Φωτεινή, χαρούμενη, γεμάτη ενέργεια και πάθος για τη δουλειά της, η Μαρία Μπακοδήμου, σε μια σπάνια συνέντευξη, μίλησε στη Μαρία Κολλιάτσα για όλα όσα θέλει να ζήσει, για εκείνα τα συναισθήματα που δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες ώστε να προχωρά παρακάτω, για τις ιδανικές σχέσεις, για τα παιδιά της, αλλά και για τη σημαντική τηλεοπτική επιστροφή της στον ΣΚΑΪ.

Επιστροφή στη μεσημεριανή ζώνη ύστερα από πολύ καιρό…

Πράγματι, ύστερα από έξι χρόνια. Το 2016 ήταν η τελευταία χρονιά της εκπομπής «ΦΜ». Στην πραγματικότητα, είναι επιστροφή σε live μαγκαζίνο.

Δύσκολο ακούγεται, ειδικά τη φετινή σεζόν, με μια δύσκολη επικαιρότητα ενόψει.

Το live είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω στην τηλεόραση. Δυσκολεύομαι πολύ στις εγγραφές. Υπάρχουν μια ροή και μια ενέργεια που διακόπτονται όταν γίνεται cut για να διορθωθούν πράγματα. Το live έχει ζωντάνια και αμεσότητα με τον τηλεθεατή. Επίσης, μου αρέσει πολύ και το σχολιαστικό κομμάτι. Ελπίζω αυτή η χρονιά να μην είναι τόσο δύσκολη όσο αναμένεται. Εύχομαι να ακούγονται απλώς πολλά για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Μαρία Μπακοδήμου

Έχετε δίκιο, ελκύουμε το κακό.

Όντως. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλή μαυρίλα και κάποιες χαμηλές δονήσεις που μας προκαλούν ένταση, λύπη και κατάθλιψη. Το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα έχει αυξηθεί πλέον κατά πολύ. COVID, πόλεμος, τώρα οικονομικός πόλεμος – από παντού απειλές. Εγώ –θέλω, δεν θέλω– έχω μια ματιά στα πράγματα που είναι πάντα θετική.

Έχετε δουλέψει με τον εαυτό σας για να βλέπετε θετικά τα πράγματα ή είχατε ανέκαθεν αυτήν τη στάση ζωής;

Ήμουν πάντα θετική. Αυτό που έχω δουλέψει είναι να βλέπω στις μικρές ή τις μεγάλες δυσκολίες εκείνο το σημείο που θα είναι για μένα μια ευκαιρία να μάθω. Προσπαθώ να παίρνω το καλό που μου δίνει μια δυσκολία. Αυτό λέω και στα παιδιά μου.

Σας ακούν;

Ό,τι κι αν λέμε στα παιδιά, αν έχουν άλλη στάση ζωής, δεν θα κρατήσουν τίποτα από τα λόγια μας. Κυρίως βλέπουν, παρατηρούν. Τώρα όμως που μεγάλωσαν, αισθάνομαι πιο ήρεμη. Έχω πάντα τις αγωνίες μου να είναι γερά, να είναι καλά, αλλά δεν έχω πλέον την καθημερινότητα κατά την οποία έπρεπε να τα κυνηγάω για το σχολείο ή το φροντιστήριο.

Τα ζήσατε αυτά, και μάλιστα τα περάσατε μόνη σας. Όλο αυτό είναι πολύ για μια γυναίκα που παράλληλα εργάζεται. Από την άλλη, αυτό είναι που σας κάνει ξεχωριστή, καθώς είστε μέσα στα πράγματα και ταυτόχρονα μια «γυναίκα της διπλανής πόρτας».

Όλοι περνάμε δυσκολίες. Δεν έχει να κάνει με τη δουλειά, το εισόδημα ή την καταγωγή μας. Όλοι έχουμε πόνους.

Ποια είναι η ανάγκη που σας ώθησε να επιστρέψετε στον ΣΚΑΪ, και πάλι με μια εκπομπή που προϋποθέτει μεγάλη δέσμευση, μια εκπομπή με πολλές ανάγκες.

Η ανάγκη για μια πιο θετική ματιά! Κάποια στιγμή αισθάνθηκα πολλή μιζέρια βλέποντας συνεχώς ανθρώπινα δράματα. Βέβαια, συνέβαιναν πάντα, αλλά τελευταία είναι πιο άγρια τα πράγματα. Όσο τα ανακυκλώνουμε τόσο πιο αρνητική γίνεται η ατμόσφαιρα. Θέλω να επικοινωνήσω με πιο θετική ματιά, πιο ψυχαγωγική, χιουμοριστική και σατιρική, ακόμα κι αν αναγκαστούμε κι εμείς να ασχοληθούμε και να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη δύσκολη επικαιρότητα. Όμως δεν θα διογκώσουμε ούτε θα ανακυκλώσουμε τις αρνητικές ειδήσεις.

Είστε άνθρωπος του ΣΚΑΪ – και το λέω αυτό επειδή δεν ταιριάζουν όλοι οι παρουσιαστές σε όλα τα κανάλια.

Θεωρώ πως πλέον θα μπορούσα να υπάρξω παντού. Παλαιότερα δεν μπορούσα να με φανταστώ σε κάποια κανάλια.

Στον ΣΚΑΪ όμως ταιριάζετε.

Το ίδιο πρέπει να σκέφτηκαν και οι άνθρωποι του καναλιού!

Τι προσδοκάτε από τη σεζόν;

Μια καλή και χαλαρή καθημερινή επικοινωνία. Αυτό με ενδιαφέρει και στη δουλειά και στη ζωή. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς επικοινωνία.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον ανταγωνισμό και όλα όσα συμβαίνουν στην τηλεοπτική αρένα; Τι πιστεύετε ότι θα ξεχωρίσει το κοινό στον έναν ή τους πολλούς;

Αυτό δεν το γνωρίζει ποτέ κανείς όταν μπαίνει στο παιχνίδι. Αν το ήξερα και ήμουν διευθύντρια σε κάποιο Μέσο, θα έλεγα: «Αυτό ξεχωρίζει ο κόσμος, ας ακολουθήσουμε μια τέτοια συνταγή». Καμιά φορά τα outsiders σε εκπλήσσουν και οι επιτυχημένες συνταγές σε απογοητεύουν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω κάτι που θα κάνω καλά, που θα με εκφράζει, θα νιώθω ωραία μέσα σε αυτό και που θα είναι τίμιο. Είμαι από τους ανθρώπους που δουλεύουν. Είμαι ψυχασθενής με τη δουλειά, οπότε ξέρω ότι θα είμαι τίμια απέναντι και σε αυτό το προϊόν. Θέλω να είμαστε μια καλή παρέα και να μας επιλέξει ο κόσμος. Ο ανταγωνισμός πάντα υπήρχε, και καλά κάνει και υπάρχει. Επειδή είμαι πολλά χρόνια σε αυτό το επάγγελμα, γνωρίζω όλους τους ανθρώπους του χώρου και τους αγαπώ διότι όλοι περνάμε τα ίδια. Δεν μπορώ να δω αρνητικά ένα συνάδελφο.

Σας ρωτώ γιατί είστε μια παρουσιάστρια με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της και εκπομπές που έχουν σημειώσει τεράστια ποσοστά τηλεθέασης.

Πράγματι, δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα. Όταν ξεκινήσαμε με το «Κάτσε καλά», κάναμε 35% τηλεθέαση. Καμιά φορά το σκέφτομαι και αναρωτιέμαι αν κάνω λάθος, αν θυμάμαι καλά.

Με αυτήν τη λογική, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι αυτό που καλείστε να κάνετε τώρα είναι για σας μια χαλαρή βόλτα. Ο κόσμος όμως έχει μοιραστεί, οι συνήθειές του έχουν αλλάξει, δεδομένου ότι πλέον υπάρχουν και οι πλατφόρμες.

Βόλτα δεν είναι σε καμία περίπτωση. Πάντα ψάχνεις να βρεις τι είναι αυτό που θα ήθελε να δει ο κόσμος, για τι ενδιαφέρεται να ενημερωθεί, ποιο πλασάρισμα θα επιλέξεις, πώς θα αμπαλάρεις τα θέματά σου ώστε να κάνεις ωραία τηλεόραση. Το ζητούμενο είναι να πηγαίνεις ένα βήμα παρακάτω.

Στο παρελθόν ήσαστε δίδυμο με τον Φώτη Σεργουλόπουλο. Τώρα παίρνετε όλη την παρουσίαση πάνω σας. Νιώθετε νοσταλγία ή έχει κλείσει αυτός ο κύκλος για σας και πηγαίνετε για άλλα;

Νοσταλγία δεν νιώθω γενικότερα. Κάθε μέρα που ζούμε είναι μια καινούρια μέρα που μας φέρνει καινούρια πράγματα. Η νοσταλγία είναι ένα συναίσθημα που μας κρατά πίσω. Το τώρα είναι που υπάρχει και το τώρα προσφέρει χιλιάδες πιθανότητες να ζήσουμε πολύ όμορφες και δημιουργικές καταστάσεις.

Ναι, αλλά και το πριν είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην επαγγελματική σας ζωή.

Σίγουρα το πριν είναι αυτό που μας έχει φέρει στο τώρα. Στη ζωή μου, όμως –και στην προσωπική και στην επαγγελματική–, δεν αναπολώ το παρελθόν. Απλώς, καμιά φορά κοιτάζω πίσω για να δω αν μπορώ να γίνω καλύτερη παρατηρώντας λάθη που έχω κάνει στο παρελθόν.

Φιλία και επαγγελματική σχέση μπορούν να διατηρηθούν στο χρόνο;

Φυσικά! Το θέμα είναι ωστόσο πώς θα διατηρηθούν. Από την άλλη, τίποτα δεν κρατά για πάντα. Για παράδειγμα, παντρεύεσαι και νομίζεις ότι θα είστε για πάντα μαζί. Όμως αλλάζεις εσύ, αλλάζει και ο άλλος. Σημασία έχει οι αποχωρισμοί και τα κλεισίματα των κύκλων να γίνονται ωραία και να συνειδητοποιείς γιατί ο καθένας παίρνει άλλο δρόμο.

Δεν είναι όμως δύσκολο να διατηρηθεί μια σχέση, είτε επαγγελματική είτε προσωπική;

Ναι, είναι δύσκολο. Ωστόσο, για να έχεις καλές σχέσεις με τους άλλους, πρέπει να έχεις και με τον εαυτό σου. Κι αν αυτό είναι δύσκολο, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να τα βρεις με τους άλλους.

Η καλή προσωπική ζωή είναι ζητούμενο για σας;

Φυσικά! Για να είμαστε ισορροπημένοι, πρέπει να έχουμε καλή προσωπική ζωή. Δεν αναφέρομαι μόνο στις ερωτικές σχέσεις, που σίγουρα είναι πολύ όμορφο να υπάρχουν. Η προσωπική ζωή είναι ένας κύκλος ανθρώπων που αγαπάμε και που μας αγαπούν και μας στηρίζουν.

Είστε σε κάποια σχέση αυτή την περίοδο;

Δεν απαντώ σε αυτή την ερώτηση γιατί αφορά ένα κομμάτι πολύ ωραίο για να μοιράζεται.

Είναι δύναμη στη ζωή σας οι φίλοι;

Τεράστια!

Είναι κινητήρια δύναμη;

Ναι, όταν με εμπνέουν. Είναι ωραίο να έχεις καλούς φίλους –που μακάρι να είναι καλύτεροι από σένα– διότι σε εμπνέουν. Άνθρωποι που όλη μέρα δεν κάνουν τίποτα και βρίζουν όποιον κάνει σε επηρεάζουν αρνητικά. Αντίθετα, εκείνοι που εξελίσσονται σε τραβούν μπροστά με το παράδειγμά τους. Σίγουρα αυτοί είναι κινητήρια δύναμη. Κυρίως, όμως, αυτό που ζητάς από τους φίλους σου είναι την αποδοχή, την αγάπη και τη στήριξή τους. Ξέρεις ότι είσαι σε ένα πλαίσιο όπου αυτοί οι άνθρωποι σε στηρίζουν και, αν σου συμβεί κάτι, θα τους πάρεις τηλέφωνο –ό,τι ώρα κι αν είναι– για να το μοιραστείς μαζί τους.

Μαρία Μπακοδήμου: «Το ζητούμενο είναι να γεράσουμε, όχι να πεθάνουμε νέοι»

Από τον εαυτό σας τι απαιτήσεις έχετε;

Επειδή το «θα μπορούσα να ήμουν και καλύτερη» το έχω ζήσει από πολύ μικρή και για πολλά χρόνια, το έχω προσπεράσει. Πλέον θεωρώ πως το σημαντικό είναι να χαίρεσαι αυτό που είσαι. Είτε είσαι αναβλητικός είτε αγχωμένος, είσαι εσύ. Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι «πρέπει να αλλάξω», υπάρχει θέμα. Καλό είναι να ζεις αυτό που σου συμβαίνει και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου.

Άρα, μου λέτε ότι αποδέχεστε τον εαυτό σας και τον αγαπάτε σε όποια συνθήκη.

Τουλάχιστον προσπαθώ.

Από τον καθρέφτη της τι ζητά μια γυναίκα;

Να μη μεγαλώνει, να ξυπνά κάθε μέρα και να είναι καλύτερη από την προηγούμενη! Ωστόσο και θα μεγαλώσουμε, και περισσότερες ρυτίδες θα αποκτήσουμε, και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο για το σώμα μας, αλλά δεν πειράζει. Πρέπει να αρχίσουμε να το αποδεχόμαστε. Το ζητούμενο είναι να γεράσουμε, όχι να πεθάνουμε νέοι.

Κάνετε κάτι περισσότερο από το να βάζετε μια κρέμα στο πρόσωπό σας και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή;

Την ισορροπημένη διατροφή πρέπει να την ακολουθούμε σε όλη μας τη ζωή και όχι για δεκαπέντε ημέρες προκειμένου να χάσουμε κιλά. Βέβαια, το κάνω και αυτό κατά καιρούς, όταν ξεφεύγω. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε τόσο καλά ώστε να προσλαμβάνουμε στοιχεία που μας χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Όταν τρεφόμαστε σωστά και αθλούμαστε παράλληλα, έχουμε καλύτερη διάθεση και κοιμόμαστε καλύτερα – και για μένα ο ύπνος είναι πολύ βασικός. Επίσης, απαλλασσόμαστε απ’ ό,τι μας γεμίζει τοξικότητα. Με λίγα λόγια, δημιουργούμε το ιδανικό κλίμα για να ζούμε ωραία. Τώρα, όσον αφορά το σώμα και το πρόσωπό μου, καταφεύγω σε λύσεις που τα βοηθούν να δείχνουν πιο όμορφα –ή όπως τα βλέπω εγώ πιο όμορφα–, χωρίς όμως να είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μου. Δεν έχω αντίρρηση σε τίποτα, αρκεί να μην παίρνω ρίσκο για την υγεία μου.

Τα παιδιά σας σπουδάζουν στο εξωτερικό;

Ο μικρός σπουδάζει στην Ολλανδία. Ο μεγάλος πήρε πτυχίο και εργάζεται στην παραγωγή του «Love Island» του ΣΚΑΪ, σε ένα νησάκι στην Τενερίφη. Έχει σπουδάσει media και, ένα χρόνο πριν κάνει το μεταπτυχιακό του, μπήκε στην ομάδα της εκπομπής. Χαίρομαι γιατί ανταποκρίνεται πολύ καλά.

Η αγωνία σας σε σχέση με τα παιδιά σας ποια είναι τώρα που έχουν μεγαλώσει;

Να ωριμάζουν ωραία, να βρίσκουν τον εαυτό τους όσο περνά ο καιρός και να υπάρχει πάντα καλή επικοινωνία μεταξύ μας. Θέλω να ξέρουν ότι θα είμαι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία τους. Δεν θα τους κρίνω, θέλω μόνο να τους βοηθήσω.

Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις αγόρια – κι αυτό φαίνεται από την ειδησεογραφία τελευταία και το πώς φέρονται οι άντρες στις γυναίκες.

Δεν μπορώ να φανταστώ τα παιδιά μου να συμπεριφέρονται έτσι. Πάντα μου έλεγαν ότι είμαι πολύ φεμινίστρια. Έχουν μεγαλώσει σε ένα σπίτι με μια μαμά που δεν αμφισβήτησε ποτέ το ότι έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους ανθρώπους.

Πώς αντιμετωπίσατε τις αποκαλύψεις για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο του θεάματος αλλά και γενικότερα;

Χάρηκα γιατί όσο συζητιούνται κάποια θέματα τόσο οι άνθρωποι που δεν είχαν τη δύναμη να καταγγείλουν, να ομολογήσουν, ότι τους έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο βρίσκουν το θάρρος που τους έλειπε. Δεν είναι μόνες τους αυτές οι γυναίκες. Αλλά και όσοι έχουν την πρόθεση να προβούν σε τέτοιες συμπεριφορές θα έχουν δεύτερες σκέψεις διότι πλέον θα φοβούνται την τιμωρία.

Σας έχει συμβεί κάτι ανάλογο;

Όχι, δεν μου έχει συμβεί ποτέ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ/CUBE DIGITAL PRODUCTIONS

STYLING: ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΛΥΡΟΥ ΒΟΗΘΟΣ

STYLING: ΕΒΕΛΙΝΑ ΛΑΓΟΥ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ – ΜΑΛΛΙΑ: MΑΡΙΑ ΛΕΚΚΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ