Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο πλαίσιο της πρώτης επετείου από τον θάνατο του, η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια συγκεντρώθηκε στο Λονδίνο για να τελέσει ορθόδοξο μνημόσυνο στη μνήμη του. 

Το ορθόδοξο μνημόσυνο του βασιλιά Κωνσταντίνου έλαβε χώρα στην Ελληνικό Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Λονδίνου, μια ημέρα μετά το μνημόσυνο που διοργάνωσε η βρετανική βασιλική οικογένεια υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor με 330 προσκεκλημένους, μέλη βασιλικών οικογενειών, αξιωματούχους και επιχειρηματίες 

Σε αντίθεση με το μνημόσυνο στο Windsor, η τελετή στο Λονδίνο είχε πιο οικογενειακό χαρακτήρα. Τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Νικήτα και ηγήθηκε η βασιλομήτωρ Άννα-Μαρία, ενώ παρευρέθηκαν ο πρίγκιπας Παύλος, με την σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ.

Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο μνημόσυνο τελέστηκε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Νικήτα
Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο μνημόσυνο τελέστηκε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Νικήτα

Παρόντες ήταν επίσης τα παιδιά του τέως βασιλιά: ο πρίγκιπας Νικόλαος με την σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ, η πριγκίπισσα Αλεξία με τον σύζυγό της, Carlos Morales, ο πρίγκιπας Φίλιππος με την σύζυγό του, Νίνα Φλορ, και η πριγκίπισσα Θεοδώρα με τον σύντροφό της, Matthew Kumar.

Σημαντικό ήταν το παρών τεσσάρων από τα πέντε παιδιά του Παύλου: Μαρία Ολυμπία, Αχιλλέας Ανδρέας, Οδυσσέας Κίμωνας, Αριστείδης Σταύρος

Απουσίαζε ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος Αλέξιος, ο πρωτότοκος γιος του Παύλου.

Κατά την άφιξή τους, τα μέλη της οικογένειας χαιρετήθηκαν με θέρμη και αγάπη, πριν εισέλθουν στην εκκλησία, η οποία πιθανώς να έφερε μνήμες από την εποχή που ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η οικογένειά του ζούσαν εξόριστοι στο Λονδίνο.

Η βρετανική πρωτεύουσα υπήρξε δεύτερο σπίτι για την οικογένεια, καθώς εκεί γεννήθηκαν τα μικρότερα παιδιά τους και παντρεύτηκαν τα μεγαλύτερα. Στα χρόνια της εξορίας, οι Έλληνες βασιλείς δημιούργησαν στενούς δεσμούς με την Βρετανική Βασιλική Οικογένεια.

Ο βασιλιάς Παύλος Α’, πατέρας του Κωνσταντίνου, της βασίλισσας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης, ήταν ξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου, πατέρα του Καρόλου Γ’. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τους υποδέχτηκε με θέρμη και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έγινε νονός του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ενώ η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν νονά του πρίγκιπα Φιλίππου.

Σημαντικά σημεία:

Η τελετή στο Λονδίνο είχε πιο οικογενειακό χαρακτήρα σε σχέση με το μνημόσυνο στο Γουίνδσορ.

Παρευρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά.

Η βρετανική πρωτεύουσα υπήρξε δεύτερο σπίτι για την οικογένεια Κωνσταντίνου.

Ισχυροί δεσμοί συνδέουν τις Ελληνικές και Βρετανικές Βασιλικές Οικογένειες.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: instagram/ greek_royal

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ