Τον πνευμονολόγο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο φιλοξένησε σήμερα η εκπομπή Ελένη, με την Ελένη Μενεγάκη να ζητά τις συμβουλές του για να αντιμετωπίσουμε την αφρικανική σκόνη που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Η αφρικανική σκόνη που εδώ και μερικές μέρες έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα, αλλά και όλη τη χώρα, σε… τοπίο στην ομίχλη, προκαλεί ένα σωρό προβλήματα, ειδικά σε όσους πάσχουν από αλλεργίες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Ελένη Μενεγάκη σκέφθηκε να ζητήσει τη συμβουλή του ειδικού και απευθύνθηκε μέσω της σημερινής εκπομπής της, στον πνευμονολόγο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.

Όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται από την αφρικανική σκόνη. (Photo: istock)

«Η αφρικανική σκόνη είναι αιωρούμενα σωματίδια τα οποία εισπνέουμε. Κι όταν τα εισπνέουμε, προκαλείται φλεγμονή στον οργανισμό μας. Σε έναν υγιή άνθρωπο η φλεγμονή αυτή είναι ελάχιστη», ανέφερε. «Αν κάποιος όμως έχει κάποιο γνωστό νόσημα, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλεργική ρινίτιδα κοκ, η παραπάνω φλεγμονή που τους προκαλείται επιτείνει τα συμπτώματα που ήδη έχουν», είπε ο κύριος Βασιλακόπουλος.

Η παρουσιάστρια ρώτησε αν πέρα από τα αναπνευστικά συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της εισπνοής της σκόνης μπορεί να προκύψουν κι άλλα, όπως πονοκέφαλοι, κ.λπ. με τον πνευμονολόγο να απαντά: «Όταν κλείνει η μύτη, ο πονοκέφαλος είναι πολύ συχνό σύμπτωμα, όπως και η αδυναμία συγκέντρωσης». Τόνισε μάλιστα πως «όσοι πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο ζωής, αλλά πάσχουν από πολύ κακή ποιότητα ζωής».

Αφρικανική σκόνη
Η Ελένη Μενεγάκη ζήτησε σήμερα συμβουλές για την αντιμετώπιση της αφρικανικής σκόνης από τον πνευμονολόγο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

«Όσοι γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποιο πρόβλημα, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους, ο οποίος θα τους πει πώς θα αυξομοιώσουν τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνουν. Δεν πρέπει να το κάνουν από μόνοι τους, αλλά με την οδηγία του γιατρού», επισήμανε ο γιατρός και συνέχισε: «Αν βγούμε έξω, είναι πολύ χρήσιμο να φοράμε μάσκα, ειδικά μάσκα υψηλής προστασίας. Κι αν αναπτύξουμε έντονα συμπτώματα, μην εφησυχαστούμε. Μπορεί να πάσχουμε από κάτι και να μην το γνωρίζουμε. Πρέπει λοιπόν να επισκεφτούμε ένα γιατρό για να εξεταστούμε».

Επίσης, συμβούλευσε να κρατάμε τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά, ώστε να εμποδίσουμε τα σωματίδια της σκόνης να μπουν μέσα. Χρησιμοποιούμε άφοβα τα κλιματιστικά, αλλά φροντίζουμε όταν οδηγούμε να ρυθμίσουμε τον κλιματισμό στην ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα του αυτοκινήτου.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην εκπομπή Ελένη αναφορικά με την αφρικανική σκόνη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ, , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ