Με επισημότητα και σε κλίμα συγκίνησης , πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της ίδρυσης της Διεθνούς Ενωσης φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας , στην επιβλητική αίθουσα των Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου.

Μόλις τρείς μήνες μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα στην Αγία Σοφία του Λονδίνου , εκκινούν οι πρωτοβουλίες δραστηριοποίησης της Διεθνούς Ένωσης φίλων γιά την στήριξη του Πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ευλογώντας την εξαιρετική αυτή τελετή ο Αρχιεπίσκοπος κ.Νικήτας , αναφέρθηκε επί μακρόν και με συγκίνηση στην καταγωγή της οικογένειας του που μετανάστευσε από την Κάλυμνο στην Αμερική , όπου και γεννήθηκε .
«Μπορεί να είμαστε απόδημοι, όμως στην καρδιά μας κτυπάει πάντοτε ο ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα ελληνικό, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε, «σας περιμένω όλους να σας γνωρίσω καλύτερα στην Αρχιεπισκοπή και στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας , όταν βρεθείτε στο Λονδίνο αλλά και όλους όσοι και είναι πάρα πολλοί πια , στους δύσκολους καιρούς της περασμένης δεκαετίας της μεγάλης κρίσης για την Ελλάδα , μετανάστευσαν για να σπουδάσουν , να εργαστούν και τελικά να παραμείνουν στην Μεγάλη Βρετανία.
Χρειάζομαι τουλάχιστον 30 ιερείς σε όλη την επαρχία μου των Βρετανικών Νήσων , της Σκωτίας και της Ιρλανδίας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους χιλιάδες Ελληνες ορθόδοξους οι οποίοι ζουν εκεί και έχουν ανάγκη από την σκέπη της Εκκλησίας μας.
Είμαι βέβαιος , κατέληξε υπογραμμίζοντας,ότι οι απανταχού Ελληνες όλοι οι άνθρωποι της προσφοράς, θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της διεθνούς ένωσης φίλων της αρχιεπισκοπής μας, ώστε να μεταδοθεί η επιθυμία να επιτελεσθεί κοινωνικό έργο, και να προσφέρουν χαρά και ανακούφιση στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Σας ευχαριστώ που ήρθατε απόψε να τιμήσετε το έργο της εκκλησίας και του οικουμενικού θρόνου.

Πάντοτε έλεγα ότι η Ελλάδα γεννάει οι ήρωες και Αγίους εύχομαι να συνεχίσουμε το έργο των ηρώων και των αγίων της εκκλησίας μας.»
Ο Ιδρυτικός Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.Γιώργος Παπαγιαννόπουλος στην ομιλία του ,απευθύνθηκε στον Σεβασμιώτατο κ.Νικήτα , τονίζοντας : «αναλαμβάνετε την διαποίμανση τουλάχιστον 100 κοινοτήτων στην Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, τα ελληνικά και κατηχητικά σχολεία , ποίμνιο που αριθμεί μισό εκατομμύριο ψυχές, ως πνευματικός Πατέρας και Ηγέτης τους.
Θα βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό σας με κοινούς στόχους και δράσεις ώστε να αναπτύξουμε τον Ελληνισμό και την ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Ελληνισμό των γραμμάτων και των τεχνών, να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την ελληνική παιδεία, το θρησκευτικό μας φρόνημα.
Για όσους από εμάς κατοικούμε στο Λονδίνο η και στο Λονδίνο, η πόλη αυτή είναι ελληνικότερη από ποτέ.

Θα έλεγα μάλιστα ότι όλοι μας αλλά και η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Λονδίνο ως την τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη.
Εμείς σαν «Διεθνής Ένωση φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας» ξεκινάμε μια προσπάθεια να συνεργασθούμε με πρωτοβουλίες, οργανωμένους φορείς και προσωπικότητες με τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, όπως και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη που γίνεται το πρώτο επίτιμο μέλος μας .

Η Πρέσβης Καλής Θέλησεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ,αποδεχόμενη την πρόσκληση της Αρχιεπισκοπής , υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό της :«Αισθάνομαι πως αυτή είναι μια πραγματικά ευλογημένη στιγμή όπου ο ανθρωπισμός και η Ορθοδοξία ενώνουν ξανά τους απανταχού Έλληνες δημιουργώντας μια νέα γέφυρα προσφοράς και αγάπης, αυτή τη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων & Μεγάλης Βρεταννίας κύριο Νικήτα για την πρόσκλησή του να συμμετέχω σε αυτό το θεάρεστο έργο.
Με ταπεινότητα και βαθύτατο σεβασμό αποδέχτηκα αυτή την πρόταση και βρίσκομαι σήμερα εδώ γεμάτη συγκίνηση, χαρά κι ελπίδα.
Η ίδρυση της «Διεθνούς Ένωσης Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας» είναι μια θεάρεστη πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ Ιωάννης Χρυσουλάκης επεσήμανε : «συγχαίρω όσους είχαν την πρωτοβουλία για αυτήν την σημαντική δραστηριοποίηση και θέτω τις δυνάμεις της ομογένειας που συντονίζονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στη διάθεση όσων έχουν ενταχθεί στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας .
Για εμάς σηματοδοτεί την συνέχιση της καρποφόρου συνεργασίας της ομογένειας με την εκκλησία.»
Οι Ελληνες σε όποιο μέρος κι αν δημιουργήσουν παροικία, ξεκινούν από την οικοδόμηση Ορθόδοξου ναού και ακολουθεί το Ελληνικό σχολείο ,ελληνική κοινότητα , το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο και η ελληνική εφημερίδα

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης : ο Υπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Π. Μηταράκης, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γ. Κωνσταντέλος, η πρέσβυς της Μ. Βρετανίας κ. Kate Smith, ο πατήρ Θεόφιλος εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κύριος Σούλης Κωνσταντόπουλος με την οικογένεια του ,ο David & η Angie Andrews , η κα Ειρήνη Νταϊφά ,ο χρηματιστής κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς Δ/νων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής ,οι επιχειρηματίες κα Έλια Πορταλάκη & κα Μαρίνα Γιαβρόγλου, η κα Μαρία Παπαγιαννοπούλου με επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Λονδίνο , ο δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου , νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου, ο επιχειρηματίας κ. Φώτης Φωτόπουλος με την σύζυγό του,ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Georges Samaha, o ομογενής επιχειρηματίας από το Σικάγο κ. George Stathopoulos, ο κ.Φίλιππος Κάσσος partner της KPMG , ο δικηγόρος κ. Γιώργος Ηλιόπουλος με την σύζυγο του Λίμπυ , η κυρία Ελένη Σαμαράκη , το ζεύγος Κώστας και Μαίρη Κουφού επιχειρηματίες απο την Ρόδο και πολλοί άλλοι .
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.
Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε και ξενάγησε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, κ.Γιώργος Κακαβάς , λέγοντας: «Βρισκόμαστε στο ωραιότερο νεοκλασικό της Αθήνας , άλλοτε οικία του Ερρίκου Σλήμαν και έργο του περιώνυμου Ερνέστου Τσίλλερ.
Ο κ. Κακαβάς ευχήθηκε την ευόδωση των ευγενών δράσεων της Ένωσης, στο πλαίσιο του θεόπνευστου Πνευματικού και Φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ,πρώτο επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας με τον Σεβασμιώτατο κύριο Νικήτα

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Νικήτας με την κυρία Μαριάννα Β . Βαρδινογιάννη και τον Ιδρυτικό πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης φίλων Γεώργιο Παπαγιαννόπουλο

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Νικήτας με την κυρία Μαριάννα Β . Βαρδινογιάννη και τον Ιδρυτικό πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης φίλων της Αρχιεπισκοπής κ.Γεώργιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Νικήτας με τον Νομικό του σύμβουλο, δικηγόρο κύριο Σάκη Κεχαγιόγλου και τις κυρίες Ειρήνη Νταϊφά και Ελια Πορταλάκη

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Σεβασμιώτατος κύριος Νικήτας

Η κυρία Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη πρώτο επίτιμο μέλος της διεθνούς ένωσης φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Με τον Σεβασμιώτατο κύριο Νικήτα , ο νομικός σύμβουλος Της αρχιεπισκοπής Αθηνών κύριος Κατσέλης , το ζεύγος David & Angie Andrews, ο κύριος Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος με τη σύζυγό του Μαρία

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Νικήτας με τον κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη , τον Ιδρυτικό πρόεδρο Της Διεθνούς Ένωσης φίλων της Αρχιεπισκοπής Γεώργιο

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και μεγάλης Βρετανίας κύριος Νικήτας με την κυρία Μαριάννα Β . Βαρδινογιάννη και τον ιδρυτικό πρόεδρο της διεθνούς ένωσης φίλων Γεωργίου Παπαγιαννόπουλο

Studio Panoulis

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ