Οι άνθρωποι πίσω από τα bars πάντα μου προκαλούσαν ενδιαφέρον. Έχουν μία γοητεία ιδιαίτερη, αφού όσο απλή και πρακτική κι αν μοιάζει η δουλειά τους, τόσο περίπλοκη μοιάζει στα δικά μου μάτια. Συχνά, σκέφτομαι ότι εκτός από τον άνθρωπο που σου βάζει το ποτό, ένας bartender μπορεί να γίνει και η παρέα σου. Παίρνουν κι έναν ρόλο φίλου-ψυχολόγου, ο οποίος όμως έχει και κάτι από την ελαφρότητα του εφήμερου. Αυτό σε χαλαρώνει και σε δημιουργεί μία στιγμιαία οικειότητα.

Η Χρυσάνθη Μπίζιου, reserved brand ambassador της Diageo, ξεκίνησε την καριέρα της ούσα ο άνθρωπος πίσω από το bar. Πλέον, η δουλειά της είναι πιο περίπλοκη, αλλά πάντα ένα ωραίο, γευστικό ποτό είναι αυτό που έχει αξία. Τι θα ήθελα να μάθω από έναν τέτοιο άνθρωπο; Σίγουρα για την έμπνευση, για το πώς αντιμετωπίζει ένα ποτό, για το πώς δημιουργεί ένα cocktail και για εμπειρίες που μένουν αξέχαστες.

Πώς κατάφερες να ξεχωρίσεις και να διακριθείς ως reserve brand ambassador για την εταιρεία Diageo;

Μετά από 3 χρόνια ως εκπαιδεύτρια για το πρόγραμμα Diageo Bartender’s Institute και με εμπειρία πολλών χρόνων στον χώρο της εστίασης, βλέποντας «ανοιχτή» τη θέση του Brand Ambassador θεώρησα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνω το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα. Με αρκετή επιμονή, αποφασιστικότητα, γνώσεις προϊοντικές, αλλά και εμπορικές, κατάφερα να διακριθώ στη διαδικασία επιλογής. Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει το όραμα και οι στόχοι που βάζει ο καθένας για την επαγγελματική του εξέλιξη. Για μένα σημαντικό είναι το να μη φοβάσαι να εκτεθείς, να παρουσιάζεις τη δουλειά σου, να πιστεύεις στον εαυτό σου και φυσικά να κάνεις άριστη προετοιμασία όσες φορές και αν χρειαστεί.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό το επάγγελμα του bartender;

Στην αρχή οι λόγοι υπήρξαν καθαρά βιοποριστικοί, ενώ παράλληλα σπούδαζα. Όσο περνούσε ο καιρός έβρισκα συνεχώς πολλά «ελκυστικά» στοιχεία στο χώρο του bartending και κατ’ επέκταση στην εστίαση: η επικοινωνία με τον κόσμο, η φιλοξενία, η μαγεία των αποσταγμάτων, τα ταξίδια στο εξωτερικό για να βρεθώ σε cocktail weeks και bar shows, οι απίθανοι επαγγελματίες και κατ’ επέκταση φίλοι, όλοι αυτοί ήταν καταλυτικοί παράγοντες στο να ασχοληθώ και να διεισδύσω στο επάγγελμα του bartender.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο όταν δημιουργείς ένα cocktail;

Η δημιουργία ενός cocktail για μένα είναι σαν ένα mood board,  ένας πίνακας εικόνων, γεύσεων, χρωμάτων και εμπειριών που προσπαθώ κάθε φορά να ενώσω για να καταλήξω σε ένα αποτέλεσμα, μια συνταγή που να αντιπροσωπεύει εμένα. Είναι ένα κομμάτι δημιουργίας που πραγματικά απολαμβάνω μέχρι να φτάσω στο τελικό σχεδιασμό της συνταγής.

Η δημιουργία ενός cocktail είναι συναίσθημα ή χημεία; Ποια η γνώμη σου;

Όλα παίζουν ρόλο: οι σωστές δοσολογίες σίγουρα, οποιαδήποτε μικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει εντελώς το γευστικό προφίλ ενός ποτού, αλλά για μένα το συναίσθημα οπωσδήποτε έχει κυρίαρχο ρόλο. Το συναίσθημα της δημιουργίας και της χαράς στο να ανακαλύπτεις νέους συνδυασμούς γεύσεων.

Πώς θα χαρακτήριζες τη Cîroc αν ήταν συναίσθημα; Ποιο τοπίο θα ήταν;

Για μένα η Cîroc θα ήταν το συναίσθημα της μοναδικότητας γιατί εκ των πραγμάτων είναι η πρώτη vodka στον κόσμο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από σταφύλια.

Τώρα για το τοπίο, κάθε φορά που κοιτάω ένα μπουκάλι Cîroc το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η θάλασσα και ο μπλε ουρανός .

Θεωρείς ότι το ποτό πάει με την περίσταση ή με την ψυχολογία;

Θα πω ακριβώς αυτό που πιστεύω. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει το ποτό του ακριβώς όπως εκείνος θέλει να το απολαύσει, σκέτο με πάγο , συνδυασμένο με κάποιο αναψυκτικό ή μέσα σε κάποια συνταγή cocktail , σημασία πάνω από όλα έχει η διάθεση. Συνεπώς ταιριάζει τόσο με τη περίσταση όσο και με την ψυχολογία που δημιουργεί η εκάστοτε περίσταση.

Από πού εμπνέεσαι για τη δημιουργία ενός cocktail;

Κυρίως από αναμνήσεις ταξιδιών: πλημμυρίζει το μυαλό με εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές…

Γεύμα με τη συνοδεία cocktail. Ποια η γνώμη σου; Με τι συνόδευες την εορταστική γαλοπούλα στο τραπέζι του ρεβεγιόν;

ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ! Φυσικά με ένα Cîroc Sparkling Cosmo: ο συνδυασμός της Ultra-Premium Vodka Cîroc με το χυμό κράνμπερι, τα εσπεριδοειδή και τις φυσαλίδες ενός αφρώδους κρασιού εναρμονίζονται άψογα τόσο με το ύφος όσο και τις γεύσεις του χριστουγεννιάτικου εορταστικού τραπεζιού.

Ποτό ή cocktail; Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά τους κατά τη γνώμη σου;

Για μένα το καθένα έχει τη δική του ιεροτελεστία. Άλλη φροντίδα θέλει ένα τζιν τόνικ , άλλη ένα νεγκρόνι και άλλη ένα ουίσκι με ελάχιστες σταγόνες νερού.

Αυτό ασφαλώς δεν καθιστά το ένα ανώτερο του άλλου, αντιθέτως το κάθε ένα απαιτεί τη δεξιοτεχνία του. Απολαμβάνουμε σε κάθε περίπτωση πάντα υπεύθυνα.

Έχεις να μας διηγηθείς μια ιστορία που σου έδωσε έμπνευση να δημιουργήσεις ή που την έχεις συνδέσει με ένα cocktail;

Βέβαια! Πριν λίγα χρόνια ενώ βρισκόμουν πίσω από το μπαρ με έναν αγαπητό φίλο και συνάδελφο, παίζαμε ένα αγαπημένο μου παιχνίδι: δημιουργούσαμε λέξεις που δεν υπάρχουν, λέξεις της φαντασίας μας! Εκείνο το βράδυ συνθέσαμε και ονοματίσαμε ένα από τα μεγαλύτερα best sellers του καταλόγου. Περήφανη που ωραία νόστιμα ποτά είναι αποτέλεσμα τρελά καλής διάθεσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ