Στον απόηχο του σχεδόν διπλωματικού επεισοδίου Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να δεχτεί, στην προγραμματισμένη τους συνάντηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εμφάνιση του βασιλιά Κάρολου, στην παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική κρίση COP 28, που ξεκίνησε στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου, με γραβάτα που είχε την ελληνική σημαία πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση γύρω από το επεισόδιο.

Ωστόσο, από που προμηθεύτηκε ο Κάρολος την ιδιαίτερη αυτή γραβάτα; Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ. Αρκεί μία επίσκεψή σας στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Ακαδημίας και τον αριθμό 16 εκεί που διατηρεί ένα από τα καταστήματα του ο οίκος Pagoni. Ή αλλιώς Παγώνη. Πρόκειται για μια από τις παλιότερες επιχειρήσεις ρούχων των Αθηνών με έτος ίδρυσης το 1933

Οίκος γραβατών Παγώνη από το 1933

Με ιδρυτή τον Τάσο Παγώνη, ξεκίνησε την λειτουργεία του ο οίκος το 1933. «Από μικρό παιδί ο Ιδρυτής είχε απέραντη αγάπη, θα μπορούσαμε να πούμε έρωτα σ’ αυτό το ανδρικό αξεσουάρ που λέγεται γραβάτα. Καθετί που έβλεπε το οραματιζόταν πως μπορούσε να γίνει μία δημιουργία στη γραβάτα. Είχε γούστο, απέραντο ταλέντο στα χρώματα και τρομερές εμπνεύσεις στις υφάνσεις. Γνωστή για πρώτη φορά απ’ αυτόν στη υφήλιο “υφαντή ελληνική γραβάτα”.

Δημιουργούσε ξεχωριστές γραβάτες οι οποίες δεν είχανε καμία σχέση με μοντέλα της εποχής εκείνης. Ήταν πρωτοποριακός. Αμέσως τα μοντέλα γραβάτες του Παγώνη γίνανε γνωστά σ’ όλη την εκλεκτή Αθήνα της εποχής. Έγινε μόδα η Γραβάτα Παγώνη και η φήμη του πέρασε και τα σύνορα της χώρας του. Τη γραβάτα τη δημιούργησε από σχέδιο, παραγωγή υφάσματος, χειροποίητη ραφή, μόνος του στην αρχή και μετά από τον πόλεμο με μόνιμο συνεργάτη την γυναίκα του Νίκη», αναγράφεται στο εταιρικό προφίλ του Οίκου στην ιστοσελίδα που διατηρεί.

Ο Τάσος Παγώνης άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην υφήλιο μόνον με γραβάτες με την επωνυμία Οίκος Γραβατών Παγώνη στην πλατεία Συντάγματος, Φιλελλήνων 3. Πολλοί στον ανταγωνιστικό χώρο της ανδρικής μόδας θεωρήσανε ότι αυτό θα ήταν και η καταστροφή του διότι δεν θα μπορούσε να κρατηθεί μόνο με γραβάτα και παπιγιόν. Η απάντηση όλων αυτών ήταν η τεράστια επιτυχία του ειδικού καταστήματος.

Όλη η Αθήνα ονόμασε το πόστο του καταστήματος «Στάση Παγώνη» ουρές ήταν η πελατεία του για γραβάτα ΜΟΝΟ ΠΑΓΩΝΗ.

Ο Τάσος Παγώνης υπήρξε δάσκαλος για τη γραβάτα σε όλους όσους ασχολήθηκαν στην πατρίδα του και όχι μόνο. Μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού που είχε αρχίσει πλέον τη συνεργασία τους μαζί του για τις δημιουργίες του, τον ευχαριστούσαν για τις συμβουλές του. Η αναγνώριση του Τάσου Παγώνη ήταν διεθνής και χαμογελούσε με ικανοποίηση όταν έβλεπε να τον αντιγράφουν διότι όπως έλεγε ο ίδιος «η αντιγραφή ανεβάζει το Standard της αγοράς». Η φαντασία του και η ποιότητα του στη γραβάτα ήταν τα βασικά στοιχεία που τον ανέβαζαν συνέχεια χωρίς συναγωνισμό μέσα στον ανταγωνισμό και ήταν ο μόνος ο οποίος κρατήθηκε και αναπτύχθηκε στις δύσκολες εποχές εκείνες. Ο ίδιος δημιούργησε άλλα δύο καταστήματα.

Φτάσαμε Οκτώβριο 1969, ο Τάσος Παγώνης ύστερα από την τόση ένταση στη δουλειά του παθαίνει το πρώτο έμφραγμα. Η οικογένειά του είναι από τις λίγες οικογένειες με τόση αγάπη και τόσο δέσιμο και το πλήγμα ήτανε μεγάλο. Η πρωτότοκη κόρη του Μαριάννα αν και δεν ήταν ακόμη 20 χρονών νιώθει το βάρος της φίρμας στους ώμους της. Οι ευθύνες της Μαριάννας πολλές και μεγάλες. Όμως η αγάπη της για την δουλειά ήταν ιερή ώστε έσβηνε όλα αυτά τα βάρη.

Μπήκε πλέον το καινούργιο αίμα στην επιχείρηση. Όπως είπε καθηγητής Πανεπιστημίου της Αμερικής στο business «το έμφραγμα του Τάσου Παγώνη ήταν η ευκαιρία για το νέο ξεκίνημα του οίκου». Νέα στησίματα των καταστημάτων και καινούργια μοντέλα δημιουργίες της Μαριάννας Παγώνη με το πνεύμα της νεαρής ηλικίας της πλάι στα δημιουργήματα του πατέρα της, δώσανε τεράστια επιτυχία και πρόοδο στον Οίκο.

Ο Τάσος Παγώνης πλέον κρατά την υψηλή εποπτεία της επιχείρησης μέχρι τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1989.

Η Μαριάννα Παγώνη αν και νεαρή, της αρέσει η δράση, η δημιουργία και παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Μάρκο Σαμούχο με τον οποίο απέκτησαν την κόρη τους Έλενα. Ο άνδρας της τη βοήθησε με τις γνώσεις του και την πείρα του να πάρει τις σωστές επιχειρηματικές πλέον αποφάσεις. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη της προσωπική δραστηριότητα με μια αλυσίδα καταστημάτων στην Ελλάδα και Γερμανία, δυναμώνοντας το όνομα του Οίκου.

Ο όμιλος της εταιρείας του έχει πλέον και την διεθνή ονομασία ‘»Pagoni Maison des Cravates» και δύο καταστήματα στο Dusseldorf και στην Κολονία.

Στη μακρόχρονη ιστορία του ο συγκεκριμένος οίκος έχει ντύσει προέδρους της Δημοκρατίας, πολιτικούς, καλλιτέχνες, διανοούμενους.

Ανάμεσά τους εκτός από τον βασιλιά Κάρολο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και η Σάρον Στόουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ