Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον βασιλιά να κερδίζει 86 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο μέσω της κρατικής επιχορήγησης – αριθμός που θα φτάσει κοντά στα 125 εκατομμύρια λίρες το 2025.

Εκτός από αυτόν τον ετήσιο μισθό, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα έχουν μια εκπληκτική καθαρή αξία χάρη στη συλλογή περιουσιακών στοιχείων τους, συμπεριλαμβανομένου του Balmoral, του αγαπημένου σπιτιού της βασίλισσας Ελισάβετ, πολλών από τα άλογά της και μιας εντυπωσιακή συλλογή κοσμημάτων που ξεκίνησε από την αείμνηστη γιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ, Μαίρη.

Από πού προέρχεται η καθαρή αξία του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα;

Όπως προαναφέρθηκε, ο βασιλιάς Κάρολος αμείβεται με έναν ετήσιο μισθό μέσω κρατικής επιχορήγησης. Οι royals χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα για τα επίσημα καθήκοντα τους, όπως ταξίδια, περιοδείες και συντήρηση των βασιλικών κατοικιών.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη πηγή χρημάτων για τον Κάρολο και την Καμίλα, καθώς ένα πολύ σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους προέρχονται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο μεταβιβάζεται από μονάρχη σε μονάρχη.

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ καλύπτει 18.000 εκτάρια γης στο Λάνκαστερ και το Γιορκσάιρ, καθώς και περιλαμβάνει επίσης ορισμένα ακίνητα στο Λονδίνο. Ολόκληρη η γη αποτιμάται σε 645 εκατομμύρια λίρες και αποφέρει κέρδη αξίας 20 εκατομμυρίων λιρών κάθε χρόνο.

Πριν γίνει βασιλιάς, ο Κάρολος είχε στην αρμοδιότητα του και το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο καλύπτει γη στη νοτιοδυτική Αγγλία, ωστόσο, αυτό μεταφέρθηκε στον πρίγκιπα Γουίλιαμ όταν ο Κάρολος έπαψε να είναι ο Δούκας της Κορνουάλης.

O βασιλιάς Κάρολος αμείβεται με έναν ετήσιο μισθό μέσω κρατικής επιχορήγησης. Οι royals χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα για τα επίσημα καθήκοντα τους, όπως ταξίδια, περιοδείες και συντήρηση των βασιλικών κατοικιών. Photo: Instagram/
theroyalfamily
O βασιλιάς Κάρολος αμείβεται με έναν ετήσιο μισθό μέσω κρατικής επιχορήγησης. Οι royals χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα για τα επίσημα καθήκοντα τους, όπως ταξίδια, περιοδείες και συντήρηση των βασιλικών κατοικιών. Photo: Instagram/
theroyalfamily

Επενδύσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian, η συνολική καθαρή περιουσία του βασιλιά Καρόλου εκτιμάται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ μερικά από αυτά προέρχονται από τα ακίνητά τους, τα αυτοκίνητα και τις ιδιωτικές συλλογές τους.

Ωστόσο, ένα μυστικό μέρος της περιουσίας του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας προέρχεται από τις επενδύσεις τους.

Λόγω της άγνωστης φύσης γύρω από το τι έχουν επενδύσει προσωπικά είναι αδύνατο να ληφθεί ένα πραγματικό σύνολο, αν και η εκτίμηση του Guardian το τοποθετεί στα 142 εκατομμύρια λίρες.

Η αείμνηστη βασίλισσα είναι πιθανό να είχε περάσει όλες τις επενδύσεις της στον γιο της και το 1993 ένας ρεπόρτερ των Times διαπίστωσε ότι μετοχές αξίας περίπου 43 εκατομμυρίων λιρών κατείχε η Αυτού Μεγαλειότητα σε εταιρείες του FTSE 100.

Εάν αυτές οι επενδύσεις παρέμεναν ακριβώς οι ίδιες, θα είχαν αξία 118 εκατομμυρίων λιρών σήμερα. Επιπλέον, καθώς η αείμνηστη Βασίλισσα δεν πλήρωσε φόρο κληρονομιάς, όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα είχαν μεταφερθεί στον Κάρολο στο πλήρες ποσό τους.

Ιδιοκτησίες

Αν και περιοχές όπως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Κάστρο του Ουίνδσορ και το Παλάτι του Κένσινγκτον είναι συνώνυμες με τη βασιλική οικογένεια, στην πραγματικότητα ανήκουν στο κράτος και όχι στον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα, και έτσι δεν κερδίζουν χρήματα από αυτά.

Ωστόσο, τούς ανήκει προσωπικά το Balmoral στη Σκωτία και το Sandringham στο Norfolk. Οι ειδικοί εκτιμητές υπολόγισαν την αξία του Balmoral σε 80 εκατομμύρια λίρες, ενώ το Σάντρινγκχαμ εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 250 εκατομμύρια λίρες.

Για να επισκεφτούν όταν λείπει η βασιλική οικογένεια το Sandringham οι τουρίστες πληρώνουν εισιτήριο 23 λίρες, ενώ η έκταση 8.000 εκταρίων φιλοξενεί ενοικιαζόμενα ακίνητα, αλλά και επιχειρήσεις και γεωργικές εκτάσεις.

Βασιλιάς Κάρολος: Το κάστρο στο Balmoral Πηγή: instagram/ balmoral_castle
Βασιλιάς Κάρολος: Το κάστρο στο Balmoral Πηγή: instagram/ balmoral_castle

Κοσμήματα

Ένα από προφανή περιουσιακά στοιχεία που έχουν ο Κάρολος και η Καμίλα είναι η ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων της οικογένειας, η οποία ξεκίνησε από την προγιαγιά του βασιλιά, βασίλισσα Μαρία.

Η έκθεση της Guardianμε μια συντηρητική εκτίμηση να αποτιμά τη συλλογή κοσμημάτων στα 533 εκατομμύρια λίρες.

Επιπλέον, λόγω της βασιλικής καταγωγής τους, είναι περισσότερο από πιθανό ότι εάν ο Κάρολος και η Καμίλα έβγαζαν τα κοσμήματά τους σε δημοπρασία, θα εισέπρατταν ακόμη υψηλότερα έσοδα από την αξία τους.

Όταν μερικά από τα κοσμήματα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας βγήκαν σε δημοπρασία το 2006, κατέληξαν να κερδίσουν 18 φορές περισσότερα από ό,τι ήταν η ανώτερη εκτίμηση τους – ένα αντικείμενο για παράδειγμα που είχε αξία μόλις 30 λίρες και κατέληξε να πουληθεί για 3.600 λίρες.

Η αείμνηστη βασίλισσα είχε πάνω από 300 κοσμήματα και είναι πιθανό ότι τα κληροδότησε όλα στον Κάρολο και την Καμίλα.

Η βασίλισσα Καμίλα την ημέρα της στέψης της. Photo: Instagram/
theroyalfamily
Η βασίλισσα Καμίλα την ημέρα της στέψης της. Photo: Instagram/
theroyalfamily

Κληρονομία

Λόγω του ότι η βασιλική οικογένεια δεν πληρώνει φόρο κληρονομιάς, τα περιουσιακά στοιχεία που άφησε η Ελισάβετ στον Κάρολο στη διαθήκη της, θα είναι καθαρά σε αξία.

Η προσωπική περιουσία της αείμνηστης βασίλισσας εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου 500 εκατομμύρια λίρες τη στιγμή του θανάτου της και πιθανότατα έχει μεταφερθεί στον Κάρολο στο σύνολό της – είναι επίσης πιθανό ότι ο βασιλιάς θα έχει κληρονομήσει άλλα 70 εκατομμύρια λίρες σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στη γιαγιά του Ελισάβετ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ την ημέρα της στέψης της. Οι βασιλείς δεν πληρώνουν φόρου κληρονομιάς. Photo: Instagram/
theroyalfamily
Η βασίλισσα Ελισάβετ την ημέρα της στέψης της. Οι βασιλείς δεν πληρώνουν φόρου κληρονομιάς. Photo: Instagram/
theroyalfamily

Άλλα περιουσιακά στοιχεία

Εκτός από όλα όσα έχουν ήδη αναφερθεί, υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία του βασιλιά Κάρολου και της βασίλισσας Καμίλα. Όπως μια ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων της βασιλικής οικογένειας που εκτιμάται στις 6,3 εκατομμύρια λίρες, ενώ η αείμνηστη βασίλισσα είναι πιθανό να έχει μεταβιβάσει τα άλογά της στον βασιλιά.

Αν και ο Κάρολος δεν τρέφει την ίδια αγάπη για την εκτροφή αλόγων που είχε η μητέρα του, πιστεύεται ότι έχει αποκτήσει αάλογα κούρσας αξίας 27 εκατομμυρίων λιρών. Ο μονάρχης έχει ήδη δημοπρατήσει μερικά από τα άλογα, αποκομίζοντας κέρδη 2,3 εκατομμύρια λιρών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έβγαζε μέρος των εσόδων της από την εκτροφή αλόγων. Ο βασιλιάς Κάρολος δεν κληρονόμησε την αγάπη της για τα άλογα, αλλά απέκτησε τα έσοδα της από αυτά. Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images/ Αρχείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ