Η βασίλισσα Άννα-Μαρία γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1946 στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης και είναι το τρίτο παιδί του Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας και της Ίνγκριντ.

Η βασίλισσα Άννα Μαρία μεγάλωσε μαζί με τις αδελφές της, Μαργαρίτα και Βενεδίκτη, φοιτώντας μάλιστα σε δημόσιο σχολείο και εξακολουθούν να είναι πολύ δεμένες.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου 2023 με την Μαργαρίτα και την Βενεδίκτη να παρευρίσκονται στην κηδεία του, για να συμπαρασταθούν στην Άννα Μαρία.

Η Άννα-Μαρία γνώρισε τον Κωνσταντίνο για πρώτη φορά το 1959, όταν εκείνος επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Σουηδία και τη Νορβηγία με τους γονείς του, βασιλιά Παύλο Α΄ και τη βασίλισσα Φρειδερίκη.

Η μεγαλύτερη αδερφή της, βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας εξέπληξε τους πάντες όταν την Πρωτοχρονιά του 2024 ανακοίνωσε την παραίτησή της από το θρόνο.

βασίλισσα Άννα-Μαρία, πριγκίπισσα Βενεδίκτη και βασίλισσα Μαργαρίτα. Photo: Αρχείο
Βασίλισσα Άννα-Μαρία, πριγκίπισσα Βενεδίκτη και βασίλισσα Μαργαρίτα. Photo: Αρχείο

«Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στις 14 Ιανουαρίου 2024 -52 χρόνια αφότου διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα- να αποχωρήσω ως βασίλισσα της Δανίας. Αφήνω τον θρόνο στον γιο μου, τον διάδοχο του θρόνου Φρειδερίκο», είχε δηλώσει η Μαργαρίτα.

Η «άγνωστη» Βενεδίκτη

Η πριγκίπισσα Βενεδίκτη Άστριντ Ίνγκεμποργκ Ίνγκριντ γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1944, στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης. Η γέννησή της συνέβη κατά τη διάρκεια του γερμανικής κατοχής της Δανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βαπτίσθηκε στις 24 Μαΐου 1944 στην Εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης.

Η πριγκίπισσα Βενεδίκτη μεγάλωσε μαζί με τις αδελφές της στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης και στο Παλάτι του Φρέντενσμποργκ της βόρειας Ζηλανδίας. Τις καλοκαιρινές της διακοπές τις περνούσε μαζί με τη βασιλική οικογένεια στη θερινή κατοικία των γονιών της, το Παλάτι του Γκράστεν στη νότια Γιουτλάνδη.

Εκπαιδεύτηκε σε ιδιωτικό σχολείο της Κοπεγχάγης, σε ένα οικοτροφείο στην Αγγλία και σε ένα ελβετικό σχολείο. Το 1965 παρακολούθησε μαθήματα μόδας και σχεδίου σε ιδιωτική σχολή της Κοπεγχάγης.

Το 1962, βρέθηκε στην Αθήνα, μαζί με την αδελφή της Άννα-Μαρία, για να παραστεί ως παράνυμφος στο γάμο του Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και της Σοφίας της Ελλάδας.

Η Βενεδίκτη παντρεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1968 τον Ριχάρδο του Ζάυν-Βίτγκενσταϊν-Μπέρλεμπουργκ στην Εκκλησία του Παλατιού Φρέντενσμποργκ. Ο πατέρας της ζήτησε από το ζευγάρι να ανατρέψουν τα παιδιά τους στη Δανία, προκειμένου να κατέχουν δικαιώματα διαδοχής για το θρόνο. Δεδομένου, όμως, ότι η εισήγησή του δεν ικανοποιήθηκε, τα τρία παιδιά της Βενεδίκτης, Γουσταύος, Αλεξάνδρα και Ναταλία αποκλείστηκαν από τη γραμμή διαδοχής.

Η πριγκίπισσα Βενεδίκτη ασχολείται με προσκοπικές οργανώσεις στη Δανία, καθώς επίσης και διεθνώς. Όταν ήταν παιδί, δημιούργησε μια ειδική μονάδα προσκόπων, έτσι ώστε να ενταχθεί η ίδια. Σήμερα η συμμετοχή της αφορά κυρίως το οργανωτικό επίπεδο, δεδομένου ότι είναι πρόεδρος της επιτροπής προσκόπων για κορίτσια της Δανίας.

Η μεγαλύτερη αδελφή της βασίλισσας Άννας-Μαρίας της Ελλάδας και βρίσκεται στην ενδέκατη θέση της γραμμής διαδοχής για το θρόνο της Δανίας. Photo: Αρχείο
Η μεγαλύτερη αδελφή της βασίλισσας Άννας-Μαρίας βρίσκεται στην δέκατη θέση της γραμμής διαδοχής για το θρόνο της Δανίας. Photo: Αρχείο

Ασχολείται, επίσης, με την ιππασία και έχει υπάρξει προστάτης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εκτροφής για Αθλητικά Άλογα. Το 2006 έθεσε υποψηφιότητα για να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας, όμως ηττήθηκε.

Το 2019 η πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας, στις 29 Απριλίου έκλεισε τα 75. Η μεγαλύτερη αδερφή της, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, παρέθεσε για τα γενέθλια της Βενεδίκτης επίσημο δείπνο. Στο δείπνο παραβρέθηκε και η βασίλισσα Άννα – Μαρία.

Το μνημόσυνο στο Windsor

Το HELLO! αποκλειτικά σας ενημέρωσε για τα δυο μνημόσυνα που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τέταρτη για τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Το πρώτο στο κάστρο του Windsor υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου και το δεύτερο το οποίο θα τελέσει ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Νικήτας Λιούλιας.

Είναι επιβεβαιωμένη παρουσία είναι αυτή της βασίλισσας Καμίλα, του βασιλιά Φελίπε και της Λετίθιας, καθώς φυσικά και της βασίλισσας Σοφίας, μεγαλύτερης αδερφής του βασιλιά Κωσταντίνου, ενώ πριν από λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε και η παρουσία της πριγκίπισσας Βενεδίκτης της Δανίας.

Στο μνημόσυνο θα παρευρεθεί και ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, σε μία από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο Χουάν Κάρλος είχε δώσει το παρών και στην κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου, που έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2023.

Στιγμιότυπο από τη κηδεία βασιλιά Κωνσταντίνου, με τη βασίλισσα Άννα Μαρία στο κέντρο.
Στιγμιότυπο από τη κηδεία βασιλιά Κωνσταντίνου, με τη βασίλισσα Άννα Μαρία στο κέντρο. Photo: Αρχείο

Αν και μπήκε χωριστά και κάθισε σε διαφορετικά σημείο από τα υπόλοιπα μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας μετά την κηδεία, ο βασιλιάς Φελίπε, μόλις είδε τον πατέρα του, τον πλησίασε χαμογελώντας, του έδωσε δύο φιλιά, μια αγκαλιά και του χάιδεψε την πλάτη ενώ μιλούσαν. Ο Χουάν Κάρλος κούνησε το κεφάλι του, σαν να έλεγε στον γιο του ότι ήταν καλά, σε μια δημόσια εκδήλωση στοργής μεταξύ πατέρα που δεν είναι συνηθισμένη μεταξύ Φελίπε και Χουάν Κάρλος.

Το μνημόσυνο στη μνήμη του βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 11:00 ώρα Βρετανίας (1 το μεσημέρι στην Ελλάδα).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ