Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα από τους Άγγλους λόγω του Έλγιν , είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν, κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία από το 1806.

Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα. Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο τόπο καταγωγής και δημιουργίας τους υποστηρίζεται ενεργά από διεθνή, ομότιτλη επιτροπή. Η αναγκαιότητα της επιστροφής τους στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από την επίσημη θέση της εκπροσώπου της UNESCO, με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

Η συγκινητική δημοσίευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συγκινεί με αφορμή την επέτειο για την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

“Σαν σήμερα, 31 Ιουλίου του 1801, ο Λόρδος Έλγιν μετέφερε την πρώτη μετόπη από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο. Περισσότερα από 200 χρόνια μετά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού παραμένει κατακερματισμένο. Το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από ένα εθνικό αίτημα. Αποτελεί έκκληση για σεβασμό στον ίδιο Άνθρωπο, στον Παγκόσμιο Πολιτισμό μας, στα ιδεώδη του Αλληλοσεβασμού και της Αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς”, έγραψε χαρακτηριστικά η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Δείτε εδώ την δημοσίευση:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ