H έκθεση φωτογραφίας του πρίγκιπα Νικολάου, σε επιμέλεια Μαριλένας Κουτσούκου, φιλοξενήθηκε στο κέντρο τέχνης Art Palm Beach, τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης που ξεκίνησε το 1997 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο West Palm Beach και είναι παγκοσμίου φήμης.

Πριν από λίγες ώρες, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που συντόνισε ο γνωστός γκαλερίστας της Ν. Υόρκης Ίθαν Κόεν, στο VIP Lounge, ενώ ο Νικόλαος μίλησε στη Δάφνη Νικολόπουλου που έχει αναλάβει τις συνεντεύξεις των συμμετεχόντων δημιουργών.

«Συνήθως τυπώνω τα έργα μου σε χαρτί, αυτή τη φορά ήθελα να τυπώσω σε κάτι «ελληνικό» έτσι επέλεξα το μάρμαρο. Έχουμε το πιο άσπρο μάρμαρο του κόσμου, στη Θάσο έτσι ρώτησα τον τυπογράφο μου αν μπορούμε να το κάνουμε. Μου απάντησε πως δεν το έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν αλλά “ας το δοκιμάσουμε”. Με πολύ κόπο και πειραματισμούς καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα που μου αρέσει πολύ.  H έκθεση ονομάζεται “Dialogos” γιατί είναι ένας συνδυασμός τέχνης και design», δήλωσε ο Νικόλαος.

H σειρά έργων του Νικολάου σύμφωνα με το introduction note είναι «μια εξαιρετική συγχώνευση φωτογραφίας και φωτεινού μαρμάρου, όπου αφηρημένες και στοιχειώδεις εικόνες αποτυπώνονται ψηφιακά απευθείας πάνω στο μάρμαρο, θολώνοντας τις γραμμές μεταξύ στερεότητας και όρασης. Η ελληνική κληρονομιά του καλλιτέχνη επηρεάζει βαθιά το έργο του, φαίνεται στη γοητεία του από το φως και τη φύση και την ικανότητά του να αποτυπώνει αυτά τα στοιχεία σε μια διαχρονική έκφραση».

Η κ. Κουτσούκου είχε επιμείνει και εκείνη στην ελληνική έμπνευση του πρίγκιπα Νικόλαου και στα έργα της προηγούμενης έκθεσής του, στο Σικάγο, τον Απρίλιο: «Ως καλλιτέχνης, ο πρίγκιπας Νικόλαος έλκεται πάντα από τους ανοιχτούς χώρους και η φύση υπήρξε αναπόσπαστο θέμα στο έργο του. Με αυτή την έκθεση, στρέφει τον φακό του στην ελληνική γη. Οπως ένας αρχαιολόγος που κάνει σχολαστική ανασκαφή, καταγράφει και βγάζει συμπεράσματα, επιχειρεί να αποδομήσει και να διερευνήσει τη συλλογική μας εμπειρία με μια νέα κανονικότητα, μια κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να αφήσουμε τις περασμένες μας συνήθειες και να βρούμε τρόπους να γιορτάσουμε και να προστατεύσουμε τη φύση και τελικά τον εαυτό μας».

Ο ίδιος ο Νικόλαος στο πλαίσιο της προώθησης της έκθεσης ο πρίγκιπας Νικόλαος μίλησε σε ζωντανή σύνδεση στο κανάλι Fox 5 και την εκπομπή «Good Day New York», όπου παραδέχτηκε πως για την ώθηση για την αλλαγή στην καριέρα του τού έδωσε η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ.

Συγκεκριμένα είπε: «Πάντα φωτογράφιζα και πάντα με γοήτευαν οι εικόνες, συγκινητικές και μη, κάτι που είναι και ο λόγος που δούλευα στο Fox. Και πρέπει να σας πω, νομίζω ότι μέρος της μαθησιακής μου εμπειρίας ήταν στο Fox όταν έβγαινα στο ρεπορτάζ με οπερατέρ όπως ο David όταν καθόμουν στο μοντάζ και επεξεργαζόμουν τη σύνθεση που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά που κάνω τώρα.

Αλλά η αρχή της καριέρας μου στη σύνθεση ήταν νομίζω αυτό που με βοήθησε πολύ, αυτό που έκανα εκεί.

Νομίζω ότι προχώρησε πολύ (η καριέρα του) και στην πραγματικότητα ήταν πολλά χρόνια αργότερα. Η γυναίκα μου με ενθάρρυνε να πάω ένα βήμα παραπέρα.

Χαίρομαι που το έκανα γιατί ξέρεις ότι τελικά βρήκα το πάθος μου στη ζωή. Αργά στη ζωή μου, αλλά είναι υπέροχο πράγμα. Να συνεχίσετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά, «κάντε ό,τι θέλετε να κάνετε, αλλά βρείτε το πάθος σας γιατί τότε ξεκινάτε να διαπρέπετε».

Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ παντρεύτηκαν το 2010 στις Σπέτσες. Photo: Instagram tatianablatnik
Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ παντρεύτηκαν το 2010 στις Σπέτσες. Photo: Instagram tatianablatnik

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ