Ο Σπύρος Πετρουλάκης, ο συγγραφέας του best seller «Σασμός» μίλησε στο HELLO! και τη Μάνια Καπαράκου για το βιβλίο του, την μεταφορά του στην τηλεόραση και την τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει.

Ο πολυδιάστατος Σπύρος Πετρουλάκης δεν δίστασε να κάνει αποκαλύψεις για την σειρά «Σασμός» που έχει καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό.

Ο «Σασμός» έχει προκαλέσει σεισμό στην ελληνική τηλεόραση. Πώς νιώθετε για αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία του «Σασμού» και την αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο όλοι οι συντελεστές, οι ηθοποιοί, το τεχνικό επιτελείο, ο σκηνοθέτης, όλη η ομάδα. Ωστόσο όλη αυτή η τηλεθέαση και η αγάπη από το κοινό απαιτούν πολλή δουλειά. Γι’ αυτό, έχουμε σκύψει το κεφάλι και δουλεύουμε καμαρώνοντας για το παιδί μας. Βάζουμε στην άκρη τη χαρά και προχωράμε με όρεξη και κέφι. Η χαρά είναι σαν λουλούδι μέσα μας που ποτίζουμε καθημερινά με την αποδοχή που εισπράττουμε κι αυτό μας προσφέρει το άρωμά του.

Πώς σας έγινε η πρόταση για τη μεταφορά του βιβλίου σας στην τηλεόραση και ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;

Ήμουν σε μια παρουσίαση του βιβλίου μου όταν με πλησίασε ένας κύριος και μου είπε: «Ονομάζομαι Κώστας Κωστόπουλος, είμαι σκηνοθέτης και θέλω να κάνω το βιβλίο σου σίριαλ». Όταν το άκουσα, σκέφτηκα ότι μου κάνει πλάκα, οπότε δεν έδωσα πολλή σημασία. Τρεις ημέρες αργότερα, με πήρε τηλέφωνο και μου ανακοίνωσε: «Σου έχω κλείσει ραντεβού με τον κύριο Καραγιάννη (σ.σ. ο παραγωγός Γιάννης Καραγιάννης) για να συζητήσετε για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου σου». Όταν μου κατατέθηκε το όραμα αυτών των δύο ανθρώπων, ενθουσιάστηκα και με τον εκδότη μου, Γιάννη Κωνστανταρόπουλο, αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόταση που μας έγινε και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε.

Το βιβλίο σας κυκλοφόρησε το 2019 και έχει γίνει best seller. Θεωρείτε ότι βοήθησαν και η προβολή του στην τηλεόραση και η έκταση που πήρε;

Εννοείται ότι βοήθησαν! Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και, επειδή τον «Σασμό» τον παρακολουθούν 1,5 εκατομμύριο τηλεθεατές κάθε βράδυ, το βιβλίο κέρδισε πολλούς νέους αναγνώστες και συνεχίζει να κερδίζει. Χαίρομαι γιατί αρέσει η σειρά, αλλά αρέσει και το βιβλίο.

Η σειρά έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με το βιβλίο, όσον αφορά τα ζευγάρια και την πλοκή των ιστοριών. Σας προβλημάτισαν αυτές οι επεμβάσεις;

Στην αρχή το συζητήσαμε όλη η ομάδα, βάλαμε μια κοινή γραμμή και δεσμευτήκαμε ότι θα την ακολουθήσουμε. Το σίριαλ σίγουρα βασίζεται σε δικές μου ιδέες, αλλά κυρίως στις ιδέες των ανθρώπων που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με αυτό, οι οποίες ήταν απαραίτητες για να πάρει σάρκα και οστά το βιβλίο και να το δούμε στην τηλεόραση.

Έχετε βάλει τη δική σας πινελιά στο σενάριο;

Δεν έχω γράψει σενάριο, όμως μου έχει ζητηθεί η άποψή μου για πολλά πράγματα και την έχω πει. Όπως επίσης και για την καταπληκτική μουσική του Νίκου Τερζή, τα τραγούδια του οποίου ερμηνεύουν ο Γιάννης Κότσιρας και ο Βασίλης Σκουλάς.

Τραγουδήσατε μάλιστα τον «Ερωτόκριτο». Πώς ήταν ως εμπειρία;

Στη σειρά ακούγονται και άλλα τραγούδια μου. Είναι μεγάλη τιμή για έναν Κρητικό να τραγουδά τον «Ερωτόκριτο», ειδικά σε μια σειρά τέτοιας εμβέλειας, καθώς μας στέλνουν μηνύματα και από το εξωτερικό. Όπου υπάρχει Έλληνας, βλέπει τον «Σασμό», κι αυτό είναι συγκλονιστικό για μας, αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Θα σας δούμε σε κάποιο μεγαλύτερο ρόλο στη σειρά, εκτός από τα περάσματα που έχετε κάνει;

Όχι, δεν χρειάζεται. Ο συγγραφέας πρέπει να γράφει τα βιβλία του και να απολαμβάνει το έργο του.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει κάνει πάρα πολλά. Την υποκριτική δεν την έχετε σκεφτεί;

Όχι. Η υποκριτική είναι μια πολύ δυνατή τέχνη, την οποία δεν κατέχω, παρότι ασχολούμαι με κάτι το οποίο την πλησιάζει, αφού φτιάχνω φανταστικούς ήρωες και πλάθω ιστορίες, στις οποίες τους εντάσσω κάνοντάς τους να συμπεριφέρονται όπως ένας ηθοποιός.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε πρόσωπα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι υπαρκτά και να πλάσετε μια ιστορία;

Η ιστορία είναι εύκολη, οι ήρωες είναι το δύσκολο κομμάτι καθώς ο συγγραφέας πρέπει να γίνει και γυναίκα και άντρας και παιδί προκειμένου να αποδώσει ολοκληρωμένα όλους τους χαρακτήρες. Προσωπικά, αγωνιώ και προσπαθώ να είναι σωστός και τίμιος κάθε χαρακτήρας μου αλλά κι εγώ απέναντι στο κοινό μου, το οποίο, κακά τα ψέματα, θα βγάλει από την τσέπη του ένα ποσό που μπορεί να στερηθεί για να αγοράσει το βιβλίο. Ο συγγραφέας οφείλει να είναι τίμιος με τον αναγνώστη.

Στον «Σασμό» ποιος χαρακτήρας σάς δυσκόλεψε περισσότερο;

Ειλικρινά κανείς, επειδή αυτούς τους χαρακτήρες εγώ τους έχω γνωρίσει, τους έχω δει, ξέρω ποιοι είναι στην πραγματικότητα. Ο «Σασμός» δεν βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Οι χαρακτήρες ωστόσο είναι υπαρκτά πρόσωπα, είναι ο σύντεκνός μου, είναι ένας φίλος μου, είναι ένας άνθρωπος που γνώρισα σε ένα χωριό, είναι μια κοπέλα που πέρασε από μπροστά μου και ξέρω την ιστορία της. Ο συγγραφέας πάντα χρησιμοποιεί τα πρόσωπα που γνωρίζει. Μπορεί να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποιο βιβλίο και να πείτε «αυτή είμαι εγώ!».

Όλοι μας, διαβάζοντας ένα βιβλίο, ταυτιζόμαστε με κάποιον ήρωα.

Άλλο να ταυτιζόμαστε και άλλο να βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Πρόσφατα ο γιος της «Καλλιόπης» είπε ότι θα κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά της σειράς γιατί του ξυπνά αναμνήσεις και ζητά χρήματα για ψυχική οδύνη.

Δεν ισχύει αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος συγγενής της Καλλιόπης. Απλώς, λεγόταν η μητέρα του Καλλιόπη και ο σεναριογράφος –γιατί στο βιβλίο δεν υπάρχει Καλλιόπη– βάφτισε την ηρωίδα έτσι συμπτωματικά. Η βεντέτα που περιγράφει ο συγκεκριμένος κύριος έγινε από συγγενείς της μητέρας του – αν ισχύει βέβαια κάτι τέτοιο, καθώς συχνά ακούμε πολλά που αποδεικνύονται ανυπόστατα. Μου φαίνεται περίεργο να ζητά χρήματα για ψυχική οδύνη γιατί το όνομα της μητέρας του συμπίπτει με το όνομα μιας ηρωίδας. Δεν έχουν γίνει πάντως ασφαλιστικά μέτρα ούτε μηνύσεις.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε τον «Σασμό»;

Η σύντροφός μου με παρακίνησε. Μου έλεγε: «Γράψε ένα βιβλίο για βεντέτα. Έχουν γραφτεί τόσα, γράψε κι εσύ ένα που είσαι Κρητικός και ξέρεις τα πράγματα από μέσα». Επειδή δεν ήθελα όμως να ασχοληθώ με βεντέτες, έγραψα τον «Σασμό», που είναι το ακριβώς αντίθετο. Όποιος διαβάσει το βιβλίο θα το καταλάβει. Υπάρχει μια πλάνη την οποία χρησιμοποιώ εντέχνως και αφήνω τον αναγνώστη να φανταστεί και να καταλάβει ό,τι θέλει, αλλά μετά του δίνω τις απαντήσεις.

Αρκετοί έμαθαν από το βιβλίο σας τι σημαίνει «σασμός».

Το μεγάλο κέρδος για μένα είναι ότι κατάφερα αυτό που είχα στο μυαλό μου: να δείξω στον κόσμο ότι εμείς οι Κρητικοί δεν είμαστε μόνο για να πίνουμε, να ρίχνουμε μπαλωθιές και να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Μας διακρίνει και κάτι άλλο, η ψυχή, οι ανθρώπινες αξίες που έχουμε, όπως αυτή της συγχώρησης, η οποία κυριαρχεί στη λέξη «σασμός».

Ισχύει ότι η Βασιλική θα πεθάνει και ο Μαθιός θα μπει στη φυλακή;

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει πολλά spoilers που δεν έχουν καμία βάση αφού οι σεναριογράφοι, που ξέρουν τι θα συμβεί, δεν αποκαλύπτουν τίποτα. Εγώ γνωρίζω τι θα γίνει, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο βιβλίο.

Θα υπάρξει δεύτερος κύκλος της σειράς;

Πολύ πιθανόν. Δεν ξέρω τι συζητήσεις γίνονται ανάμεσα σε παραγωγή και κανάλι γιατί σε μένα θα ανακοινώσουν ό,τι αποφασίσουν. Ωστόσο, αφού έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, γιατί να μην υπάρξει δεύτερος κύκλος με μια ιστορία που θα μπορεί να κρατήσει τον κόσμο;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ