Συνειδητοποιημένη, ευτυχισμένη και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία –κάτι που μεταφέρει αβίαστα –, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη μοιράστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό HELLO! και στον Σάββα Μπίτζα τα συναισθήματά της ως νέας μητέρας, παραδέχεται ότι η απόκτηση παιδιών ήταν κάτι που είχε ξεγράψει και περιγράφει το ταξίδι της στη μητρότητα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία προς τις γυναίκες.

Αυτές ήταν οι πιο διαφορετικές γιορτές της ζωής σας, σωστά;

Μετά την παιδική μου ηλικία, είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ξανά παιδί. Δεν μπορώ να θυμηθώ πως ήταν η ζωή πριν από τα παιδιά. Οι ημέρες είναι γεμάτες, και σε επίπεδο συναισθημάτων και όσον αφορά́ τη συνεχή ενασχόληση με τα μωρά. Η λέξη που περιγράφει το συναίσθημά μου είναι «γεμάτη».

Τι έχει αλλάξει στον τρόπο σκέψης σας από τότε που γίνατε μητέρα;

Η μητρότητα είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας. Για μένα, είναι σαν να έχω κάνει επανεκκίνηση. Οι προτεραιότητες, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μου έχουν μπει πλέον σε μια τελείως διαφορετική προοπτική. Ξέρω βέβαια ότι έχω μπροστά μου μια μεγάλη διαδρομή, η οποία όμως είναι συναρπαστική́.

Πώς είστε ως μητέρα;

Είναι κάτι που έκανα συνειδητά και επιθυμούσα πολύ. Ξέρετε, σε ένα βαθμό το είχα ξεγράψει. Και τώρα που το σκέφτομαι, αισθάνομαι πως είναι σαν να μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μου. Αυτό που θέλω είναι να είμαι διαρκώς μαζί με τα μωρά μου, να τους δώσω όσο το δυνατόν περισσότερο από́ μένα.

Όλγα Κεφαλογιάννη

Μέσα σε αυτό το διάστημα που είστε μητέρα, τι έχετε μάθει;

Πιστεύω ότι τα παιδιά́ τα φέρνουμε στον κόσμο και για να τα μάθουμε, αλλά́ και για να μας μάθουν πράγματα. Κάθε γονιός μαθαίνει να έχει μεγαλύτερη υπομονή και ψυχραιμία. Το σπουδαιότερο μάθημα όμως είναι ότι ξερει πως αποτελεί το δίχτυ ασφάλειας για κάποιον άλλο, κι αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Η μητρότητα είναι κάτι που θέλατε να σας συμβεί́ από πά́ντα;

Πριν από μερικά χρόνια, σε μια συνέντευξη στο περιοδικό σας, είχα ομολογήσει ότι η μητρότητα είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί́ να κά́νει μια γυναίκα, κι εμέ́να δεν μου είχε τύχει. Όπως σας είπα και πριν, ήθελα πολύ να γίνω μητέρα, αλλά οι καταστάσεις δεν είχαν έρθει έτσι ώστε να το επιτύχω. Αυτός άλλωστε είναι κι ο λόγος που θεωρώ ότι αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μου.

Όταν ο γιατρός σάς είπε ότι κυοφορείτε δίδυμα, πώς νιώσατε με το σύζυγό σας;

Χαρήκαμε πολύ που μάθαμε ότι αν όλα εξελίσσονταν καλά, θα αποκτούσαμε δύο μωράκια, καθώς κι εγώ έχω μεγαλώσει σε οικογένεια με αδέρφια, κι αυτό ήταν και είναι κάτι πολύ σημαντικό και όμορφο. Βέβαια, για να μην κρυβόμαστε, λόγω της ηλικίας μου, αισθάνθηκα μεγαλύτερο φόβο για την πορεία της εγκυμοσύνης. Είναι πολύ δυσκολότερη η δίδυμη κύηση. Πλέον, όμως, ζούμε μέσα στην ευτυχία έχοντας δύο μωράκια, τα οποία μάλιστα δείχνουν από τώρα ότι έχουν τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες.

Πού διαφέρουν τα παιδιά σας;

Η κόρη μας είναι ίσως πιο απαιτητική, διεκδικητική και επιμονή. Ο γιος μας είναι πιο cool και υπομονετικός, ενώ σου δίνει την αίσθηση ότι και μόνος του μπορεί να περάσει καλά. Είναι αυτάρκης!

Στο παρελθόν είχατε εξωτερικεύσει ότι βιώσατε την απογοήτευση. Πώς διαχειριστήκατε εκείνη την περίοδο;

O λόγος που έχω μιλήσει για αυτό είναι επειδή είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση που νιώθεις όταν κάνεις μια προσπάθεια και δεν προχωρά. Αισθάνεσαι ότι ίσως θέλεις να εγκαταλείψεις. Ένα μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στις γυναίκες είναι ότι, αν και εφόσον θέλουν να γίνουν μητέρες, αξίζει να το προσπαθήσουν και να το επιδιώξουν. Στη δική μου περίπτωση, παρά τις ατυχείς προσπάθειες, ήρθε τελικά η επιτυχία.

Είχε περάσει από το μυαλό σας η υιοθεσία;

Δεν είχα σκεφτεί το θέμα της υιοθεσίας. Έχω δύο αδελφές και τα ανίψια μου, τα οποία αισθάνομαι πολύ κοντά μου, οπότε σε ένα βαθμό είχα καλυφθεί από εκείνα. Ωστόσο θεωρώ την υιοθεσία πολύ σημαντική δυνατότητα. Γι’ αυτό και έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές να τη διευκολύνουμε με το νομικό πλαίσιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σύστημα στη χώρα μας είναι αρκετά περίπλοκο.

Το ταξίδι της εγκυμοσύνης τι γεύση σάς άφησε;

Εκτός από το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο αντιμετώπιζα κάποιες δυσκολίες, το υπόλοιπο διάστημα πέρασε σχετικά εύκολα. Εκείνος που με στήριξε πολύ και δεν με άφησε λεπτό μόνη μου ήταν ο σύζυγός μου – κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, ότι το μεγάλο αυτό ταξίδι το έχουμε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μαζί.

Όταν κρατήσατε στην αγκαλιά σας τα παιδιά σας, πώς νιώσατε;

Τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν είναι μοναδικά. Δεν μπορώ να τα περιγράψω. Είναι πρωτόγνωρα, δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Συμβουλεύεστε τις αδελφές και τη μητέρα σας ή τη μητρότητα θέλετε να την ανακαλύψετε μόνη;

Κάθε γυναίκα μπορεί να ακούει πολλές συμβουλές, αλλά στο τέλος υπάρχει το μητρικό ένστικτο. Καθεμία θέλει λίγο να κάνει τα πράγματα με το δικό της τρόπο, αλλά ομολογώ ότι συμβουλεύομαι πολύ την αδελφή μου Χριστίνα, η οποία θεωρώ ότι είναι μητέρα-πρότυπο.

Ο Μίνως Μάτσας πώς είναι ως πατέρας;

Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και ως πατέρας και ως σύντροφος. Είναι πολύ τρυφερός και δοτικός. Ως μουσικός, εισάγει τα παιδιά από νωρίς στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Τα βάζει πάνω στο πιάνο, τους παίζει και τους μιλά παράλληλα. Έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες τους και θα έλεγα ότι αρκετές φορές είναι ένα βήμα μπροστά από μένα. Έχει μάθει μέσα από τη μουσική να προσεγγίζει τις καταστάσεις με συγκρότηση και ηρεμία και οι αντιδράσεις του με τα παιδιά́ εί́ναι πιο ψύχραιμες.

Αλλάζει η σχέση ενός ζευγαριού με τον ερχομό των παιδιών;

Εμάς μας έχει φέρει ακόμα πιο κοντά. Έχουμε συμφωνήσει ότι όσο προσπαθούμε για τα παιδιά μας τόσο θα προσπαθούμε και για τη σχέση μας, η οποία είναι εξίσου σημαντική.

Τι στοιχεία διακρίνατε στον Μίνω Μάτσα και αποφασίσατε να συμπορευτείτε;

Τον θαύμαζα πριν τον γνωρίσω. Ο Μίνως έχει τρομερό αυθορμητισμό, είναι αυθεντικός και πολύ γενναιόδωρος στα συναισθήματά του, ενώ τον χαρακτηρίζει πάντα η διάθεση για περιπέτεια.

O γάμος σας στις Σπέτσες έγινε όπως τον είχατε φανταστεί;

Ο COVID μάς έκανε όλους να προσαρμόσουμε ανάλογα τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και σχέσεις. Κάναμε πολύ κλειστό γάμο, με την πολύ στενή οικογένεια, και δεν το μετανιώσαμε. Ήταν ιδιαίτερα ζεστός και τον χαρήκαμε πολύ.

Έλειπε ωστόσο κάποιος που θα θέλατε πολύ να είναι εκεί.

Ο γάμος είναι κάτι που θέλουμε να μοιραζόμαστε με τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή μας, τους γονείς μας. Προφανώς το ότι ο πατέρας μου δεν ήταν εκεί ήταν πολύ δύσκολο. Έχει φύγει από τη ζωή εδώ και δέκα χρόνια κι έχω μάθει πλέον να τον αισθάνομαι κοντά μου με τη σκέψη μου. Μπορώ πάντα να τον ανακαλώ με τον τρόπο μου μέσα μου.

Ο σύντροφός σας σας ζήτησε να γίνετε γυναίκα του με ευφάνταστο τρόπο, καθότι καλλιτέχνης;

Ναι! Μάλιστα έγραψε και κάτι. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η πρόταση έγινε σε ένα πολύ ωραίο σημείο κάτω από την Ακρόπολη το οποίο έχει ισχυρό συμβολισμό για μας και τη σχέση μας.

Πώς είναι η σύμπραξη ενός καλλιτέχνη και μιας πολιτικού;

Θα έλεγα πως είναι συμπληρωματική και με κοινά σημεία, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο. Η πολιτική δεν γίνεται χωρίς ευαισθησία γιατί ένας καλός πολιτικός πρέπει να ακούει και να αισθάνεται τον κόσμο. Από την άλλη, η μουσική θέλει λογική, συγκρότηση και δομή γιατί το σύνολο πρέπει να δένει σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Έχετε σκεφτεί́ τα ονόματα που θα δώσετε στα παιδιά σας;

Ναι! Θα τιμήσουμε την παράδοση!

Πιστεύετε ότι υπάρχει κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία προς τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες ή έχουν ήδη γίνει;

Σίγουρα έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν επαρκούν για τη στήριξη της οικογένειας. Στον προϋπολογισμό φέτος έχουμε προσπαθήσει λίγο παραπάνω σε σχέση με παλαιότερα και πιστεύω ότι θα αυξηθεί η στήριξη στα επόμενα χρόνια. Θα έπρεπε ωστόσο να έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές εδώ και χρόνια.

Εσείς πώς ισορροπείτε μεταξύ οικογένειας και εργασίας;

Η μητρότητα έχει ανανεώσει τη διάθεσή μου να κάνω περισσότερα πράγματα και να είμαι ακόμα πιο δημιουργική στη δουλειά μου. Ευτυχώς, έχω την απόλυτη συμπαράσταση του συζύγου μου και την κατάλληλη βοήθεια από τις μητέρες μας. Χωρίς βοήθεια είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθείς στους πολλαπλούς ρόλους. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης γυναίκας.

Η γυναίκα έχει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία;

Νομίζω πως το θέμα της ισότητας, αν και συνταγματικά κατοχυρωμένο, είναι ακόμη ένα ζητούμενο για τη σύγχρονη Ελληνίδα. Για το λόγο αυτόν, είχα την πρωτοβουλία να ιδρύσω πριν από ακριβώς ένα χρόνο το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, μαζί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους που έχουν εργαστεί πάνω στα ζητήματα της ισότητας. Με αφορά πολύ και ως γυναίκα και ως πολιτικό.

Θεωρείτε ότι συντηρούνται στερεότυπα που στερούν στις γυναίκες την ανέλιξή τους;

Προφανώς! Τα στερεότυπα είναι κατ’ εξοχήν εκείνα που λειτουργούν ως εμπόδιο για τις γυναίκες και τη δυνατότητά τους να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή».

Έχετε βιώσει ρατσισμό, προκατάληψη ή απρεπή συμπεριφορά;

Περισσότερο όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στη δικηγορία και ήμουν πολύ νέα σε ηλικία, αλλά και στα πρώτα μου βήματα στην πολιτική. Πλέον δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζω, αλλά έχω διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για να καταφέρω να φτάσω στο σημείο όπου βρίσκομαι και να μη μου δημιουργούνται προβλήματα λόγω του φύλου μου. Θεωρώ ότι αν ήμουν άντρας, πολλά από τα εμπόδια που μπήκαν στο δρόμο μου δεν θα προέκυπταν ποτέ.

Πώς δρούσε αυτό μέσα σας τότε; Είχε περάσει από το μυαλό σας να εγκαταλείψετε την πολιτική;

Όχι βέβαια! Όλα αυτά με πείσμωναν περισσότερο και με πεισμώνουν ακόμα και σήμερα, με την έννοια ότι δεν θέλω να τα υποστεί καμία γυναίκα. Θέλω πολύ μεγαλώνοντας η κόρη μου να ζει σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Πώς πιστεύετε ότι θα δεχόταν η κοινωνία μας μια γυναίκα πρωθυπουργό;

Η κοινωνία μας είναι έτοιμη για μια γυναίκα πρωθυπουργό. Οι πολιτικοί όμως είναι;

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια σφαίρα. Τα ομόφυλα ζευγάρια, για παράδειγμα, αισθάνονται παραγκωνισμένα.

Έχω καταγράψει με την ψήφο μου τη θέση μου, και μάλιστα σε πολύ δύσκολες στιγμές στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ψηφίζοντας υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και της αναδοχής. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε πολιτεία οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αγώνες δεν τελειώνουν μέχρι να κατακτήσει κάποιος αυτό που έχει θέσει ως ζητούμενο.

Η κοινωνία μας είναι γεμάτη αναβρασμό και βιαιότητες. Το κίνημα #MeToo συνέβαλε ίσως στην αρχή του τέλους των κακοποιητικών συμπεριφορών;

Το κίνημα #MeToo έχει βοηθήσει να σπάσει η σιωπή. Και είναι σημαντικό το μήνυμα που προκύπτει. Να μιλάμε. Να τολμάμε. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, επίπονο. Όμως είναι αναγκαίο να συμβεί. Κι εκεί η πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα. Να μπορεί να ακούσει, να δράσει, να υποστηρίξει το θύμα μέσα από κατάλληλους φορείς και διαδικασίες.

Πώς αντιλαμβάνεστε το διχασμό που επικρατεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού;

Μετράμε σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και είναι εξαιρετικά κουραστική και επίπονη αυτή η περίοδος, ενώ πολλές οικογένειες την έχουν βιώσει με τραγικό τρόπο. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που αμφισβητούν την επιστήμη και τη γνώση των ειδικών. Έκανα και τις δύο δόσεις ούσα έγκυος επειδή εμπιστεύτηκα τους επιστήμονες. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο δυσάρεστη για όλους μας κατάσταση.

Ποια ήταν η πιο όμορφη και ποια η πιο δύσκολη στιγμή σας τη χρονιά που πέρασε;

Είναι αυτονόητο ότι η πιο όμορφη ήταν η στιγμή κατά την οποία εγώ και ο Μίνως κρατήσαμε τα παιδιά μας στην αγκαλιά μας. Υπήρξαν σαφώς δύσκολες στιγμές, όμως επιλέγω πάντα να κρατώ τα θετικά. Παίρνω τα μαθήματα που χρειάζομαι και προχωρώ.

Τι σας κάνει να αποφορτίζεστε;

Η μουσική του Μίνου.

Ποιες είναι για σας οι απολαύσεις της ζωής;

Τα ταξίδια που κάνουμε εκτός, αλλά και αυτά που κάνουμε μέσα μας. Ταξιδεύω ακόμα και μέσα από μια παράσταση, μια ωραία μελωδία ή ένα καλό βιβλίο.

Κοιτάζοντας πίσω και φτάνοντας στο σήμερα, θα λέγατε «καλά τα έχω καταφέρει»;

Έχω ένα ελάττωμα: δεν μπορώ ποτέ να πω ότι έχει τελειώσει η διαδρομή. Βλέπω πάντα την επόμενη πρόκληση μπροστά μου.

Θα αλλάζατε κάτι στην πορεία σας;

Δεν ξέρω γιατί λένε ότι δεν πρέπει να μετανιώνεις ποτέ και για τίποτα. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα μπορούσα να έχω διαχειριστεί διαφορετικά κάποια πράγματα. Ωστόσο, στο σημείο όπου έχω φτάσει έφτασα και μέσα από τα λάθη μου.

Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε την Όλγα Κεφαλογιάννη, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Νομίζω ότι είμαι ευθύς και αισιόδοξος άνθρωπος. Προσπαθώ να είμαι καλή μαμά, σύζυγος, κόρη και φίλη.

  • Photos: Ολυμπία Κρασαγάκη / Hello Greece

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ