Για πολλούς ο πρίγκιπας Χάρι θα είναι πάντα το 13χρονο αγόρι που περπάτησε στους δρόμους του Λονδίνου ακολουθώντας το φέρετρο της μητέρας του υπό το βλέμμα όλης της υφηλίου.

Μια εικόνα που ακόμα και σήμερα δίνει άφεση αμαρτιών στον πρίγκιπα Χάρι σε κάθε του στραβοπάτημα.

Ο πρίγκιπας Χάρι με τον αδερφό του Γουίλιαμ και τον πατέρα του Κάρολο έξω από το Westminster Abbey στην κηδεία της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997. (Photo by Anwar Hussein/WireImage/Αρχείο)
Ο πρίγκιπας Χάρι με τον αδερφό του Γουίλιαμ και τον πατέρα του Κάρολο έξω από το Westminster Abbey στην κηδεία της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997. (Photo by Anwar Hussein/WireImage/Αρχείο)

Όλα συγχωρούνταν στον πρίγκιπα Χάρι, από τη στολή με τη σβάστικα σε πάρτι μεταμφιεσμένων, που φόρεσε όταν ήταν ακόμη έφηβος μέχρι το λουσμένο στην εγωπάθεια ντοκιμαντέρ στο Netflix, Harry & Meghan.

Την ίδια στιγμή όλοι μπορούν να κατανοήσουν – ή μάλλον σχεδόν όλοι- τον άχαρο ρόλο του αιώνιου δεύτερου, της ρεζέρβας, όπως χαρακτηριστικά τον είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πατέρας του, βασιλιάς Κάρολος την ημέρα της γέννησής του.

Σε κάθε περίπτωση όλοι μπορούν να κατανοήσουν τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργεί γύρω από τη βασιλική οικογένεια ο Τύπος.

Ο πρίγκιπας Χάρι με την επισημοποίηση της σχέσης του με την Μέγκαν Μαρκλα ένιωσε αυτή την πίεση ακόμα μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα και την επιθυμία του να προστατέψει τη σύζυγό του.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, όπου ο πρίγκιπας Χάρι προχώρησε σε αμφιλεγόμενες αποκαλύψεις σχετικά με τη βρετανική βασιλική οικογένεια.
Το ντοκιμαντέρ του Netflix, όπου ο πρίγκιπας Χάρι προχώρησε σε αμφιλεγόμενες αποκαλύψεις σχετικά με τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο Ρεζέρβα ο πρίγκιπας Χάρι περιγράφει το απίστευτο pressing που έχει δεχτεί ο ίδιος και η μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, με ανελέητο κυνηγητό από τους παπαράτσι.

Στο βιβλίο με απύλωτη ευφράδειά δεν περιορίζεται σε αυτό αλλά περιγράφει τα ενδοοικογενειακά μαχαιρώματα των Ουίνδσορ, την επιβεβλημένη σιωπή και την καταπίεση που υφίστανται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

O πρίγκιπας Χάρι με τον Κάρολο και τον Γουίλιαμ, στο 2006 στο Surrey. (Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images/Αρχείο)
O πρίγκιπας Χάρι με τον Κάρολο και τον Γουίλιαμ, στο 2006 στο Surrey. (Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images/Αρχείο)

Η φυγή του από την Αγγλία για την Καλιφόρνια ήταν για εκείνον ένα ταξίδι διεκδίκησης της προσωπικής του ελευθερίας.

Όμως ο Χάρι δεν ήταν δυνατόν να επαναπαυτεί στα περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια που του είχε αφήσει η μητέρα του στο νέο του ξεκίνημα. Έτσι μαζί με την Μέγκαν Μαρκλ έκλεισαν συμφωνίες με το Spotify και το Netflix του τους απέφερε σημαντικά ποσά.

Τριάντα εκατομμύρια δολάρια από το Spotify, 100 εκατομμύρια από το Netflix και περίπου 40 εκατομμύρια από τη βιογραφία του.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ την ημέρα του γάμου τους. Photo: Αρχείο
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ την ημέρα του γάμου τους. Photo: Αρχείο

Υπάρχει όμως ένα κόστος… Το brand που έχουν δημιουργήσει ο Χάρι και η Μέγκαν έρχεται από μια δύσοσμη πηγή: οι αποκαλύψεις για τη βασιλική οικογένεια, οι καταγγελίες για το ανάλγητο και το οπισθοδρομικό του θεσμού της μοναρχίας, το κουτσομπολιό για τους καβγάδες και τις μικροπρέπειες πίσω από την κουρτίνα και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ενάντια στον αδελφό και τον πατέρα του πρίγκιπα έχουν ημερομηνία λήξης, δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται για πάντα.

Για την ακρίβεια δεν γίνεται να πουλάνε για πάντα.

Η εποχή αυτή έχει περάσει πλέον για τον Χάρι και τη Μέγκαν, που ζουν στην παραδεισένια βίλα τους στην Καλιφόρνια από το 2020 και μέχρι σήμερα έχουν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να αποξενωθούν απόλυτα από όλα τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους στην Αγγλία.

Η σύντομη επίσκεψη του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να δει το βασιλιά Κάρολο, αμέσως μετά τη διάγνωση του με καρκίνο δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα. άλλωστε έχει φροντίσει ο Γουίλιαμ για αυτό, που παραμένει ανένδοτος σε οπουδήποτε ενδεχόμενο αποκατάστασης της σχέσης του.

Η γνώση πως ό,τι πουν με τον Χάρι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους, και μάλιστα έντυπα, τους αποθαρρύνει από το να έχουν ουσιαστική επαφή και συνομιλία με τον Χάρι.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Χάρι και της Μέγκαν, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία του βασιλιά Κάρολου;

Ο πρίγκιπας Χάρι το 2020 στο Λονδίνο. (Photo by Samir Hussein/WireImage/ Aρχείο
Ο πρίγκιπας Χάρι το 2020 στο Λονδίνο. (Photo by Samir Hussein/WireImage/ Aρχείο)

Έχοντας βαφτίσει τους εαυτούς τους επιζήσαντες της οικογένειας Ουίνδσορ, μπορούν να συνεχίσουν χωρίς άλλη ιδιότητα; Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών που ξεστρατίζουν σπάνια έχουν καλή εξέλιξη.

Μεγαλωμένα μέσα στο λίκνο του προνομίου, δύσκολα μπορούν να χαράξουν πορεία στον κόσμο των κοινών θνητών. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χωρίς κάποιο επίσημο ρόλο και τα ανέφελα εισοδήματα στα οποία ήταν συνηθισμένοι, κατέληξαν να περιφέρονται ανά τον κόσμο ως υπέρκομψα εκθέματα ενός βασιλικού ζωολογικού κήπου, δίχως σκοπό ή νόημα, παραδομένοι στην ανία και την απραξία.

Αξιαγάπητος και αφελής εξίσου, ο Χάρι μοιάζει πλέον να έχει φανερώσει όλους τους άσους που είχε στο μανίκι του. Η δημοτικότητά του στην Αγγλία έχει πέσει στα βάθη όπου βρισκόταν κάποτε εκείνη της Καμίλα.

Η αστερόσκονη του πρίγκιπα που του έδινε λάμψη στην Αμερική έχει αρχίσει να ξεφτίζει. Η παρουσία του στα πρωινά και τα βραδινά talk shows της τηλεόρασης και, παρά τη χαρισματική παρουσία του, άρχισε να μοιάζει πλέον περισσότερο σε αστέρα reality παρά σε μέλος της βασιλικής οικογένειας, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Σάρα Φέργκιουσον, που, αναζητώντας χρήματα, έγινε μέχρι και εκπρόσωπος ινστιτούτου αδυνατίσματος.

Μια αντίστοιχη εξέλιξη θα ήταν θλιβερή κατάληξη για το γιο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, για κάποιον που δημιούργησε το θεσμό των Invictus Games, αθλητικούς αγώνες για ακρωτηριασμένους βετεράνους, και διεκδικούσε ένα σημαντικό ρόλο στη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Η εναλλακτική του να συνεχιστεί η ατέρμονη «παραπονειάδα» για τις γκριμάτσες της Κέιτ, τα ελαττώματα του Ουίλιαμ, τις δολοπλοκίες της Καμίλα και το πόσο αδικημένη από το σύστημα είναι η Μέγκαν ωστόσο μοιάζει ακόμα πιο ανυπόφορη.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αγκαλιά με το πρώτο τους παιδί, πρίγκιπα Άρτσι στο Λονδίνο. Photo: Αρχείο
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αγκαλιά με το πρώτο τους παιδί, πρίγκιπα Άρτσι στο Λονδίνο. Photo: Αρχείο

Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα τουλάχιστον με την κόρη του παλιού προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, Πάτι Ντέιβις, που επίσης είχε γράψει βιβλίο ενάντια στον πατέρα και στην οικογένειά της, είναι ότι θα έρθει η στιγμή που ο Χάρι θα μετανιώσει για όσα λέει, όπως έγινε και στη δική της περίπτωση:

«Έμαθα κάτι για την αλήθεια», έγραψε η ηθοποιός στους «New York Times». «Δεν υπάρχει λόγος κάθε αλήθεια να λέγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι άνθρωποι θα είναι πάντα περίεργοι για τις διάσημες οικογένειες και συχνά οι ιστορίες από αυτές τις οικογένειες μπορούν να έχουν απήχηση σε άλλους ανθρώπους και να τους δίνουν μια εικόνα για τις δικές τους καταστάσεις. Δεν χρειάζεται όμως να μοιράζονται τα πάντα, κι αυτό είναι μια αλήθεια που μπορεί να διδάξει η σιωπή.

Ο Χάρι φαίνεται να έχει λειτουργήσει με motto το ότι “η σιωπή δεν είναι επιλογή”. Με σεβασμό, θα του έλεγα ότι είναι».

PHOTOs: GETTY IMAGES/

IDEAL IMAGE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ, , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ