Πρίγκιπας Χάρι: Κατάφερε να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο με το ταξίδι του στη Νιγηρία όντας εκτός του Βρετανικού Βασιλικού Οίκου.

Τώρα που ο πρίγκιπας Χάρι ολοκλήρωσε το επίσημο ταξίδι του στη Νιγηρία και ο βασιλιάς Κάρολος επέστρεψε στη δημόσια ζωή για να δώσει στον πρίγκιπα Γουίλιαμ νέες τιμές, είναι προφανές ότι ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Δούκα του Σάσεξ είναι ο ίδιος που ακολούθησε η Νταϊάνα στην Ουαλία στον τελευταίο χρόνο της ζωής της. 

Πρίγκιπας Χάρι: Όπως είχε προβλέψει ο θείος του Τσαρλς Σπένσερ, ο μόνος πιθανός δρόμος είναι να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του
Πρίγκιπας Χάρι: Όπως είχε προβλέψει ο θείος του Τσαρλς Σπένσερ, ο μόνος πιθανός δρόμος είναι να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του

Η σύντομη επιστροφή του Χάρι στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι κανένα μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας δεν θα άλλαζε το πρόγραμμά του για να τον συναντήσει. 

Παράλληλα, ο θείος του, ο Τσαρλς Σπένσερ, επανεμφανίστηκε για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε το 1997 στην κηδεία της Νταϊάνα της Ουαλίας. Ο μοναδικός αδερφός της πριγκίπισσας έστειλε μερικά μηνύματα που σήμερα έχουν περισσότερο νόημα από ποτέ.

Η παρουσία των θείων του από τη μητέρα του, Τσαρλς Σπένσερ και Λαίδη Τζέιν Φέλοους, και μερικών από τα ξαδέρφια του, στη μοναδική δημόσια εκδήλωση που είχε ο πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο χρησίμευσε για να στείλει ένα μήνυμα που είχε ήδη ακουστεί στο παρελθόν: αν ο Βρετανός Βασιλικός Οίκος αποτυγχάνει, οι Spencers είναι πάντα εκεί. 

Πρίγκιπας Χάρι: Όπως είχε προβλέψει ο θείος του Τσαρλς Σπένσερ, ο μόνος πιθανός δρόμος είναι να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του

Πρέπει να θυμόμαστε ότι για αυτούς, μια από τις παλαιότερες οικογένειες της βρετανικής αριστοκρατίας, η συγγένεια με τον διάδοχο του Στέμματος ήταν μια σπουδαία είδηση, αλλά αργότερα δεν έκρυψαν ότι η χαρά τους κράτησε λίγο. 

Οι δύο αδερφές της Diana, η Lady Jane Fellowes και η Lady Sarah McCorquodale, ήταν πάντα διακριτικές, αν και μίλησαν με τη Μητροπολιτική Αστυνομία για να διαλευκάνουν τον θάνατο της Diana της Ουαλίας και αυτές οι δηλώσεις είναι δημόσιες. 

Πρίγκιπας Χάρι: Όπως είχε προβλέψει ο θείος του Τσαρλς Σπένσερ, ο μόνος πιθανός δρόμος είναι να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του

Ωστόσο, ο Charles Spencer, ο μοναδικός αδερφός και ως εκ τούτου αυτός που κληρονόμησε τους τίτλους και τα δυναστικά δικαιώματα, ήταν πολύ μαχητικός για ένα διάστημα.

«Κάποιος με μια φυσική ευγένεια όπως η δική σου, απέδειξε το τελευταίο έτος ότι δεν χρειαζόταν κανέναν βασιλικό τίτλο για να συνεχίσει να δημιουργεί το δικό του είδος μαγείας».

Αυτή η φράση, και άλλες παρόμοιες, τις διάβασε ο ίδιος ο Charles Spencer κατά τη διάρκεια της συγκινητικής, τηλεοπτικής, μαζικής και πρωτοφανούς κηδείας της Diana της Ουαλίας. Αξίζει να θυμόμαστε ότι όταν η Diana πέθανε, στις 31 Αυγούστου 1997, είχε ήδη υπογράψει το διαζύγιό της και ήταν γνωστό ότι αργά ή γρήγορα θα της ζητούσαν να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, επειδή, μεταξύ άλλων, δεν της αντιστοιχούσε πλέον.

Πρίγκιπας Χάρι: Η μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα στο τελευταίο επίσημο ταξίδι της

Σε εκείνο το τελευταίο έτος της ζωής που ανέφερε ο αδελφός της, η Νταϊάνα της Ουαλίας έδειξε πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων ότι εκτός της βρετανικής μοναρχίας συνέχιζε να έχει τεράστια επιρροή και ικανότητα να δρομολογήσει τα ανθρωπιστικά σχέδια που την ενδιέφεραν και που, κατά καιρούς, είχαν συγκρουστεί με τα συμφέροντα του Βασιλικού Οίκου ή άμεσα του Κράτους, άβολα ζητήματα όπως οι νάρκες κατά προσωπικού. 

Αυτό ακριβώς είναι που είναι αποφασισμένος να κάνει ο πρίγκιπας Χάρι και έχει ήδη ξεκινήσει από το ταξίδι του στη Νιγηρία. Ο Δούκας του Σάσσεξ θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο – αυτός το αποκαλεί δημόσια υπηρεσία – όντας εκτός του Βρετανικού Βασιλικού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας της Ντάιανα, ο Charles Spencer άφησε να εννοηθεί ότι η επιλογή ενός από τα παιδιά τους να αλλάξει πορεία ήταν μια πιθανότητα:

«Εκείνη θα ήθελε να δεσμευτούμε σήμερα να προστατεύσουμε τα αγαπημένα της παιδιά, τον Γουίλιαμ και τον Χάρι, από μια παρόμοια μοίρα και το κάνω εδώ, Ντάιανα, στο όνομά σου. 

Δεν θα τους αφήσουμε να υποφέρουν την αγωνία που σε οδηγούσε στην απελπισία και στα δάκρυα. Και πέρα από αυτό, στο όνομα της μητέρας σου και των αδελφών σου, υπόσχομαι ότι εμείς, η εξ αίματος οικογένειά σου, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε με τον τρόπο που καθοδηγούσες αυτούς τους δύο εξαιρετικούς νέους για να μην πνιγούν οι ψυχές τους απλώς από το καθήκον και την παράδοση.»

Ο πρίγκιπας Χάρι με την θείο του Τσαρλς Σπένσερ στην κηδεία της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα

Ο Χάρι, ο οποίος ήταν δώδεκα ετών όταν πέθανε η μητέρα του, δεν ξέχασε την ομιλία του θείου του και μίλησε γι’ αυτήν στα απομνημονεύματά του: 

«Καθώς η τελετή πλησίαζε στο τέλος της, ήρθε η σειρά του θείου Τσαρλς, ο οποίος χρησιμοποίησε τον χρόνο που του δόθηκε για να εξαπολύσει μύδρους εναντίον όλων.»

 Στο βιβλίο του, ο Harry αποκαλύπτει ότι ο θείος του ήταν έξαλλος με την ιδέα τα δύο παιδιά να περπατήσουν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους: «Είναι βαρβαρότητα! Αφήστε το μικρό αγόρι έξω!». 

Στο τέλος, όπως αποκαλύπτει ο Harry, «οι ανώτερες δυνάμεις» δεν υποχώρησαν και έπρεπε να το κάνουν. 

«Ο θείος Τσαρλς ήταν έξαλλος, αλλά εγώ όχι. Δε μου φαινόταν σωστό ο Willy (15 ετών) να περάσει μια τέτοια δοκιμασία χωρίς εμένα. Αν οι ρόλοι ήταν αντιστρεμμένοι, εκείνος δε θα ήθελε ποτέ -ή μάλλον, δε θα επέτρεπε- να πάω μόνος. Έτσι, ξημερώνοντας, ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Ο θείος Τσαρλς στα δεξιά μου…»

Πρίγκιπας Χάρι: Όπως είχε προβλέψει ο θείος του Τσαρλς Σπένσερ, ο μόνος πιθανός δρόμος είναι να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του

Μετά την κηδεία, οι σχέσεις μεταξύ των Windsors και των Spencers πάγωσαν και αυτή η ένταση τραβήχτηκε σε σημείο που δεν συναντήθηκαν ξανά δημόσια παρά μόνο το 2004, μετά από επτά χρόνια ψυχρών σχέσεων, όταν οι δύο οικογένειες παρευρέθηκαν στα εγκαίνια ενός σιντριβανιού στο σπίτι του στο Hyde Park. 

Καθώς ο Γουίλιαμ και ο Χάρι μεγάλωσαν, ήρθαν πιο ήρεμες εποχές, παρόλο που είναι εμφανές ότι ο δεύτερος, αυτός που δεν είναι διάδοχος, πάντα έδειχνε μεγαλύτερη συγγένεια με τους Σπένσερ, δίνοντάς τους σημαντική θέση τόσο στον γάμο του όσο και στη βάφτιση του πρώτου του παιδιού, του Archie.

Φωτογραφίες: GettyImages/Αρχείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ