Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαζύγιο στην ιστορία της Βρετανίας, καθώς ο 72χρονος επικεφαλής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ 251,5 εκατ. λίρες στην έκτη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 554 εκατ. λιρών (περίπου 640 εκατ. ευρώ) στην 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τέλος σε μια σκληρή και πολυετή δικαστική διαμάχη, που ξεκίνησε όταν η πριγκίπισσα έφυγε από τη Βρετανία με δύο από τα παιδιά τους, την Τζαλίλα και τον Ζάγιεντ.

Από τα χρήματα αυτά. τα 290 εκατ, λίρες (340 εκατ. ευρώ) πρέπει να τα δώσει στα παιδιά τους, την 14χρονη Αλ Τζαλίλα και τον 9χρονο Ζάγεντ για να καλύψει τη διατροφή τους, τη μόρφωση και το κόστος για την ασφάλειά τους.

Getty Images

«Με δεδομένο το καθεστώς τους και τις απειλές για τρομοκρατία και απαγωγή με τις οποίες είναι αντιμέτωπα (…) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και έχουν ανάγκη ενισχυμένη ασφάλεια», εκτίμησε ο Φίλιπ Μουρ, πρόεδρος του οικογενειακού δικαστηρίου στη σημερινή του απόφαση και συνέχισε: «η βασική απειλή που αντιμετωπίζουν (τα παιδιά) προέρχεται από τον ίδιο τον εμίρη και όχι από εξωτερικές πηγές».

Όσον αφορά τη πριγκίπισσα Χάγια ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξήγησε: «δεν ζητεί αποζημίωση για τον εαυτό της αλλά για την ασφάλειά της και για να αποζημιωθεί για τα περιουσιακά στοιχεία της που απώλεσε μετά τη λύση του γάμου τους».

Η πριγκίπισσα Χάγια κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον του δικαστηρίου – που διήρκησε σχεδόν 7 ώρες- είχε δηλώσει ότι ζητάει να της καταβληθεί εφάπαξ ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει, αυτή και τα παιδιά τους, από την επιρροή του σεΐχη.

Το δικαστικό θρίλερ ξεκίνησε όταν η πριγκίπισσα διέφυγε στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2019 φοβούμενη για την ασφάλειά της, αφού ξεκίνησε σχέση με έναν από τους σωματοφύλακές της, και ένα μήνα αφού ζήτησε διαζύγιο από τον εμίρη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο ότι ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ είχε δώσει εντολή για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της συζύγου του και των δύο Βρετανών δικηγόρων της μέσω του λογισμικού Pegasus.

Στη διάρκεια της δίκης δεν αποδείχθηκε ότι η παρακολούθηση αυτή συνδεόταν με τη δικαστική διαμάχη στην οποία εμπλεκόταν ο σεΐχης με την έκτη σύζυγό του, από την οποία ζητούσε την επιστροφή των παιδιών τους στο Ντουμπάι. Ωστόσο από το τηλέφωνό της είχε υποκλαπεί μεγάλος όγκος δεδομένων και συνομιλιών.

Ο δικαστής εξάλλου είχε υπογραμμίσει ότι ο εμίρης «είχε παρενοχλήσει και εκφοβίσει τη μητέρα (των παιδιών τους) προτού αυτή αναχωρήσει για την Αγγλία» όπως και στη συνέχεια και ήταν «έτοιμος να ανεχθεί αυτοί που ενεργούν στο όνομά του να πράττουν το ίδιο παρανόμως στη Βρετανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ