Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει ότι το βάρος μας μπορεί να υπόκειται σε μικρές αλλαγές ανάλογα με την εποχή. Το σύνηθες σχήμα είναι ότι το χειμώνα παίρνουμε λίγα κιλά ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως χάνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές τις θερμοκρασίας επηρεάζουν την όρεξή μας μιας και τους κρύους μήνες αναζητάμε περισσότερο φαγητό και πιο λιπαρά φαγητά ενώ το καλοκαίρι συνήθως μειώνουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη ενώ επιπλέον στρεφόμαστε πιο πολύ σε περισσότερο υδαρείς τροφές (φρούτα & λαχανικά).

Αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μας είναι ότι το χειμώνα


Αφενός χρειαζόμαστε περισσότερο λίπος για να ζεσταθούμε (θερμομόνωση)
Αφετέρου η κατανάλωση φαγητού αυξάνεται γιατί ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει την εσωτερική του θερμοκρασία και να ζεσταθεί.

Πως μπορούμε μέσα από τη διατροφή να ενισχύσουμε αυτή τη φυσιολογική διαδικασία προκειμένου να μην υπάρξει μία μη επιθυμητή αύξηση του βάρους τώρα που ο καιρός αρχίζει να κρυώνει?!

Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι διατροφικές όπως επιλογές ακολουθούν ενστικτωδώς αυτό το σχήμα μιας και ο οργανισμός όπως είναι πολύ έξυπνος και όπως έχω και στο παρελθόν επισημάνει γνωρίζει πώς να προσαρμόζεται καλύτερα σε οποιαδήποτε συνθήκη. Παρόλα αυτά, εφόσον έχουμε μια τέτοια γνώση μπορούμε με απλούς τρόπους να βελτιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα!

1. Επιλέξτε να θερμομονώσετε τον οργανισμό σας με «καλά» λιπαρά! Μην υποκύψετε στην παρόρμηση για κατανάλωση γλυκού αλλά καταναλώστε ένα φρούτο και αντικαταστήστε τα υδρογονωμένα λιπαρά (κακά λιπαρά) που θα προσλαμβάνατε από κάποιο γλυκό με κάποιο έλαιο ξηρών καρπών όπως αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι κ.α.


2. Φάτε συχνά και επιλέξετε σνακ που να περιέχουν υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μιας και θα σας προσδώσουν ενέργεια για περισσότερη ώρα!

3. Μην ξεχνάτε την κατανάλωση πρωτεΐνης! Τα πρωτεϊνικά φαγητά (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και ο κορεσμός διαρκεί περισσότερη ώρα! Συνεπώς, φροντίστε στο εργασιακό σας οκτάωρο να έχετε κάποιο κεντρικό γεύμα που να περιέχει πρωτεΐνη προκειμένου να χορτάσετε και έτσι να μην είστε τόσο επιρρεπείς σε ατασθαλίες.

4. Οργανώστε από την προηγούμενη ημέρα και φροντίστε τα γεύματα και τα ενδιάμεσα σας μην απέχουν μεταξύ τους παραπάνω από 3 ώρες!

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
Κιν : 6972383802
www.mariettamarkousi.gr

Φωτογραφίες: FreePik.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ