O βασιλιάς Κάρολος ζήτησε ουσιαστική αλλαγή καθώς εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στο Cop28 στο Ντουμπάι. Ο Κάρολος, ο οποίος υπήρξε εδώ και καιρό υποστηρικτής των περιβαλλοντικών ζητημάτων, είπε ότι ο κόσμος παραμένει «τρομερά μακριά» σε βασικούς κλιματικούς στόχους.

Η ομιλία του ήταν η πρώτη του στο συνέδριο ως βασιλιάς, έχοντας προηγουμένως ανοίξει το Cop26 στη Γλασκώβη το 2021 και το Cop21 στο Παρίσι το 2015.

Απευθυνόμενος σε αρχηγούς κρατών, αρχηγούς κυβερνήσεων και εκπροσώπους επιχειρήσεων και κλίματος στο Expo City Dubai την Παρασκευή, ο βασιλιάς Κάρολος πήρε θέση.

Βασιλιάς Κάρολος

«Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά ότι το Cop28 θα είναι ένα ακόμη κρίσιμο σημείο καμπής προς μια γνήσια δράση μετασχηματισμού σε μια εποχή που, ήδη, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και τόσο καιρό, βλέπουμε να επιτυγχάνονται ανησυχητικά σημεία ανατροπής. Παρά όλη την προσοχή, υπάρχει 30 τοις εκατό περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τώρα από ό, τι υπήρχε τότε και σχεδόν 40 τοις εκατό περισσότερο μεθάνιο».

«Έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος, αλλά με ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι παραμένουμε τόσο πολύ μακριά από την τροχιά, όπως δείχνει τόσο γραφικά η παγκόσμια έκθεση απογραφής. Οι κίνδυνοι δεν είναι πλέον μακρινοί. Έχω δει σε όλη την Κοινοπολιτεία και πέρα από αυτήν, αμέτρητες κοινότητες που δεν μπορούν να αντέξουν επαναλαμβανόμενους κραδασμούς, των οποίων οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή. Σίγουρα, απαιτείται πραγματική δράση για να περιοριστεί ο αυξανόμενος αριθμός των πιο ευάλωτων θυμάτων της», είπε ο βασιλιάς Κάρολος.

Στο Cop28 θα είναι η πρώτη φορά που οι χώρες θα πραγματοποιήσουν έναν «παγκόσμιο απολογισμό» της προόδου που έχει σημειωθεί από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, αν και αναμένεται ότι δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Το συνέδριο ξεκίνησε την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου, με τη βρετανική κυβέρνηση να δεσμεύεται για 1,6 δισεκατομμύρια λίρες για διεθνή έργα για την κλιματική αλλαγή καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak, ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Cameron και ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer ήταν μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βασιλιάς Κάρολος είπε: «Κυρίες και κύριοι, στα χέρια σας, είναι μια ευκαιρία για να κρατήσουμε την κοινή μας ελπίδα ζωντανή».

«Μπορώ μόνο να σας παροτρύνω να το αντιμετωπίσετε με φιλοδοξία, φαντασία και αληθινή αίσθηση της έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε, και μαζί με δέσμευση για την πρακτική δράση από την οποία εξαρτάται το κοινό μας μέλλον», τόνισε.

Getty Images

«Σε τελική ανάλυση, κυρίες και κύριοι, το 2050 τα εγγόνια μας δεν θα ρωτούν τι είπαμε, θα ζουν με τις συνέπειες αυτών που κάναμε ή δεν κάναμε. Επομένως, αν δράσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τον πολύτιμο πλανήτη μας, σίγουρα θα ακολουθήσει η ευημερία όλων των ανθρώπων μας. Πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι η ιθαγενής κοσμοθεωρία μας διδάσκει ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, όχι μόνο ως άνθρωποι, αλλά με όλα τα ζωντανά όντα και όλα όσα συντηρούν τη ζωή. Ως μέρος αυτού του μεγάλου και ιερού συστήματος, η αρμονία με τη φύση πρέπει να διατηρηθεί. Η Γη δεν μας ανήκει, εμείς ανήκουμε στη Γη», είπε ο βασιλιάς Κάρολος επίσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ