Ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο μέσα από την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Φύλακας Άγγελος” που σκοπό έχει να βρίσκεται δίπλα σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά, έχει αναπτύξει εδώ και μερικούς μήνες ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Την… σπίθα άναψε η συγκλονιστική ιστορία ενός 14χρονου παιδιού που τον πλησίασε διακριτικά σε μια εκδήλωση για το μπούλινγκ, προκειμένου να του μιλήσει για όσα θλιβερά ζούσε καθώς το κακοποιούσε ο πατέρας του που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού.

Από την Κατερίνα Φάκα

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τα παιδιά, ο Γιώργος Αγγελόπουλος δημιούργησε μαζί με τον δικηγόρο Αναστάσιο Ντούγκα και την ραδιοφωνική παραγωγό Ράνια Κωστάκη τον “Φύλακα Άγγελο” με σκοπό να προστατεύσει παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ή νοσούν.

Μιλώντας στο Hello.gr ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί πως στόχος του Σωματείου είναι η παροχή κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κυρίως προς τα κακοποιημένα παιδιά. Το νεοσύστατο φιλανθρωπικό σωματείο ολοκλήρωσε ήδη την πρώτη του αποστολή με την δημιουργία ενός χώρου υποδοχής στην Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, που διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε η διαμονή τους κατά την διάρκεια της εξέτασης να είναι σε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει την εξέλιξη και ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε στην ίδρυση του Σωματείου “Φύλακας Άγγελος”;

Ήταν όνειρο ζωής για μένα να προσφέρω κάτι στοχευμένα στα παιδιά. Μετά από μια συνάντηση που είχα με τον δικηγόρο Τάσο Ντούγκα ενάμιση χρόνο πριν σε μια εκδήλωση που είχαμε βρεθεί ως ομιλητές για το μπούλινγκ στην Θεσσαλονίκη, συζητήσαμε και το οριστικοποιήσαμε λίγες ημέρες αργότερα, στην παρουσίαση του βιβλίου μου όπου παρευρέθηκε για να το προλογίσει. Στο τέλος της παρουσίασης μας πλησίασε ένα παιδί και διακριτικά μας είπε ότι δέχεται κακοποίηση από τον πατέρα του ο οποίος ήταν αλκοολικός. Αυτό το περιστατικό είναι από αυτά που μας συγκλόνισε και πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε το Σωματείο. Μετά από περίπου οχτώ μήνες και την ανάλογη έρευνα ιδρύσαμε τον “Φύλακα Άγγελο”.

Πώς βοηθήσατε εσείς το παιδί;

Το παιδί μετά από διακριτική έρευνα της Εισαγγελέως ζει με τους παππούδες και ο αλκοολικός πατέρας βοηθήθηκε από τους ειδικούς.

Ποιος είναι ο σκοπός του φιλανθρωπικού σωματείου;

Δεν προσπαθούμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα γύρω μας απλά θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τις δράσεις του “Φύλακα Άγγελου” και να προσπαθήσουμε να ενώσουμε αυτή την διάθεση που έχουμε ως άνθρωποι με την διάθεση του κόσμου γιατί ο “Φύλακας Άγγελος” είναι ο κόσμος, να του δώσουμε την δυνατότητα να συμβάλλει στο έργο μας και σε συνεργασία με τους φορείς να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά βίας, τα οποία δυστυχώς αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Ποιες δράσεις έχει οργανώσει το Σωματείο;

Η πρώτη δράση την οποία είχαμε οργανώσει και ήμασταν έτοιμοι να υλοποιήσουμε αλλά λόγω του κορονοϊού αναβλήθηκε είχε δρομολογηθεί για τις 24 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη με γνωστούς καλλιτέχνες. Αυτά τα έσοδα θα διατίθονταν για το πρώτο έργο στην συμπρωτεύουσα, έναν χώρο φιλοξενίας ανηλίκων μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο. Ωστόσο, μέσα από άλλες δράσεις καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα και να φτιάξουμε τον χώρο αυτό ο οποίος παραδόθηκε προς χρήση και θα κάνουμε τα εγκαίνια τον Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα θα γίνουν τα εγκαίνια και των γραφείων του “Φύλακα Άγγελου” στην Αθήνα.

Είστε ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο. Μετά την ίδρυση του “Φύλακα Άγγελου” σας πλησιάζουν άνθρωποι για να σας αναφέρουν περιστατικά βίας;

Οπωσδήποτε υπήρξαν πολλοί άνθρωποι μέσα από τα social media ή μέσω μέιλ που προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί μου καθώς και αρκετοί ιδιώτες, επιστήμονες που προσφέρθηκαν βοηθήσουν και να στηρίξουν το έργο του “Φύλακα Άγγελου”. Προσωπικά πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όταν ένας εθισμός υφίσταται σε μια οικογένεια τότε είναι εθισμένη όλη η οικογένεια και επηρεάζονται όλοι. Άρα πρέπει να εστιάσουμε στο πρόβλημα.

Δημοσιεύσατε στα social media μια φωτογραφία από την συνάντησή σας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον ενημερώσατε για τους στόχους και την δράση του Σωματείου;

Ακριβώς. Συναντήθηκα και με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη ο οποίος στηρίζει από την αρχή την προσπάθειά μας. Η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ είναι πολύ σημαντική γιατί οποιοδήποτε περιστατικό, πηγαίνει συνήθως πρώτα στην αστυνομία. Είναι πολύ σημαντικό ως Σωματείο εφόσον έχουμε να κάνουμε με δράσεις κατά της κακοποίησης να έχουμε στο πλευρό μας την Αστυνομία στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.

https://www.instagram.com/p/CB2rTfqDpAq/?utm_source=ig_web_copy_link

Το Hello.gr επικοινώνησε και με τον δικηγόρο Αναστάσιο Ντούγκα, ο οποίος μίλησε για το πρώτο μεγάλο έργο που πραγματοποίησε το φιλανθρωπικό σωματείο στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Καταφέραμε και διαμορφώσαμε κατάλληλα τον χώρο υποδοχής στην Εισαγγελία Ανηλίκων στην Θεσσαλονίκη. Ο χώρος ήταν μικρός και η κυρία Καλλιρόη Χειμαριού, Προϊσταμένη του Δικαστικού Μεγάρου μας παραχώρησε μια αίθουσα 100 τ.μ. όπου ανακαινίστηκε, μπήκε πολύ χρώμα και παιχνίδια έτσι ώστε τα παιδιά που θα περιμένουν να δώσουν την κατάθεση να είναι ήρεμα και να έχουν λιγότερο άγχος.

Λόγω του κορονοϊού τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί. Ο κόσμος πρέπει να σπάσει την σιωπή του και να μιλήσει. Αυτό για εμάς είναι κέρδος. Να μην φοβούνται. Η ελληνική κοινωνία έχει πολλά ταμπού και αυτό που λέω είναι πως είναι προτιμότερο να βοηθήσουμε έστω και ένα παιδί ή ενήλικα που βιώνει βία”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ