Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, οι αγκαλιές που ανταλλάζουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους είναι ευεργετικές για το σώμα, το μυαλό και την καρδιά μας.

Από τη Μαρίνα Μόσχα,
M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, M.Sc. Ψυχοθεραπείας

Μια ζεστή αγκαλιά είναι το κατεξοχήν σημάδι στοργής και τρυφερότητας που περιμένουμε από τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Όταν όμως κάποιος μας αγκαλιάζει, μας δίνει πολλά περισσότερα από την αγάπη του. Δίνει τροφή στην ίδια τη ψυχή μας.

Η ευεργετική επίδραση μιας αγκαλιάς στη ψυχή και το σώμα μας έχει αποδειχθεί με διάφορους τρόπους. Ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή, αυτή η έκφραση τρυφερότητας μας κάνει καλό με περισσότερους από έναν τρόπους, που ίσως δεν είχαμε φανταστεί καν.

αγκαλιές
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μία αγκαλιά επιδρά με ευεργετικό τρόπο στο σώμα και την ψυχή μας. (Photo: istock)

Απομακρύνει το στρες: Η αγκαλιά, όπως και το απλό άγγιγμα, μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της ζωής με τη βεβαιότητα πως δεν είμαστε μόνοι. Το επιβεβαιώνουν και ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής, υποστηρίζοντας πως «μία αγκαλιά βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφαλείς και να αποβάλλουν την ένταση και το στρες».

Διώχνει τη μοναξιά: Όσο μεγαλώνουμε, ο φόβος ότι μπορεί να μείνουμε μόνοι αυξάνει τα επίπεδα τους στρες και ρίχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν, όμως, αγκαλιαζόμαστε με έναν άλλον άνθρωπο, νιώθουμε ότι έχουμε μία ουσιαστική σχέση, ότι δεν είμαστε και τόσο μόνοι, και παίρνουμε δύναμη.

Αποτελεί πηγή ευτυχίας: Έρευνες έδειξαν πως η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή ορμονών όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που με τη σειρά τους κάνουν αποδεδειγμένα πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά.

Ισχυροποιεί τη σχέση: Γνωρίζουμε πως η έκκριση ωκυτοκίνης, που γράφουμε παραπάνω, αυξάνει την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση, όχι μόνο στον ψυχικό δεσμό μητέρας-βρέφους αλλά και ανάμεσα στους συντρόφους.

Η αγκαλιά ισχυροποιεί τη σχέση μεταξύ της μητέρας και του μωρού της. (Photo: istock)

Ισχυροποιεί τη σεξουαλική επαφή: Εφόσον η αγκαλιά μας φέρνει πιο κοντά, βοηθά τη γυναίκα που σεξουαλικά λειτουργεί πιο «εγκεφαλικά» σε σχέση με τον άνδρα, να βιώσει μεγαλύτερη ηδονή και πιο έντονο οργασμό.

Μεγαλώνει ψυχικά υγιή και πιο «ανοιχτά» παιδιά: Όταν αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας συχνά κι όταν αυτά μας βλέπουν να αγκαλιαζόμαστε μεταξύ μας ως ζευγάρι, μεγαλώνουν με ασφάλεια και ψυχική ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα…

Μεγαλώνει νοητικά πιο υγιή και «έξυπνα» παιδιά: Έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά που παίρνουν πολλήαγάπη, έχουν και μεγαλύτερο ιππόκαμπο –στοιχείο σημαντικό για τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης, αλλά και για τη διαχείριση του στρες.

Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς: Έχει παρατηρηθεί από έρευνες πως μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να μειώσει την υπέρταση και άρα να αποφορτίσει την καρδιακή λειτουργία.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια αγκαλιά λειτουργεί ως φυσική βιταμίνη, αφού όσες περισσότερες αγκαλιές δέχεται ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να προσβληθεί από ιό ή να αρπάξει κάποιο κρύωμα.

Μεταξύ όλων των άλλων, μια αγκαλιά λειτουργεί και ως φυσική βιταμίνη. (Photo: istock)

Λειτουργεί ως παυσίπονο: Είναι τυχαίο που όταν χτυπήσει ένα παιδί τρέχει να παρηγορηθεί στην αγκαλιά της μητέρας του; Η έκκριση ενδορφινών μειώνει τον πόνο, ενώ η ωκυτοκίνη βοηθά μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τον πόνο την ώρα του τοκετού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ