γλυπτού είναι άγνωστη, αλλά έφτασε ως μέρος μιας αποστολής 5,5 τόνων που περιγράφεται ότι περιείχε 40 αντίκες, μοντέρνα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, αξίας 745.882 δολαρίων.

Eισήχθη σύμφωνα με ένα αμερικανικό δασμολόγιο για «αντίκες ηλικίας άνω των 100 ετών», σε αντίθεση με το αρχαιολογικό υλικό. Όταν οι εκτελωνιστές επιθεώρησαν το άγαλμα της Kardashian στο Λος Άντζελες, δόθηκε απόδειξη για την αγορά από τη Galerie Chenel. Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου: «Ο αρχαιολόγος δήλωσε ότι το εναγόμενο άγαλμα είναι κλασικού στιλ Πεπλόφορου (αρχές έως τα μέσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), το οποίο αντιπροσωπεύει αντίγραφο ενός πρωτότυπου ελληνικού γλυπτού».

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν το ίδιο άγαλμα με αυτό που εμφανίστηκε στην έκθεση τέχνης του 2011, και όχι αυτό που αγοράστηκε από την γκαλερί τέχνης του Παρισιού. Το άγαλμα της Kardashian δεν καταχωρήθηκε και εκδόθηκε με τις σωστές άδειες πώλησης και εξαγωγής, και ως εκ τούτου «ο αρχαιολόγος έκρινε ότι το καταστατικό του κατηγορουμένου λεηλατήθηκε, λαθραία και εξήχθη παράνομα από την Ιταλία». Οι ιταλικές αρχές ζήτησαν τον επαναπατρισμό της. Ωστόσο, ο έμπορος αντίκες του Παρισιού είπε ότι οι αξιωματούχοι είχαν κάνει λάθος και δεν υπήρχαν δύο αγάλματα.

Ο Ollivier Chenel, διευθυντής της Galerie Chenel, δήλωσε στο Artnet News ότι ο Βέρβοολντ είχε το δάνειο πριν δανειστεί – κάτι που θα εξηγούσε γιατί βρισκόταν στο περίπτερο της Vervoordt το 2011 και στη συνέχεια του πούλησε το επόμενο έτος. Ο Τσενέλ είπε ότι η γκαλερί αγόρασε το γλυπτό από έναν οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία το 2010 και ότι προήλθε από ένα αγγλικό κτήμα.

«Είναι πολύ περίεργο το ότι (στην καταγγελία δεν αναφέρεται) ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών, καθώς οι πληροφορίες τους είχαν δοθεί εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο Chenel. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό το γλυπτό αποκτήθηκε νόμιμα στο Hampel Auction house το 2010».

 

Kim Kardashian έγγραφο

Το δικαστικό έγγραφο – Από τη dailymail

 

Διαβάστε επίσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ