Η Θεοφανία Παπαθωμά σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο HELLO! και τη Σόνια Μαγγίνα.

Αναφέρθηκε στον ρόλο της Βιολέτας στην σειρά “Άγριες Μέλισσες” του ΑΝΤ1, αποκάλυψε την μεγάλη της ανησυχία και δεν δίστασε να πει τι είναι αυτό που θα άλλαζε πάνω της με το πέρασμα του χρόνου.

Ερμηνεύοντας τη Βιολέτα για τρίτη συνεχή χρονιά στις «Άγριες Μέλισσες», τη νιώθετε σαν κομμάτι σας πια;

Τρία χρόνια μετά, η Βιολέτα μού είναι πάρα πολύ οικεία – πάντα μου ήταν δηλαδή, από την αρχή.Φρόντισα να τη φέρω κοντά μου, να μπω μέσα της και να μπει μέσα μου, να την αποδώσω όσο πιο σωστάγίνεται, έτσι όπως τη φαντάστηκα και σύμφωνα με τις οδηγίες που μου έδωσαν. Η αλήθεια είναι ότι ηΒιολέτα έγινε πολύ αγαπητή, μίλησε στην ψυχή των ανθρώπων. Ταυτίστηκαν πολλές γυναίκες μαζί της –αυτό είναι όντως επιτυχία και είμαι ευγνώμων.

Από τον κάθε κύκλο της σειράς ξεχωρίζετε ιδιαίτερα μια σκηνή για κάποιο λόγο;

Από τον πρώτο κύκλο ξεχωρίζω το διαπληκτισμό με τον Κωνσταντή, που έκλεψε τα ρούχα της Βιολέταςκι εκείνη αναγκάστηκε να περπατήσει ημίγυμνη στο χωριό. Από τον δεύτερο, τη σκηνή που αντίκρισατον Μιλτιάδη νεκρό. Αυτές οι δύο ήταν πολύ δυνατές δραματικές σκηνές κατά κοινή ομολογία.

Αν ζούσατε την εποχή της Βιολέτας, πιστεύετε ότι θα κάνατε τα πράγματα διαφορετικά;

Υπάρχουν γυναίκες που δεν υπακούουν στις κοινωνικές επιταγές, στα ήθη, στους καιρούς και στιςσυνήθειές τους. Ακολουθούν το δρόμο τους σύμφωνα με το χαρακτήρα που έχουν και υφίστανται τημοίρα τους ασυμβίβαστες, πιστές στις αξίες και τις αρχές τους. Συναντάς τέτοιες γυναίκες σε όλες τιςεποχές. Δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό, θεωρώ ότι η Βιολέτα τα έχει καλώς καμωμένα όλα, ανάλογα μετις περιστάσεις.

Η εποχή μας έχει δώσει στη γυναίκα δύναμη και εφόδια να ορθώνει το ανάστημά της;

Συνεχίζουμε να ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η γυναίκα βέβαια έχει ορθώσει το ανάστημά της,έχει διεκδικήσει τα δικαιώματά της, τη θέση της στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια. Ανεξαιρέσουμε το ότι δουλεύει περισσότερο απ’ ό,τι τα παλαιότερα χρόνια, νομίζω ότι είμαστε λίγοκαλύτερα σε επίπεδο αντιμετώπισης και σεβασμού.

Κάνατε μια ριζική αλλαγή στα μαλλιά σας για το ρόλο σας. Θα κάνατε κάποια άλλη αλλαγήπάνω σας για ένα ρόλο;

Μου αρέσουν οι αλλαγές, τις κάνω και στη ζωή μου. Για ένα ρόλο εννοείται ότι θα έκανα οποιαδήποτεαλλαγή, εκτός από αλλαγή φύλου! (γέλια) Ευτυχώς, σε αυτό με βοηθά πολύ το πρόσωπό μου. Αλλάζωπολύ εύκολα. Δεν νοείται ο ηθοποιός να μένει ίδιος από ρόλο σε ρόλο γιατί μετά είναι ο τάδε πουυποδύεται αυτόν το ρόλο, δεν είναι ο ρόλος.

Κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη, θα αλλάζατε κάτι πάνω σας; Ίσως με το πέρασματου χρόνου;

Όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα. Είμαι ευχαριστημένη με την εικόνα και το σώμα μου, θεωρώ ότι είμαιπροικισμένη από τη φύση, ευλογημένη από τον Θεό. Το μόνο που θέλω, περνώντας τα χρόνια, είναι νασέβομαι το σώμα μου, την εικόνα μου, και να τη διατηρώ με φυσικά μέσα, δηλαδή με καλή διατροφή,άσκηση, διαλογισμό, θετικές σκέψεις, επαφή με τη φύση, ενεργειακές θεραπείες, ορθές ανθρώπινεςσχέσεις και οτιδήποτε άλλο βοηθά.

Η επιστροφή του συζύγου της Βιολέτας, τον οποίο ερμηνεύει ο Νίκος Ψαρράς, σηματοδοτείμια δεύτερη ευκαιρία;

Δεν νομίζω ότι ο Σταμάτης γύρισε για να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Σταμάτης επέστρεψε στηΒιολέτα γιατί τη θεωρεί δικό του άνθρωπο, θεωρεί ότι μπορεί να βασιστεί πάνω της και ότι εκείνημπορεί να τον βοηθήσει τη στιγμή που τη χρειάζεται. Φυσικά, έχει αλλάξει και ο ίδιος, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε επανασύνδεση.

Εσείς πιστεύετε στις δεύτερες ευκαιρίες; Τις δίνετε, τις έχετε δώσει;

Τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε μόνοι μας. Δεν μας τις δίνει κανείς ούτε εμείς δίνουμε στους ανθρώπουςευκαιρίες. Ο καθένας δημιουργεί μόνος τη ζωή του, το μέλλον του, το δρόμο του, τις ευκαιρίες του, τιςδυνατότητές του. Αυτοί που βρίσκονται δίπλα μας είναι απλώς η αφορμή, το κίνητρο, το έναυσμα, τομάθημα πολλές φορές. Μπορεί και να μας αποτρέψουν από κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε. Έτσι, ακόμακι αν πιστεύουμε ότι μας δημιουργούν μια δυσκολία, στην πραγματικότητα μας βοηθούν να διαβούμε τονπροκαθορισμένο δρόμο μας.

Τι εξέλιξη θα έχει η ιστορία τους;

Δεν γνωρίζω, αλλά, κι αν γνώριζα, δεν θα σας έλεγα, για να έχετε αγωνία! (γέλια)

Όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος των «Άγριων Μελισσών», τι θα κρατήσετε;

Θα κρατήσω πολλές ωραίες στιγμές. Οι «Άγριες Μέλισσες» είναι μια ευτυχής συγκυρία για όλους μας.Θα έχω πάντα στην καρδιά μου τους ανθρώπους αυτούς με τους οποίους δουλέψαμε τόσο όμορφα, τηναγάπη που μας έδωσε απλόχερα ο κόσμος και την τέχνη που γέμισε τη ζωή μας.

Ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο κοινωνικών εντάσεων. Πώς τις αξιολογείτε;

Κάθε εποχή έχει τη δική της πολιτική και κοινωνική ένταση, τις δικές της δυσκολίες. Εμάς μας έτυχε
τώρα αυτό, το παράδοξο, το θέατρο του παραλόγου. Θα ζήσουμε μέσα σε αυτό, θα το ξεπεράσουμε, θαπορευτούμε ο καθένας σύμφωνα με τα εφόδια που έχει, όπως η συνειδητότητά του του επιτρέπει. Θα τοαντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Θα μάθουμε από αυτό και θα βγούμε νικητές. Η νίκη είναι ναμπορείς να εξελίσσεσαι μέσα σε οποιαδήποτε δυσκολία, να πορεύεσαι προς τη θετική και φωτεινήκατεύθυνση.

Ποια είναι η δική σας μεγαλύτερη ανησυχία;

Ανησυχώ όταν αισθάνομαι ότι τα παιδιά μου δεν είναι χαρούμενα. Δεν θέλω να βλέπω λυπημένα καιθλιμμένα παιδιά και κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση. Συνήθως, μαλώνω με όλους τουςασυνείδητους που βγάζουν τα προβλήματά τους πάνω στα παιδιά. Τα παιδιά είναι η χαρά, η θετικήενέργεια, το φως, είναι ο καθρέφτης μας, αντανακλούν το πρόβλημά μας. Δεν υπάρχουν προβληματικάπαιδιά, υπάρχουν προβληματικοί γονείς. Ζούμε βέβαια δύσκολες εποχές, θλίψη και μαυρίλα μάςκαταδιώκουν σε κάθε βήμα, η χαρά είναι δυσεύρετη, αλλά αυτή είναι η πρόκλησή μας: να δημιουργούμεχαρά και ομορφιά μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Άσκηση για το σπίτι! Και ποιες είναι οι πνευματικές σας αντιστάσεις σε ό,τι μπορεί να σας δυσκολέψει;Η πίστη! Η έλλειψη πίστης γεννά το φόβο. Ο φόβος γεννά τη θλίψη και την ανησυχία, που ασχημαίνουντη ζωή μας. Η πίστη γεννά την αισιοδοξία και τη χαρά.

Έχουν λάβει εκτεταμένη δημοσιότητα τα περιστατικά βίας και κακοποίησης στονκαλλιτεχνικό χώρο. Εσείς χρειάστηκε να υπερασπιστείτε ποτέ τον εαυτό σας στον εργασιακόχώρο σας;

Ας πούμε ότι το ένστικτό μου με βοήθησε και κρατήθηκα μακριά από ανθρώπους που θα μπορούσαν ναμου δημιουργήσουν πρόβλημα, χάνοντας βέβαια λεφτά και δόξα, κάτι που όμως δεν με πείραξε καθόλου. Τι σας κινητοποιεί να υπερασπιστείτε δικούς σας ανθρώπους; Η αδικία με σπρώχνει να υπερασπιστώ τον οποιονδήποτε, όπως και η αγένεια, η ανηθικότητα και ηχυδαιότητα.

Πιστεύετε πως τα social media αποτελούν βήμα έκφρασης κάθε ανθρώπου ή δημιουργούνανώνυμο όχλο που ενθρονίζει και εκθρονίζει είδωλα με την ίδια ευκολία;

Τα social media είναι άλλη μία παγίδα της εποχής, μας κρατούν φυλακισμένους μέσα σε μια οθόνη, σεμια ψευδαίσθηση. Οι άνθρωποι έπαψαν να μιλούν μεταξύ τους. Όλοι είναι με ένα κινητό στο χέρι,φυλακισμένοι σε ένα MindTrap. Τα χρησιμοποιώ ελάχιστα και αυτό το ελάχιστο πάλι ανόητο το βρίσκω.Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν έχουν ενδώσει καθόλου σε αυτά.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αρετή σε έναν άνθρωπο και σε ποιους την έχετε βρει;

Η μεγαλύτερη αρετή στον άνθρωπο είναι η αλήθεια, να είναι αληθινός, ειλικρινής, πιστός στις αξίες καιτις αρχές του. Να ζει σύμφωνα με τους νόμους της φύσης και να έχει αγάπη στην καρδιά του για όλοτον κόσμο, να έχει αγγίξει το θεϊκό του σπινθήρα. Δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσά μας,δυστυχώς. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να γίνουμε εμείς, θα είναι και η παρηγοριά μας!

Ο ορισμός σας για τη μητρότητα;

Η μητρότητα είναι το παν, το όλον. Είναι ο Θεός ο ίδιος, η φύση, η αγάπη, το φως. Οι μητέρες θα έπρεπενα είναι σε μια ανέγγιχτη και αμόλυντη, πλήρως προστατευμένη σφαίρα για να μπορούν να επιτελούν τοέργο τους απερίσπαστα, δοσμένες με όλο τους το είναι, για να μπορούν να μεγαλώνουν υγιή καιφωτισμένα παιδιά, κι έτσι να δούμε κάποια στιγμή έναν καλύτερο κόσμο.

Τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή σας;

Σημαντικό για μένα είναι να εξελίσσομαι, μέρα με τη μέρα να γίνομαι πιο συνειδητή. Να δημιουργώομορφιά, να ζω γαλήνια, να βιώνω όμορφες ανθρώπινες σχέσεις, να έχω αγάπη και χαρά στην καρδιάμου. Να μπορώ να ξεπερνώ τις δυσκολίες με ηρεμία. Να μην προκαλώ προβλήματα, αλλά να λύνωπροβλήματα. Να βλέπω τα παιδιά μου και όλα τα παιδιά του κόσμου χαρούμενα και υγιή και ναπροσφέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ