Αναστάσιος Παπαλαζάρου: Έκανε ένα crash test του απόλυτου γλυκού της νηστείας

Ο χαλβάς, είτε πρόκειται για τον σιμιγδαλένιο, είτε για αυτόν «του μπακάλη» είτε για τον Φαρσάλων αποτελεί αγαπημένο γλυκό της νηστείας και όχι μόνο καθώς πολλοί είναι αυτοί που τον απολαμβάνουν καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ο διαιτολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram ένα crash test χαλβάδων και έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά τους στοιχεία στα 100 γραμμάρια.

Μεταξύ άλλων έγραψε στη δημοσίευση του:

Είναι  όλοι οι χαλβάδες ίδιοι; Και ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Ας τους μελετήσουμε έναν προς έναν.

Ο σησαμένιος χαλβάς (μακεδονικός, του μπακάλη) παρασκευάζεται με ταχίνι και μέλι ενώ συχνά προστίθεται κακάο, αμύγδαλα και άλλα συστατικά σαν γέμιση.

Χάρη στο σουσάμι, αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, πρωτεϊνών αλλά και σιδήρου, ασβεστίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Δίνει γύρω στις 500 θερμίδες / 100 γρ., ωστόσο χάρη στην γεμάτη γεύση του αρκεί μια μικρή ποσότητα των 30-50 γρ. για να μας ικανοποιήσει.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς, φτιάχνεται με σιμιγδάλι, ζάχαρη, βούτυρο (ή ηλιέλαιο) και νερό και μπορεί να περιέχει αμύγδαλα, σταφίδες και άλλα υλικά.

Χάρη στη ζάχαρη και το βούτυρο ο χαλβάς αυτός έχει χαμηλότερη διατροφική αξία ωστόσο περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και οι βιταμίνες Β,Ε.

Και λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τον σισαμένιο.

Αναστάσιος Παπαλαζάρου: Έκανε ένα crash test του απόλυτου γλυκού της νηστείας
Αναστάσιος Παπαλαζάρου: Έκανε ένα crash test του απόλυτου γλυκού της νηστείας

Ο χαλβάς Φαρσάλων παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (ένα είδος άλευρου), βούτυρο (ή ηλιέλαιο), νερό και ζάχαρη και συνήθως περιέχει αμύγδαλα.

Η διατροφική του αξία, όπως και στην περίπτωση του σιμιγδαλένιου χαλβά, δεν ξεπερνάει αυτή του σισαμένιου, περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο.

Δίνει γύρω στις 330 θερμίδες/100 γρ.

Εάν θέλετε ωστόσο να αντιστρέψετε το κλίμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο και να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, κανέλα, σταφίδες που αυξάνουν την θρεπτική αξία του γεύματος.

Ο χαλβάς αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή που έχει θέση σε ένα διαιτολόγιο νηστείας και όχι μόνο. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διατροφική του αξία με τον σησαμένιο χαλβά να υπερτερεί διατροφικά αλλά και θερμιδικά. 

Απολαύστε τους δίνοντας προσοχή στις ποσότητες και δεν θα χάσετε!»

Πηγή: instagram

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ