Η Ταμίλα Κουλίεβα επιστρέφει τηλεοπτικά μέσα από τη «Σκοτεινή θάλασσα» του MEGA και μίλησε στο HELLO! και τη Σόνια Μαγγίνα για τη ζωή της στην Ελλάδα, τον γάμο και το διαζύγιό της, αλλά και τη σχέση που έχει με τον πρώην σύζυγό της καθώς συνεργάζονται για το νέο σίριαλ που θα πρωταγωνιστεί.

Ζεις στην Ελλάδα εδώ και τριάντα περίπου χρόνια. Σκέφτεσαι πλέον στα ελληνικά;

Εδώ και καιρό σκέφτομαι στα ελληνικά, είναι πολλά τα χρόνια που ζω εδώ και έχω αφομοιωθεί. Παρ’ όλα αυτά, θέλω να κάνω μαθήματα ελληνικών. Με ενδιαφέρει πολύ η αρχαία τραγωδία και μου αρέσει επίσης να βρίσκω την προέλευση των λέξεων. Τα ελληνικά είναι υπέροχη γλώσσα αλλά και πολύ δύσκολη. Και τα ρωσικά είναι δύσκολα, αλλά είναι η μητρική μου γλώσσα.

Πάντως δεν έχετε ίχνος ρωσικής προφοράς.

Ευχαριστώ! Ήταν το μεγάλο μου στοίχημα. Η ομιλία μου πρέπει να είναι οικεία στους θεατές και οφείλω να μπορώ να ανταποκριθώ σε ρόλους που δεν είναι άλλης καταγωγής. Με βοηθούν και τα χαρακτηριστικά μου βέβαια.

Νομίζω ότι εν πολλοίς σε θεωρούμε Ελληνίδα.

Τιμή μου. Αυτό θεωρώ κι εγώ. Την πονάω αυτήν τη χώρα, την αγαπώ.

Πέρασες μεγάλα χρονικά διαστήματα της καραντίνας στη Μόσχα. Η ανορθόδοξη συνθήκη που δημιουργήθηκε λόγω πανδημίας σού έδωσε την ευκαιρία να το κάνεις αυτό;

Ναι, δεν υπήρχαν υποχρεώσεις λόγω καραντίνας. Όλοι περάσαμε μια αναγκαστική παύση, η οποία κάποιους εκνεύρισε, σε άλλους δημιούργησε αρνητική ψυχολογία, αλλά για ορισμένους από μας ήταν χρήσιμος χρόνος καθώς είχαν ανάγκη αυτή την παύση. Θέλω να πιστεύω πως ανήκω στην τρίτη κατηγορία. Εκτίμησα τους διαφορετικούς ρυθμούς – οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν είναι ανθρώπινοι, είναι εξοντωτικοί, δεν προλαβαίνουμε καν να σκεφτούμε.

Είχες καιρό να περάσεις τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ρωσία;

Η αλήθεια είναι πως ναι. Πέρασα ωραία, ένιωσα να επιστρέφω στην παιδική μου ηλικία. Τη χάρηκα τη Μόσχα. Ήταν χειμώνας, είχε πολύ χιόνι και αισθάνθηκα σαν παιδί. Έκανα ακόμα και πατινάζ, πήγαινα στο παγοδρόμιο που είχαν φτιάξει στην Κόκκινη Πλατεία. Είχε τόσο κρύο που είχε μπλοκάρει το κινητό μου!

Έκανες και ένα κανάλι μαγειρικής στο YouTube.

Πράγματι, ήταν από τα πράγματα με τα οποία ασχολήθηκα κατά την καραντίνα. Ήταν πολύ παρεΐστικο, το απόλαυσα πραγματικά, ενώ έμαθα και πέντε πράγματα. Διαβάζαμε πολύ για κάθε επεισόδιο γιατί είχαμε φαγητά από άλλες χώρες, και το φαγητό είναι πολιτισμός. Το αστείο είναι πως παρότι έκανα αυτή την εκπομπή, γενικά δεν μαγειρεύω, δεν είναι κάτι που το έχω πολύ. Υπάρχουν βέβαια πιάτα που αγαπώ πολύ και φτιάχνω. Ουσιαστικά, όμως, έχω μάθει να μαγειρεύω εδώ, στην Ελλάδα, οπότε τα περισσότερα είναι ελληνικές συνταγές.

Τι κουβαλάς πάντα μέσα σου από τη Ρωσία;

Θεωρώ πως κουβαλώ γερές αποσκευές. Έζησα σε μια εποχή που έβραζε, το πανεπιστήμιο είναι σπουδαίο σημείο αναφοράς για μένα. Φέρω επίσης τα παιδικά μου χρόνια, εικόνες από το σπίτι και την οικογένειά μου, που είναι πολύ δεμένη.

Πήρες ωστόσο την απόφαση να φύγεις.

Όταν είσαι 24 ετών, δεν ξέρω αν παίρνεις πραγματικά απόφαση ή απλώς ακολουθείς το ρου της ζωής. Νομίζω πως δεν ήταν συνειδητή απόφαση, ήταν συναισθηματική, και ήρθα εδώ χωρίς να τρέφω καμία απολύτως ελπίδα ότι θα μπορέσω να σταθώ ως ηθοποιός. Ο ηθοποιός κατέχει πολλά εργαλεία για να επικοινωνήσει με τους θεατές, και η γλώσσα, την οποία εγώ δεν κατείχα, είναι από τα σπουδαιότερα. Γι’ αυτό νιώθω πολύ τυχερή που κάνω αυτό που αγαπώ, και μάλιστα στη χώρα στην οποία γεννήθηκε το θεάτρο. Η Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από τους Ρώσους και μεταξύ των δύο χωρών πολιτιστικά και ιστορικά υπήρχαν πάντα ισχυροί δεσμοί. Χάρηκα πολύ που ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και οι σχέσεις των δύο χωρών γίνονται πιο θερμές. Είναι κάτι που παρακολουθώ και με ενδιαφέρει.

Ήρθες λοιπόν στην Ελλάδα, ακολουθώντας το σύζυγό σου, Γρηγόρη Καραντινάκη, χωρίς να γνωρίζεις τη γλώσσα, αλλά κατάφερες να κάνεις ένα εκπληκτικό κινηματογραφικό ντεμπούτο με τη «Βασιλική» του Βαγγέλη Σερντάρη, να ξεχωρίσεις θεατρικά παίζοντας στο «Κτήνος στο φεγγάρι» στο Πορεία και να σε μάθουν όλοι οι Έλληνες μέσα από τον απίστευτο έρωτα που βίωσες στο σίριαλ της Μιρέλλας Παπαοικονόμου «Η ζωή που δεν έζησα».

Χρειάστηκε να δουλέψω πολύ και είμαι ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν να είμαι σε αυτές τις υπέροχες δουλειές. Επίσης, είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει εντυπωθεί στον κόσμο η σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, η οποία ήταν πολύ προοδευτική. Η μεγαλύτερή μου έκπληξη ήταν όταν συνειδητοποίησα πως δεν την παρακολουθούσαν μόνο γυναίκες, αλλά και πολλοί άντρες. Την εποχή που γυρίστηκε, για το ρόλο μου βασίστηκα στη σύγκρουση ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω, αλλά προερχόμουν από μια χώρα στην οποία η απελευθέρωση της γυναίκας είχε κατακτηθεί. Αυτό για το οποίο τώρα αγωνιούμε, παλεύουμε, συζητάμε ανοιχτά και διεκδικούμε ως γυναικείο φύλο στη Ρωσία είναι κατακτημένο εδώ και χρόνια. Οπότε, η νοοτροπία μου ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη της ηρωίδας. Στη Ρωσία η γυναίκα είχε ισότιμη θέση στην κοινωνία και την οικογένεια. Πρόλαβα να ζήσω το πρότερο καθεστώς εκεί, το οποίο, μαζί με όλα τα δεινά, έφερε και κάποια θετικά. Δεν γίνεται να μην το αναγνωρίσω αυτό. Βέβαια, τα λέω αυτά τριάντα χρόνια μετά.

Η Ελλάδα πώς σε υποδέχθηκε προ τριάντα ετών;

Ήμουν τυχερή γιατί οι πρώτοι άνθρωποι που συναναστράφηκα ήταν προοδευτικοί, επομένως δεν ένιωσα μεγάλη διαφορά. Ήταν άνθρωποι όπως ο Νίκος Καβουκίδης και ο Νίκος Κούνδουρος, σημαντικοί όχι μόνο στο χώρο μας, αλλά και γενικότερα.

Την επιτυχία, την αναγνωρισιμότητα, την περίμενες;

Όχι, δεν ήταν καν σκοπός, ούτε τώρα είναι. Όπως είπα και πριν, δεν έτρεφα ελπίδες πως θα δουλέψω ως ηθοποιός. Γι’ αυτό και η πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα ήταν η διδασκαλία – έχω κάνει σπουδές και μεταπτυχιακό που μου επέτρεπαν να διδάσκω.

Μεγαλώνοντας το μοναχογιό σου, Στέφανο, τι του δίδασκες;

Κανείς δεν γεννιέται επαγγελματίας γονιός. Βαδίζουμε ανάλογα με τα κριτήρια και τις αξίες μας και με πολλή συζήτηση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το παιδί μας σε μια γυάλα και να του μαθαίνουμε μόνο αυτά που αρέσουν σε μας, π.χ. να ακούει μόνο κλασική μουσική. Θα ακούσει κλασική μουσική, αλλά θα ακούσει και τα σύγχρονα ρεύματα. Βέβαια, ο γιος μου είναι πλέον 30 ετών. Μετρώντας την ηλικία του, μετρώ και πόσα χρόνια ζω εδώ.

Δεν ασχολήθηκε με τον καλλιτεχνικό χώρο, σωστά;

Το βασικότερο για μένα ήταν να κάνει εκείνο που ο ίδιος ήθελε, κι αυτό ακριβώς έχει συμβεί. Είμαι πολύ χαρούμενη και υπερήφανη για εκείνον. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο – κάτι που στα δικά μου μάτια είναι πολύ δύσκολο, οπότε τον θαυμάζω ακόμα περισσότερο. Διεκδικεί να κάνει αυτό που επιθυμεί και τα καταφέρνει.

Τι είδους μητέρα είσαι;

Δεν ξέρω τι είδους μητέρα είμαι. Σχεδόν ποτέ δεν έλεγα όχι, ήθελα πάντα να εκφράζεται ελεύθερα στα θέματα που τον απασχολούσαν και να παίρνει ο ίδιος την απόφαση. Γι’ αυτό μέχρι τώρα κουβεντιάζουμε πολύ και νιώθω πολύ κοντά του. Βέβαια, τώρα, που πλέον ζει μόνος του, μου λείπει η καθημερινή παρουσία του, καμιά φορά αναπολώ τις εποχές που ήταν μικρός. Είναι όμως τεράστιο λάθος να προσπαθούμε να εξουσιάζουμε τα παιδιά μας ή να τα αφήνουμε να μας εξουσιάζουν. Δεν ανήκει κανείς σε κανέναν. Ο καθένας είναι ελεύθερος άνθρωπος, διαφορετικός, και διαμορφώνει την προσωπική του διαδρομή. Ωστόσο ο γιος μου ξέρει πως όταν με χρειαστεί, θα είμαι δίπλα του.

Είσαι έτοιμη να βουτήξεις σε μια «Σκοτεινή Θάλασσα»;

Παρότι αυτός είναι ο τίτλος του νέου σίριαλ του Mega, βουτώ σε αυτήν τη δουλειά με φως, χαρά, αισιοδοξία και την ελπίδα πως θα αγαπηθεί. Έχει πολύ καλές προδιαγραφές, μια ποιότητα που διακρίνει όλους τους συνεργάτες και την παραγωγή. Το cast είναι εξαιρετικό, πρέπει να πω.

Στο τρέιλερ υπάρχει μια σκηνή σου με ένα πολύ δυνατό ξέσπασμα; Είναι έντονη η ηρωίδα σου;

Είναι πολύ έντονος χαρακτήρας, αυτά που αισθάνεται τα εκφράζει άμεσα. Μου αρέσει πολύ που έχει εκρηκτικές στιγμές, αν και εγώ ως άνθρωπος θα πάρω το χρόνο μου, δεν εκδηλώνομαι εύκολα, συνήθως τα κρατώ μέσα μου. Υποδύομαι λοιπόν μια εκρηκτική γυναίκα, με ψυχοσύνθεση πολύ διαφορετική από τη δική μου. Είναι μαχήτρια, είναι μια μητέρα έτοιμη να δώσει τα πάντα για τα παιδιά της, τα οποία έχουν τα δικά τους θέματα να αντιμετωπίσουν.

Κόντρα-ρόλος;

Ναι, θα έλεγα. Είναι πολύ διαφορετική και από μένα, αλλά και από τους ρόλους που έχω ενσαρκώσει μέχρι τώρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι, αν και τόσο διαφορετική, η ηρωίδα είναι επίσης ρωσικής καταγωγής. Η σειρά έχει ένα πολυεθνικό στοιχείο, όπως είναι η Ελλάδα σήμερα, αντανακλά μια πραγματικότητα.

Πώς είναι η συνεργασία με τον πρώην σύζυγό σας, Γρηγόρη Καραντινάκη, ο οποίος σκηνοθετεί τη σειρά;

Τον εκτιμώ απεριόριστα και του έχω τεράστια εμπιστοσύνη. Ακριβώς επειδή τον γνωρίζω πολλά χρόνια, μπορώ να μιλώ έτσι, είναι πραγματικό αυτό που λέω.

Προκάλεσε αρκετά μεγάλη έκπληξη η δημοσιοποίηση του χωρισμού σας πριν από δύο χρόνια περίπου. Όσο ήσαστε παντρεμένοι, συνεργαζόσασταν συχνά;

Η αλήθεια είναι ότι τώρα προέκυψαν αρχικά η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» και στη συνέχεια το σίριαλ. Γενικότερα, όσο ήμαστε παντρεμένοι, δουλέψαμε μαζί ελάχιστα, τώρα που χωρίσαμε υπάρχει αυτή η συχνότητα. Ήρθαν έτσι τα πράγματα. Ο Γρηγόρης είναι αυστηρός με το cast – αν δεν κάνεις για το ρόλο, δεν θα τον πάρεις, όποιος κι αν είσαι. Το σωστό casting είναι θεμελιώδες για τη σκηνοθεσία. Το μοντέλο «σύζυγοι μαζί και στη δουλειά» δεν άρεσε και στους δυο μας, ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία και νομίζω πως μας βγήκε σε καλό. Όποτε συνεργαζόμασταν, το κάναμε βάσει καλλιτεχνικών κριτηρίων – κι αυτό είναι προς τιμήν του. Παλαιότερα, οφείλω να ομολογήσω, δεν μου άρεσε πολύ αυτό. Πλέον, όμως, έχω συνειδητοποιήσει ότι έγιναν σωστά τα πράγματα. Είναι σημαντικό να κοιτάς πίσω και να ξέρεις πως ό,τι έχεις κάνει το έχεις κάνει με τις δικές σου δυνάμεις. Επειδή είμαι αρκετά υπερήφανος άνθρωπος, θέλω να κατακτώ στόχους μόνη μου.

Τι σας ενώνει με τον Γρηγόρη Καραντινάκη;

Πρωτίστως, το παιδί μας, νομίζω πως αυτό είναι αυτονόητο. Έπειτα, είναι πολλά: η εποχή που σπουδάζαμε μαζί, τα χρόνια που συμπορευτήκαμε και μεγαλώσαμε μαζί, όλα τα όμορφα συναισθήματα που μοιραστήκαμε, η εκτίμηση, η αγάπη, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Τον θεωρώ δικό μου άνθρωπο.

Ποια είναι η σχέση σας στο πλατό;

Πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος σε πλατό του Γρηγόρη Καραντινάκη που να μην έχει καλές σχέσεις. Βέβαια, με μένα είναι λίγο πιο αυστηρός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑΜΙΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ