Η Τόνια Σωτηροπούλου, η Βίκυ Καγιά, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, η Κατρίνα Τσάνταλη και ο Νίκος Ζήκος φωτογραφίζονται ειδικά για το Hello! με τα αγαπημένα τους κατοικίδια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, και ξετυλίγουν ιστορίες γεμάτες αγάπη και ευαισθησία. Με την ίδια ευκαιρία, ο διακεκριμένος κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας μιλά ένθερμα για τις αξίες, τις μάχες, τις ανταμοιβές, αλλά και όσα πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο της αγάπης για τα ζώα:

Βίκυ Καγιά – Λάζαρος Καρανάσιος

Λάζαρος Καρανάσιος – Νίκος Ζήκος

«Φιλοζωία, μια λέξη με αρκετούς συμμάχους και συνοδοιπόρους της αξίας της. Είναι ευχάριστο να βλέπεις πλέον ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων να πασχίζουν για ένα σκοπό, για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της καλοζωίας των δεσποζόμενων αλλά και των αδέσποτων ζώων. Το μέγεθος της ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας για τα τετράποδα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και βλέπουμε περιστατικά κακοποίησης ζώων να βρίσκουν αντίθετους όλο και περισσότερους από μας, που αντιδρούν και μάχονται για το τέλος παρόμοιων καταστάσεων.

Η συνεχόμενη αύξηση των στειρώσεων δείχνει υπευθυνότητα καθώς δεν διαιωνίζονται περισσότερα ζώα, είτε αυτά είναι δεσποζόμενα ή αδέσποτα είτε ράτσας ή ημίαιμα. Έτσι, προστατεύουμε τα κατοικίδια και ελαχιστοποιούμε τα αδέσποτα γύρω μας. Επειδή ωστόσο τα τελευταία είναι αρκετά, το παγκόσμιο σλόγκαν “Υιοθετώ, δεν αγοράζω” καλό θα ήταν να αφυπνίσει και άλλους. Ενισχύουμε ενεργά τα φιλοζωικά σωματεία ως εθελοντές ή ως συνάδελφοι κτηνίατροι με τις υπηρεσίες μας ή με οποιαδήποτε προσφορά, για να συνεχίσουν να υφίστανται και να κάνουν την άρτια αυτή δουλειά που ήδη εκτελούν για πολλά χρόνια.

Η συμβουλή μου ως κτηνιάτρου αλλά και ως κατόχου κατοικιδίου είναι να μην παραμελείτε τα κατοικίδιά σας. Είναι ζωντανοί οργανισμοί όπως οι άνθρωποι. Όπως λοιπόν εμείς προσέχουμε την υγεία μας με σωστή διατροφή, άσκηση, εμβολιασμούς και ετήσιους αιματολογικούς ελέγχους, έτσι θα πρέπει να συμπεριφερθούμε και στα κατοικίδιά μας. Ο σωστός εμβολιασμός, για παράδειγμα, τα προφυλάσσει από αρκετούς κινδύνους, ενώ η αποπαρασίτωση θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και ευλαβικά.

Η σωστή διατροφή κρατά τα τετράποδά μας υγιή – μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας συστήσει την τροφή που ενδείκνυται για το δικό σας ζωάκι. Ο μικρός μας φίλος θα πρέπει επίσης να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που του είναι απαραίτητα. Μην ξεχνάτε ακόμα να βγαίνετε βόλτες μαζί του. Άλλωστε, πολλά σημεία της πόλης είναι pet friendly, όπως εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες ή χώροι εστίασης.

Η κοινωνικοποίηση του ζώου είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της εκπαίδευσής του, και γι’ αυτό οι καθημερινές βόλτες θεωρούνται απαραίτητες, προκειμένου να συναναστρέφεται και άλλους ανθρώπους και ζώα. Στην κατηγορία “βόλτα και κοινωνικοποίηση” εντάσσεται και η άσκηση, που συμβάλλει στην καλή υγεία του, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πάρκα τα οποία μπορούν να δεχθούν κατοικίδια είναι ιδανικά για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ζώου σας, ενώ μια βόλτα στη γειτονιά, συνδυαστικά με παιχνίδι, σας φέρνει πιο κοντά και κάνει το ζωάκι σας χαρούμενο. Στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη έρχεται να προστεθεί και η μη παραμέληση του κατοικιδίου.

Συχνά φαινόμενα όπως σκυλιά δεμένα σε αυλές και μπαλκόνια ή ακόμα και ζώα μέσα σε αυτοκίνητα όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν από θερμοπληξία θα πρέπει πια να λάβουν τέλος. Άλλωστε, πολλά σχετικά περιστατικά εμπίπτουν στην κακοποίηση ζώου, η οποία διώκεται ποινικά.

Η φιλοζωία δεν πρέπει να είναι απλώς μια λέξη, πρέπει να είναι στάση ζωής, πρέπει μπει στην καθημερινότητά μας, πρέπει να είναι δεδομένη!».
επιμελεια: αρης καβατζικησ – σονια μαγγινα

photos: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ
μακιγιαζ-μαλλια: χριστινα ζωη (d-tales)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ