Το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε στο σπίτι της στο Μπαλμόραλ σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022. Το στέμμα έχει πλέον περάσει στον γιο της, βασιλιά Κάρολο ο οποίος είναι ο διάδοχός της στον θρόνο.

Ο βασιλιάς Κάρολος εξέδωσε μια ανακοίνωση, αποτίοντας φόρο τιμής στην αγαπημένη του μητέρα: «Ο θάνατος της αγαπημένης Μητέρας μου, της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για μένα και όλα τα μέλη της οικογένειας. Πενθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την Κυρίαρχο και αγαπημένη Μητέρα. Ξέρω ότι η απώλειά της θα κοστίσει σε όλους και εκτός χώρας, στη βασιλεία και την Κοινοπολιτεία και σε πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής αυτής και του πένθους, εγώ και η οικογένειά μου θα παρηγορούμαστε από το σεβασμό και τη βαθιά στοργή που η Βασίλισσα προσέφερε απλόχερα σε όλους», ανέφερε μεταξύ αλλων ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Ο βασιλιάς θα ανακηρυχθεί επίσημα μονάρχης σε ένα Συμβούλιο Διαδοχής το Σάββατο. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει λάβει αυτόματα τον τίτλο μετά το θάνατο της μητέρας του, ενώ το Συμβούλιο Προσχώρησης λαμβάνει χώρα εντός 24 ωρών από το θάνατο ενός μονάρχη, συνήθως στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο. Ωστόσο, ο χρόνος παρατάθηκε καθώς ο θάνατος της Αυτού Μεγαλειότητας ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Κάρολος

Ακόμα, 200 μέλη του Privy Council θα κληθούν στο Συμβούλιο και θα λάβει χώρα πριν από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, οι επιλεγμένοι σύμβουλοι θα συναντηθούν αρχικά χωρίς τον Βασιλιά και θα συναντηθούν με την βασιλική σύζυγο, την Καμίλα, καθώς και με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Η Διακήρυξη Προσχώρησης θα διαβαστεί και θα υπογραφεί από ένα σύνολο ανθρώπων που θα περιλαμβάνει την Καμίλα, τον Γουίλιαμ, τον Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης και την Πρωθυπουργό, Λίζ Τρας.

Ο τίτλος δεν δίνει κάποια εξουσία στην Καμίλα, αλλά θα «παρέχει συντροφικότητα και ηθική και πρακτική υποστήριξη». Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφερε τον τίτλο του συζύγου της βασίλισσας από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της το 1952 μέχρι το θάνατό του το 2021, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο βασιλικό σύζυγο στην ιστορία. Ως βασιλική σύζυγος, η Καμίλα θα στεφθεί και θα χριστεί κατά τη στέψη του Καρόλου, αν και η δική της στέψη θα είναι μια πολύ πιο απλή τελετή.

Ύστερα και στο δεύτερο κομμάτι της διαδικασίας, ο βασιλιάς Κάρολος θα συμμετάσχει και θα πραγματοποιήσει το πρώτο του Privy Council, όπου θα κάνει μια προσωπική δήλωση για το θάνατο της μητέρας του πριν ορκιστεί στην Εκκλησία της Σκωτίας.

Μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, η πρώτη δημόσια διακήρυξη του νέου βασιλιά θα διαβαστεί από το μπαλκόνι της Αυλής της Friary από τον Βασιλιά των Όπλων στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, η οποία θα περιλαμβάνει χαιρετισμό με όπλα.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ