Η βασιλική προστασία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ αφαιρέθηκε μετά την αποχώρησή τους από τη βασιλική οικογένεια το 2020. Αλλά την Παρασκευή, αποκαλύφθηκε ότι αυτή η απόφαση ήταν αντίθετη με εκείνη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Η αποκάλυψη δημοσιεύτηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια εκδίκαση από το Ανώτατο Βρευανικό Δικαστήριο την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης του πρίγκιπα Χάρι κατά του μιντιακού κολοσσού Associated Newspapers Limited.

Ο Χάρι μήνυσε την εταιρεία για ένα άρθρο που γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2022, σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να αλλάξει τις ρυθμίσεις ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ των εγγράφων ήταν μια επιστολή του ιδιωτικού γραμματέα της αείμνηστης βασίλισσας, Sir Edward Young, προς τον τότε γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Sir Mark Sedwill στις 31 Ιανουαρίου 2020. Η επιστολή περιέγραφε τι είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της οικογένειας στο Sandringham.

Όσον αφορά την ασφάλεια του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, ανέφερε «Θα καταλάβετε καλά ότι η διασφάλιση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ παραμένει υπόθεση υψίστης σημασίας για την Αυτή Μεγαλειότητα και την οικογένειά της.

«Δεδομένου του δημόσιου προφίλ του Δούκα λόγω της γέννησής του στη βασιλική οικογένεια, της στρατιωτικής του θητείας, του δημόσιου προφίλ της δούκισσας και της καλά τεκμηριωμένης ιστορίας στόχευσης της οικογένειας του Σάσεξ από εξτρεμιστές, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσει να παρέχεται στην οικογένεια αποτελεσματική ασφάλεια».

Και πρόσθεσε: «Και, φυσικά, η οικογένεια έχει υπόψη του τα τραγικά περιστατικά του παρελθόντος», εμφανίζοντας να υπαινίσσεται τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997.

Η επιστολή εξηγούσε επίσης ότι η αείμνηστη βασίλισσα και η βασιλική οικογένεια αναγνώρισαν ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια που χρηματοδοτείται από το δημόσιο ήταν «ανεξάρτητη» και «αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, την κυβέρνηση του Καναδά και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση υποδοχής[…]».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της Παρασκευής, ειπώθηκε πως η ουσία της επιστολής δεν αφορούσε «προσωπική αποζημίωση ή αύξηση της χρηματοδότησης του κόστους της κρατικής ασφάλειας ώστε να επιβαρύνει τον φορολογούμενο», αλλά ήδη ισχύοντες κανόνες.

Η είδηση ήρθε μέρες αφότου ο Χάρι δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι τα παιδιά του δεν μπορούν να «νιώσουν σαν στο σπίτι τους» στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν «δεν είναι δυνατό να είναι ασφαλή».

O δικηγόρος του πρίγκιπα Χάρι, Shaheed Fatima KC, διάβασε ένα απόσπασμα από μια συναισθηματική γραπτή δήλωση μάρτυρα που έγραφε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι μου. Και ένα μέρος που θέλω να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και τα παιδιά μου. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν είναι αδύνατο να διατηρηθούν ασφαλείς όταν βρίσκονται στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου».

 «Δεν μπορώ να βάλω τη γυναίκα μου σε κίνδυνο και, δεδομένων των εμπειριών μου στη ζωή, διστάζω να θέσω άσκοπα και τον εαυτό μου σε κίνδυνο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ