Η κοσμογυρισμένη Μαρίνα Βερνίκου, μια γυναίκα με πολυσχιδή επιχειρηματική δράση και μοναδική αισθητική, η οποία αποτυπώνεται εξίσου σε όσα σχεδιάζει και σε ό,τι φωτογραφίζει συναντιέται δημιουργικά με τη χαρισματική σχεδιάστρια με τη λαμπερή διεθνή καριέρα Βικτώρια Κυριακίδη, οι δημιουργίες της οποίας επιλέγονται από γυναίκες σε όλο τον κόσμο και η οποία θεωρείται μία από τις πιο αγαπημένες σχεδιάστριες των edgy-chic κοριτσιών της αμερικανικής fashion biz και όχι μόνο. Η δημιουργική ένωση των δυνάμεών τους αποτυπώνεται σε μια capsule collection έξι φορεμάτων haute couture που παντρεύει την τέχνη της φωτογραφίας με το μετάξι και το γεωμετρικό σχεδιασμό. Με αυτή την ευκαιρία, οι δύο υπερταλαντούχες κυρίες μιλούν στο Hello! για τη μακροχρόνια φιλία τους, την οπτική τους πάνω στη μόδα και στην ίδια τη ζωή αλλά και για τη γοητεία της ανεπιτήδευτης πολυτέλειας.

Η σχεδιάστρια Victoria Kyiakides και η επιχειρηματίας και φωτογράφος Μαρίνα Βερνίκου παρουσιάζουν την πρώτη τους capsule collection.

«Τα φορέματα είναι μοναδικά φτιαγμένα και απευθύνονται στη δυναμική, κομψή γυναίκα του σήμερα που θέλει να εντυπωσιάσει αβίαστα. Κοινός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε κομμάτια που εκπέμπουν γοητεία, αφήνουν μια αίσθηση ανεπιτήδευτης πολυτέλειας και μαγνητίζουν το βλέμμα», λένε στο Hello! η Βικτώρια Κυριακίδη και η Μαρίνα Βερνίκου για την haute couture collection τους.

Η συνεργασία σας γεννήθηκε σε μια δύσκολη, λόγω πανδημίας, για όλους τους Έλληνες περίοδο. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μέσα από κάθε δυσκολία μπορεί να προκύψουν και θετικά πράγματα;
ΜΑΡΙΝΑ: Πράγματι. Πιστεύω πως χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα ως ευκαιρία για εξέλιξη. Μια κατάσταση ανάγκης γεννά εφευρετικότητα και αποτελεί αφορμή για καινοτομία. Η πανδημική κρίση ίσως ήταν και μια αφορμή, ειδικότερα για τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς και όλους όσοι ασχολούνται με τη βιομηχανία της μόδας, να σκεφτούμε πιο τολμηρά, να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να εξελίξουμε τη δουλειά μας, να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις. Η συνεργασία μας με τη Βικτώρια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω.
ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Η προετοιμασία αυτής της συλλογής ξεκίνησε αρκετούς μηνες πριν και η ολοκλήρωσή της μας γέμισε χαρά. Είμαστε και οι δύο αισιόδοξοι άνθρωποι και βλέπουμε τη φωτεινή πλευρά των καταστάσεων. Η πανδημία έφερε ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία μάς βοηθούν να παραμείνουμε δημιουργικές. Το βασικό χαρακτηριστικό που εκπέμπει αυτή η κολεξιόν είναι η αισιοδοξία, μέσα από το διάχυτο φως που διεισδύει στις ψυχές μας, το νερό που «αδειάζει» τις σκέψεις μας, το ελληνικό γαλάζιο που δεν μοιάζει με άλλο, το καλοκαίρι που είναι εδώ!

 

Η περίοδος της καραντίνας δημιούργησε μια παρατεταμένη αναγκαστική «αργία». Αυτή η παύση πόσο και σε ποιους τομείς σάς ωφέλησε;
ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Ήρθαμε πιο κοντά με τα «θέλω» μας και το τι πραγματικά έχει σημασία! Γνωρίσαμε περισσότερο τον εαυτό μας. Ενωθήκαμε για το κοινό καλό και αξιολογήσαμε ξανά ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο. Περάσαμε πολύτιμο χρόνο με τους αγαπημένους μας. Νιώθω ευγνώμων για όλα τα σπάνια δώρα που αποκτήσαμε! Επαγγελματικά δεν εφησυχάσαμε. Εκμεταλλευόμασταν κάθε ημέρα ώστε να είναι δημιουργική.
ΜΑΡΙΝΑ: Σίγουρα η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε μας συντάραξε πολυεπίπεδα και μας τρόμαξε. Προσωπικά, ήταν μια ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και τα παιδιά μας. Παράλληλα, προχωράμε και την ενεργό φιλανθρωπική μας δράση με την 5η δημοπρασία της CREAID, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχω ιδρύσει, με αντικείμενα και ρούχα που έχουν δωρίσει στον οργανισμό σημαντικέςπροσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Πώς ενώνουν τις δυνάμεις τους δύο ταλαντούχες, δημιουργικές γυναίκες;
ΜΑΡΙΝΑ: Εύκολα, νομίζω. Στη δική μας περίπτωση, θεμέλιο της συνεργασίας μας αποτέλεσε η μακροχρόνια φιλία μας. Με τη Βικτώρια έχουμε κοινή αισθητική και μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τη μόδα, την τέχνη και τη δημιουργία. Τα πιο αγαπημένα φορέματα στην ντουλάπα μου είναι σχεδιασμένα από εκείνη! Νιώθω πως «αποκωδικοποιεί» τι ταιριάζει στην κάθε γυναίκα και το αποτυπώνει μέσα από τα σχέδιά της. Πρόκειται για μια σημαντική Ελληνίδα σχεδιάστρια που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Όταν δύο καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους, επεκτείνονται τα όρια της δημιουργικής έμπνευσης και το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντοτε καλύτερο. Αυτό συνέβη και στη δική μας περίπτωση και είμαστε και οι δύο πολύ υπερήφανες που καταφέραμε να βγάλουμε ολοκληρωμένη την capsule collection μας κάτω από αντικειμενικά δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες.
ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Με όρεξη για δουλειά και θαυμασμό η μία για την άλλη. Η Μαρίνα ως προσωπικότητα αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα. Ξέρω αμέσως τι θέλω να σχεδιάσω τη στιγμή που «σμιλεύω» το ύφασμα πάνω της. Εκπροσωπεί την ανεπιτήδευτη ομορφιά, από «μέσα» προς τα «έξω»! Είναι αυθεντική. Είναι η μούσα μου.

Πώς ξεπερνάτε τις αντιθέσεις σας;
ΜΑΡΙΝΑ: Νομίζω πως είμαστε τυχερές σε αυτό το κομμάτι. Γνωρίζουμε τόσο καλά η μία την άλλη και η συνεργασία μας κύλησε όχι μόνο ομαλά, αλλά και απολαυστικά. Σε κάθε δημιουργικό στάδιο της διαδικασίας, όλα λύνονταν με μια απλή συζήτηση, συνεννόηση ή, καμιά φορά, με μία μόνο ματιά.
ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Ο τρόπος σκέψης μας είναι πολύ κοντά. Αυτό μας βοηθά να παίρνουμε γρήγορα αποφάσεις και να είμαστε ευέλικτες.

Έχετε κάποιον τομέα που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου μία από εσάς ή όλα όσα θα μας παρουσιάσετε έχουν πινελιές και από τις δυο σας;
ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Η Μαρίνα είναι μια βραβευμένη φωτογράφος με διεθνή αναγνώριση. Οι εικόνες της έχουν «ταξιδέψει» στον κόσμο και είναι μοναδικές! Με το φακό της απαθανάτισε τα μαγικά χρώματα, τις λάμψεις, τα τοπία. Σχεδίασα τα φορέματα θέλοντας να αναδείξω αυτή την ομορφιά! Καθώς τα φορέματα κινούνται, τα μπλε και τα σμαραγδί του νερού αποκαλύπτονται μέσα από τις πτυχώσεις του μεταξιού και οι εικόνες μοιάζουν με πινελιές σε πίνακα «αφηρημένης» ζωγραφικής.
ΜΑΡΙΝΑ: Με τη Βικτώρια έχουμε εξαιρετική συνεργασία και το τελικό αποτέλεσμα αυτής της συλλογής μάς δικαίωσε πλήρως. Κάθε κομμάτι της capsule συλλογής έχει τη σφραγίδα μας και αντικατοπτρίζει την κοινή μας αισθητική. Αυτό επιδιώκαμε από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα της σύμπραξής μας.

Ποιο είναι το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα που θα φέρει την κοινή σας σφραγίδα;
V x M: Πρόκειται για μια capsule collection έξι φορεμάτων. Είναι μια αέρινη haute couture collection που παντρεύει την τέχνη της φωτογραφίας με το μετάξι και το γεωμετρικό σχεδιασμό. Τα φορέματα είναι μοναδικά φτιαγμένα και απευθύνονται στη δυναμική, κομψή γυναίκα του σήμερα που θέλει να εντυπωσιάσει αβίαστα. Κοινός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε κομμάτια που εκπέμπουν γοητεία, αφήνουν μια αίσθηση ανεπιτήδευτης πολυτέλειας και μαγνητίζουν το βλέμμα. Καταφέραμε, μετά από πολλή δουλειά, αφοσίωση και πάθος, η συλλογή να περιλαμβάνει statement κομμάτια σε γραμμές που κολακεύουν και αναδεικνύουν τη θηλυκότητα και εκλεπτυσμένη κομψότητα του γυναικείου σώματος.

Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε για το μέλλον;
ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Το ίδιο το μέλλον. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Είναι μαθήματα. Κρατώ τα θετικά και πετώ τα αρνητικά. Είναι ο τρόπος σκέψης μου, για να προχωρώ μπροστά. Εύχομαι όλα να γίνουν καλύτερα από πριν, για όλους μας! Διαλέγω το μισογεμάτο ποτήρι.
ΜΑΡΙΝΑ: Η ίδια η συνέχιση της ζωής. Μπορεί να βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και να νιώσαμε όλοι ότι ταράσσεται η καθημερινότητά μας, αλλά στο τέλος της ημέρας διαπιστώνουμε ότι η ζωή προχωρά. Ως άνθρωπος, εστιάζω πάντοτε στη θετική πλευρά των πραγμάτων. Είναι τρόπος ζωής για μένα. Έτσι έμαθα από τους γονείς μου και αυτό προσπαθώ να περάσω και στα δικά μου παιδιά. Όσο η δημιουργία, η προσφορά, η τέχνη, η φύση, η θάλασσα, τα ταξίδια και η οικογένειά μου αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, προσωπικά θα συνεχίζω να αισιοδοξώ πεισματικά και να σχεδιάζω το μέλλον με όραμα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο γυναίκες πατούν γερά στη γη, γνωρίζουν αυτό που πραγματικά θέλουν, δεν φοβούνται ακόμα και να πάνε κόντρα στο ρεύμα, γι’ αυτό και δεν σταματούν να ονειρεύονται και να μας εμπνέουν!

Από τη Σόνια Μαγγίνα

Photos: Mαρίνα Βερνίκου/ Hereccomes

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ