Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 χρόνων και η οικογένειά του είναι σε βαθιά θλίψη. Ο πρίγκιπας Παύλος στον επικήδειο λόγο του συγκλόνισε αποχαιρετώντας τον πατέρα του, και υπογράμμισε την αγάπη του εκλιπόντος για την Ελλάδα αλλά και την αποδοχή της απόφασης του ελληνικού λαού για τον θεσμό της βασιλείας.

Η Μητρόπολη Αθηνών γέμισε από κόσμο για το ύστατο χαίρε και να προσκυνήσει τη σορό του, ενώ η βασίλισσα Άννα Μαρία συγκλόνισε με το στεφάνι που κατέθεσε, αλλά και προσκυνώντας τη σορό του.

«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου. Για μας τα παιδιά και τα εγγόνια σου και για όλους όσους ήρθαν να σε αποχαιρετήσουν, αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν την μνήμη σου και ήταν αδύνατον να είναι σήμερα μαζί σου. Δεν είναι όμως αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ό, τι πιο αγαπητό και πολύτιμο έχει ένας άνθρωπο στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νωρίς τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλιά Παύλο, τον παππού μου. Τίμησες όπως πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες 18 χρόνων τον θρόνο. Σου είπε να αφιερώσεις τη ζωή σου στην ευτυχία της πατρίδας, να θυμάσαι πάντα ότι προτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός», ανέφερε ο πρίγκιπας Παύλος.

βασιλιάς κωνσταντίνος πρίγκιπας παύλος

«Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο ως Ολυμπιονίκης το 1960, έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μέχρι τέλους μια σκληρή μάχη του νου και του σώματος στη θάλασσα. Ήταν μια δύσκολη επόχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξηκοπιματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας», συμπλήρωσε.

«Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου δέχτηκες την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής… Η αποφασιστική επιρροή για τη διοργάνωση των ολυμπακών αγώνων το 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Πάντα πιστεύατε πως είναι το θεμέλιο της κοινωνίας, μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένια που την ενώνε άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, που αγάπησες; όσο τίποτα άλλο σε όλη τη ζωή σου. Οπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά και τα εγγόνια σου που είναι το μέλλον της οικογένειας, εδώ και στη διασπορά, προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα. “Ισχύς μου η αγάπη του λαού” ήταν πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας και θα είναι. Ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι’ αυτήν. Καλό ταξίδι πατέρα», είπε ο πρίγκιπας Παύλος.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και η κηδεία του θα λάβει χώρα στα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, δίπλα στος γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου 2023 λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο το 1964 μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Παύλου. Ωστόσο, θα κυβερνούσε για λιγότερο από μια δεκαετία μετά την κατάργηση της μοναρχίας, καθώς διεξήχθησαν δύο δημοψηφίσματα μετά την κατάργηση, ένα αμφισβητούμενο το 1973 και ένα δεύτερο το 1974.

Ο Κωνσταντίνος έζησε για πολλά χρόνια στο Hampstead Garden Suburb του Λονδίνου, προτού τελικά επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010.

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Τατιάνα Μπλάτνικ για τον χαμό του Κωνσταντίνου

Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πώς τον αποχαιρετούν οι βασιλικές οικογένειες του κόσμου

Όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφερε χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα – Φωτογραφίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ