Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή της Ολλανδίας γεννημένη ως Πέτρα Λαυρεντιανή Μπρίνκχορστ, to 1966, είναι η σύζυγος του πρίγκιπα Κωνσταντίνου της Ολλανδίας.

Ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος είναι ο νεότερος γιος της πρώην βασίλισσας Βεατρίκης και αδερφός του του βασιλιά Γουλιέλμου Αλέξανδρου της Ολλανδίας. Με την πριγκίπισσα Λαυρεντιανή είναι παντρεμένοι από το 2001 κι έχουν τρία παιδιά.

Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση εστεμμένης.

Γεννήθηκε στο Λέιντεν της Ολλανδίας και είναι κόρη του πρώην Υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Λαυρεντιανού Γιαν Μπρίνκχορστ και της Γιαντίν Μπρίνκχορστ-Χέρινχα.

H πριγκίπισσα Λαυρεντιανή με την οικογένεια της. Photo: royal-house.nl
H πριγκίπισσα Λαυρεντιανή με την οικογένεια της. Photo: royal-house.nl

Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν. Στη συνέχεια έλαβε πτυχίο Bachelor στις Τέχνες και τις Πολιτικές Επιστήμεςαπό το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, για να συνεχίσει στο prestigious Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, όπου απέκτησε Master στη Δημοσιογραφία το 1991.

Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή στα φοιτητικά της χρόνια. Photo: royal-house.nl
Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή στα φοιτητικά της χρόνια. Photo: royal-house.nl

Η πριγκίπισσα έχει ένα μακρύ ιστορικό μάχης ενάντια στον αναλφαβητισμό στην Ολλανδία, το οποίο θεωρείται σημαντικό πρόβλημα.

Το 2009 διορίστηκε Ειδική Απεσταλμένη της UNESCO για τον «Αλφαβητισμό για την Ανάπτυξη» σε αναγνώριση της «εξαιρετικής δέσμευσής της για την προώθηση της εκπαίδευσης και της βαθιάς της αφοσίωσης στα ιδανικά και τους στόχους του Οργανισμού». Το 2010 ήταν συν-παραλήπτρια του βραβείου Major Bosshardt για το έργο της στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Το 2009 η η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή δημοσίευσε το πρώτο από μια σειρά παιδικών βιβλίων που επικεντρώνονται σε έναν χαρακτήρα που ονομάζεται Mr Finney και ασχολούνται με ζητήματα όπως η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή.

Η πριγκίπισσα  είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος «Number 5», που ίδρυσε με το σύζυγό της πρίγκιπα Κωνσταντίνου.

Το Ίδρυμα είναι ένας ανεξάρτητος χώρος σκέψης και δράσης γύρω από πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα. Μέσω της φιλοσοφίας και της μεθοδολογίας του που βασίζεται στον διάλογο και τη συνδημιουργία, βοηθά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και συμβάλει στο διάλογο για περιβαλλοντικά ζητήματα, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσω της συμμετοχής των νέων, τη γλωσσική ανάπτυξη, τη παιδική φτώχεια και την ψηφιακή ένταξη.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2000 ανακοινώθηκε επισήμως ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Κωνσταντίνο. Ο πολιτικός γάμος πραγματοποιήθηκε από τον Βιμ Ντίτμαν, δήμαρχο της Χάγης στις 17 Μαΐου 2001, ενώ ο θρησκευτικός γάμος έλαβε χώρα δύο ημέρες αργότερα στην Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, την Ελοΐζα, Κόμισσα της Οράγγης-Νάσσαου, τον Νικόλαο Καζιμίρ, Κόμη της Οράγγης-Νάσσαου και την Ελεονώρα, Κόμισσα της Οράγγης-Νάσσαου.

Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή με τη μικρότερη κόρη της, Ελεονώρα.Photo: royal-house.nl
Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή με τη μικρότερη κόρη της, Ελεονώρα.Photo: royal-house.nl

Σήμερα με αφορμή τα γενέθλια της, κλείνει τα 58, το παλάτι ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram ένα επίσημο πορτρέτο της.

Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή σήμερα γίνεται 58 ετών.
Η πριγκίπισσα Λαυρεντιανή σήμερα γίνεται 58 ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΝΗ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ